Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 17:52

«ΕΡΑΣΜΟΣ»: Η 8 Μάρτη δεν απλά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αλλά… η Μέρα της Παγκόσμιας Γυναίκας

Ένα αγωνιστικό κάλεσμα επίκαιρο, όσο ποτέ!

Στο χάρτη καταγραφής των σημαντικών ημερομηνιών κοινωνικής αναφοράς του ΟΗΕ, συγκαταλέγεται από το 1977 η 8 Μάρτη ως «Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών και την Διεθνή Ειρήνη, ή αλλιώς ως η «Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας».

Ωστόσο η ίδια η Ιστορία, που δικαίωσε το 1857,  σε μια αμιγώς ανδροκρατική - πατριαρχική κοινωνία, την πρώτη εξέγερση των υφαντριών της Νέας Υόρκης που διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους για αυτονόητα – ανθρώπινα εργασιακά δικαιώματα, η ίδια Ιστορία έδωσε τη σκυτάλη στις επόμενες γενιές, για αμέτρητους αγώνες διεκδικήσεων και κατακτήσεων των δικαιωμάτων της γυναίκας, που μέχρι σήμερα αμφισβητούνται στην πράξη, σε κάθε γωνιά της γης. 

Από τις κλειτοριδεκτομές και τους εξαναγκαστικούς γάμους ανήλικων κοριτσιών του «απολίτιστου» «τρίτου κόσμου», μέχρι το οργανωμένο traffickingδιεθνών κυκλωμάτων σωματεμπορίας και μαστροπείας του υποκόσμου και τις σεξουαλικές επιθέσεις των brandnamesκακοποιητών του απανταχού «πολιτισμένου» κόσμου των mediaκαι του starsystem, η γυναίκα «πρωταγωνιστεί» καθημερινά στο δικό της προσωπικό αγωνιώδη αγώνα για… επιβίωση!

Ειδικότερα η σημερινή εποχή που υποδύεται αριστουργηματικά και άκρως υποκριτικά αυτήν του δήθεν σεβασμού της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Ισονομίας, της Ισοτιμίας των φύλων και των δικαιωμάτων τους, είναι η ίδια ακριβώς που έχει δώσει και τα χειρότερα… «δικαιώματα» στην παγκόσμια Ιστορία της καταγραφής άπειρων καθημερινών περιστατικών έμφυλης βίας και γυναικείας κακοποίησης κάθε μορφής, που άγγιξαν και ξεπέρασαν σε κραυγαλέο βαθμό μέχρι και τα όρια του φόνου χιλιάδων γυναικών.

Ο “Έρασμος” δεν μπορεί να παρακάμψει, με μια τιμητική απλώς αναφορά για την 8η Μάρτη, το γεγονός της συστηματικής, καθημερινής καταπάτησης αυτονόητων ανθρωπίνων δικαιωμάτων γυναικών που υφίστανται την έμφυλη βία και την κακοποίηση στις χειρότερες εκδοχές της, ακόμη και στη γειτονιά μας.

Μιλάμε ήδη για δεκάδες γυναικοκτονίες που «παρελαύνουν» στα πρωτοσέλιδα του εγχώριου έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και που, αν δε ληφθούν δραστικά μέτρα από Πολιτεία και αρμόδιους φορείς,  θα αγγίξουν σύντομα τριψήφιο αριθμό και στη χώρα μας. 

Πολύκροτες υποθέσεις βιασμών και φόνων, που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο ειδικότερα τρίμηνο, μας υπενθυμίζουν συνεχώς ότι η 8η Μάρτη δεν είναι μια απλή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας αλλά είναι η Μέρα της Παγκόσμιας Γυναίκας που μάχεται καθημερινά στις μέρες μας, για αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρώτιστα για την ίδια της τη ζωή και την αξιοπρέπειά που «βεβηλώνεται» συστηματικά από την επιβολή σεξιστικών στερεοτύπων του καταναλωτικού υποπολιτισμού που την «αναλώνουν» ευκαίρως – ακαίρως!

Ως Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης, κατά της γυναικείας κακοποίησης,  που αγωνίζεται δυναμικά για την καταστολή και πρόληψη του προβλήματος της έμφυλης βίας  σε κάθε μορφή της, ο «Έρασμος» απευθύνει και σήμερα προς πάσα κατεύθυνση, αγωνιστικό κάλεσμα για διαρκή αφύπνιση και επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων της γυναίκας και την ουσιαστική προάσπιση της ισότητας των φύλων.

Ένα αγωνιστικό κάλεσμα επίκαιρο, όσο ποτέ!

Με τιμή για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                              Η Γραμματέας
Γεωργία Φωστηροπούλου                                      Μαργαρίτα Δαμιανίδου