Σάββατο, Μάρτιος 02, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 14:31

Συνεργασία του 5ου ΓΕΛ Βέροιας με Ιταλικό σχολείο

Το 5ο ΓΕ.Λ.Βέροιας μετά από πολλά χρόνια δραστηριοποίησης και συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ λειτούργησε για πρώτη φορά ως οργανισμός υποδοχής και επιμόρφωσης προσφέροντας μαθησιακές εμπειρίες σε εκπαιδευτικούς από την Ευρώπη. Συγκεκριμένα από τις 20 έως 25 Νοεμβρίου υποδέχθηκε και φιλοξένησε δύο Ιταλίδες εκπαιδευτικούς για επιτόπια παρακολούθηση μαθημάτων (JobShadowing) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Galilei In Europe 2” 2022-1-IT02-KA122-SCH-000078797 του δικού τους σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί ElisaAgosti και ElisaCasali, καθηγήτριες Ιστορίας και Λογοτεχνίας στο Istituto Tecnico-LiceoScientifico GALILEO GALILEI της πόλης Crema (Λομβαρδία, Β.Ιταλία) βρέθηκαν στο σχολείο μας για μία εβδομάδα, μπήκαν στις τάξεις μας και παρακολούθησαν κάποια μαθήματα του κανονικού προγράμματος του σχολείου αλλά κυρίως μαθήματα που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς του 5ου ΓΕ.Λ.Βέροιας με τρόπο που θα ήταν επωφελής και γόνιμος για τις φιλοξενούμενες εκπαιδευτικούς. Εκπαιδευτικοί του σχολείου, αξιοποιώντας τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισαν από την συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκά προγράμματα χρησιμοποίησαν διδακτικό υλικό κατάλληλο για τις ανάγκες επιμόρφωσης των Ιταλίδων εκπαιδευτικών και εφάρμοσαν σχέδια διδασκαλίας μέσα στην τάξη με τους μαθητές τους, διδάσκοντας μαθήματά τους στην Αγγλική γλώσσα. Αναλυτικά οι διδακτικές παρεμβάσεις που οργανώθηκαν από το σχολείο και τις οποίες παρακολούθησαν οι Ιταλίδες εκπαιδευτικοί αφορούσαν 

  • Digital Citizenship: Disinformation and Misinformation- From Theory to Awareness and Action (3 διδακτικέςώρες, B Λυκείου) ΓιαννάκηΈλενα, Αγγλικής Γλώσσας
  • Vincent van Gogh: Art creation and Mental Health issues (2 διδακτικέςώρεςΑ΄Λυκείου) ΓιαννάκηΈλενα, ΑγγλικήςΓλώσσας
  • Λατινική γλώσσα και γραμματεία  (2 διδακτικές ώρες Γ Λυκείου) Αξούριστου Χάρη, Φιλόλογος.
  • Hour of codeworkshop : teaching visual programming_Students as content creators (2 διδακτικέςώρες, B Λυκείου) ΜαργαριτόπουλοςΘωμάς, Καθηγητής Πληροφορικής
  • Immigrants and Refugees: Approaching their different aspects through the movie “Νύφες” and the documentary “4.1miles”(2 διδακτικέςώρες, ΑΛυκείου) Μοσχόπουλος Τάσος, Καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών.
  • Universal Declaration of Human Rights, U.N.(2 διδακτικέςώρεςΑΛυκείου) ΜοσχόπουλοςΤάσος, Καθηγητής ΚοινωνικώνΕπιστημών.
  • Citizenship and Modern Greek Language 1) Experiential Activity: "One Step Forward." and 2)"You and Me Together": Amnesty International program (group activity) (2 διδακτικέςώρεςΓΛυκείου) ΛιακοπούλουΈφη, Φιλόλογος.
  • Citizenship and Modern Greek Language 1)Democracy: a. Sense of sociality, b. The role of art and 2)Democracy – scientific article – research findings, diverse text, poem (2  διδακτικέςώρεςΓΛυκείου) ΛιακοπούλουΈφη, Φιλόλογος.

Το υλικό των παραπάνω διδακτικών εφαρμογών είναι αναρτημένο στην ψηφιακή πλατφόρμα padlet, ο σύνδεσμος της οποίας είναι διαθέσιμος στη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του σχολείου και στην πλατφόρμα επικοινωνίας και ενημέρωσης eduPage του 5ου ΓΕΛ. Βέροιας.

Το πρόγραμμα επιτόπιας παρακολούθησης μαθημάτων των εκπαιδευτικών από την Ιταλία συμπεριλάμβανε και διδακτική επίσκεψη με τους μαθητές των τμημάτων των Ανθρωπιστικών σπουδών της Γ Λυκείου στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της δράσης “Η Ιστορία αλλιώς”. Η δράση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας Καραγιάννη Φράγκα και Τότσκα Κατερίνα και στη διάρκεια της επίσκεψης οι φιλοξενούμενες εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν εμπεριστατωμένα για την έκθεση  «Χαρτογραφικές αποτυπώσεις της Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής» από τον  κ.Κωνσταντίνο Κουρούδη.

Οι μαθητές του σχολείου αντιμετώπισαν με ιδιαίτερη δεκτικότητα τη διαδικασία αυτή και συμμετείχαν ενεργά και με μεγάλη προθυμία στις επιμέρους δραστηριότητες των μαθημάτων, πράγμα που επισημάνθηκε εμφατικά από τις Ιταλίδες εκπαιδευτικούς.