Παρασκευή, Οκτώβριος 25, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 09:36

Μπαζώθηκε κοίτη του ποταμού Τριποτάμου στη Βέροια

ΣΟΒΑΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ. ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΘΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ.

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία έγινε πριν λίγες μέρες μέσω του διαδικτύου. Ο πρώην Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας Θόδωρος Θεοδωρίδης με ανάρτησή του κατήγγειλε την επιχωμάτωση τμήματος της κοίτης του ποταμού Τριποτάμου, στο τμήμα του πίσω από την αγροτοβιομηχανία Venus στη Βέροια.

Πριν λίγους μήνες, στην καρδιά του καλοκαιριού, στο σημείο εκείνο προκλήθηκε πυρκαγιά από άγνωστη αιτία, με αποτέλεσμα να καούν πλατάνια και άλλα δένδρα και θάμνοι από την παρόχθια περιοχή του ποταμού Τριποτάμου.

Μετά από μικρό χρονικό διάστημα, ο καμένος χώρος καθαρίστηκε από άγνωστους από τα καμένα και μπαζώθηκε με αποτέλεσμα να στενέψει το πλάτος μεταξύ των δύο κοιτών και παράλληλα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πλάτωμα το οποίο εξυπηρετεί στην στάθμευση περισσότερων αυτοκινήτων, προφανώς της συγκεκριμένης αγροτοβιομηχανίας.     

 

Θόδωρος Θεοδωρίδης: Κλιματική αλλαγή και άλλα ευτράπελα

Όπως προαναφέραμε το θέμα άρχισε να λαμβάνει προεκτάσεις μετά από δημόσια καταγγελία του Δημοτικού Συμβούλου Βέροιας Θόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος έθεσε κάποια ερωτήματα και προβληματισμούς. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Κάποιοι λοιπόν, δεν έχουν ακούσει απολύτως τίποτα για ακραία καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που προκαλούν. Για κλιματική αλλαγή μιλάνε όμως.

Οι φωτογραφίες είναι από τον Τριπόταμο, πίσω από το εργοστάσιο της  ΒΕΝΟΥΣ. Κάποιοι έβαλαν φωτιά, κάποιοι κόψανε τα τεράστια δέντρα και κάποιοι έσπρωξαν μπάζα, χώματα και σκουπίδια, μέσα στο ποτάμι. Εκεί που η κοίτη ήταν είκοσι μέτρα, έγινε τρία - τέσσερα. Από την απέναντι όχθη, έγινε χωράφι η όχθη. Έτοιμη για φύτεμα. Αυτό το έκαναν μηχανήματα του Δήμου μήπως; Τέλος πάντων με ποιανού εντολή και ποιός μπάζωσε την κοίτη; Η έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος, έχει κάποια αξία ή επειδή τρέχουμε με χίλια δεν προλαβαίνουμε να δούμε δυο μέτρα μπροστά μας; Τις όποιες ζημιές στο μέλλον, ποιός θα τις πληρώσει; Θα δούμε σε λίγο καιρό τα αποτελέσματα. Η φύση τιμωρεί όταν το περιβάλλον προσβάλλεται και ευχόμαστε να μη μετανιώσουμε για τις παρεμβάσεις μας. Ίδωμεν…»

 

Γιώργος Ουρσουζίδης: Η παρέμβαση στην κοίτη πρέπει να γίνεται με την επίβλεψη της πολιτείας

Για το θέμα αυτό απευθυνθήκαμε στον Πολιτικό Μηχανικό και πρώην Βουλευτή Ημαθίας Γιώργο Ουρσουζίδη σχετικά με την παρέμβαση που έγινε πρόσφατα, τόσο στην κοίτη, όσο και στην όχθη του Τριποτάμου, μετά από επίσκεψη μας στο χώρο και αφού διαπιστώσαμε ότι πράγματι έγιναν παρεμβάσεις. Είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Ουρσουζίδης έχει ασχοληθεί με τα θέματα περιβάλλοντος κατά τη μακρόχρονη ενασχόλησή του με τα κοινά.

-Κύριε Ουρσουζίδη ποια είναι η θέση σας σχετικά με την παρέμβαση (μπάζωμα) περιορισμού της κοίτης του Τριποτάμου, στο ύψος των εγκαταστάσεων γνωστής βιομηχανίας επεξεργασίας φρούτων της Βέροιας;

«Από την αρχή θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, οποιαδήποτε παρέμβαση σε κοίτη ποταμού ή ρέματος οφείλει να γίνεται μετά από μελέτη και φυσικά μετά από επαρκή αιτιολόγηση της παρέμβασης. Αρμόδιες αρχές της πολιτείας ελέγχουν και εγκρίνουν τη σκοπιμότητα και τη μελέτη του έργου και επιβλέπουν την υλοποίησή του.

Το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε παρέμβαση, μικρής ή μεγάλης κλίμακας σε δημόσιο χώρο, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για παρόχθια περιοχή, που αφορά στην κοπή δένδρων ή αποξένωση από κάθε είδους βλάστηση.

 Πραγματικά στον υπόψη χώρο που περιγράψατε, είναι φανερό ότι έγιναν παρεμβάσεις που αφορούν, τόσο στην κοίτη, όσο και στη νότια όχθη του ποταμού, όπου σταθμεύουν ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα.

Δεν μπορούμε λοιπόν να παρεμβαίνουμε χωρίς εγκεκριμένη μελέτη και σχετική άδεια παρέμβασης!».

-Οι παρεμβάσεις που αφορούν στον περιορισμό της κοίτης του Τριποτάμου, θα μπορούσαν να προκαλέσουν κινδύνους στις παρόχθιες  περιοχές ή και στην ίδια την ανθρώπινη ζωή;

«Ακριβώς σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσουν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, γι αυτόν ακριβώς το λόγο εκπονούνται οι σχετικές μελέτες, για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Οποιαδήποτε απάντηση στο ερώτημα σας δεν μπορεί να έχει καμία βαρύτητα, αν δεν προηγηθούν μελέτες που να τεκμηριώνουν την σκοπιμότητα και την ωφελιμότητα της οποιασδήποτε παρέμβασης.

Από την εμπειρία που όλοι πλέον διαθέτουμε, οι τραγωδίες που βίωσε η χώρα σχετικά με πλημμυρικά φαινόμενα, οφείλονται στις αυθαίρετες παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα στο παρελθόν στα ρέματα και στα ποτάμια.

Η διαχείριση των φυσικών υδάτινων ροών είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, πρέπει να γίνεται με προσοχή και να ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές!

Οι τραγικές συνέπειες από τις αυθαίρετες παρεμβάσεις στα ρέματα, όπως τις ζήσαμε στη Μάνδρα της Αττικής, είναι νωπές στη μνήμη μας.

Η προσωπική μου γνώμη λοιπόν είναι, ΔΕΝ παρεμβαίνουμε αυθαίρετα στα ρέματα και τα ποτάμια, οποιαδήποτε παρέμβαση επιβάλλεται να γίνεται με προσοχή, με την έγκριση και έλεγχο των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας.

Η πολιτεία οφείλει να μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία των ποταμών και  των ρεμάτων, συνεπώς ελέγχει  κάθε μεταβολή στο εύρος της κοίτης που προκλήθηκε από φυσικό ή τεχνητό αίτιο, κάθε παρέμβαση τελεί υπό τον έλεγχό της».

-Η παρέμβαση τόσο στην κοίτη, όσο και στην όχθη του Τριποτάμου μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, έγινε με τη νόμιμη διαδικασία; Ποια είναι η διαδικασία που έπρεπε να τηρηθεί;

«Είναι αυτονόητο, ότι η παρέμβαση στην κοίτη έπρεπε να γίνει μετά από έγκριση σχετικής μελέτης και την επίβλεψη της αρμόδιας υπηρεσίας του Δημοσίου, αυτό ορίζει ο νόμος - αυτή είναι η νόμιμη διαδικασία - κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει αυθαίρετα.

Ο ουσιαστικός έλεγχος αφορά στην προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορούν να είναι επικίνδυνα ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή.

Στο ερώτημά σας λοιπόν, αν εκδόθηκε η όχι σχετική άδεια παρέμβασης, οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα η διοίκηση. Αυτός είναι ο νόμιμος τρόπος παρέμβασης.

Σε ότι αφορά στην αποξένωση από κάθε είδους βλάστηση, νότια της όχθης του Τριποτάμου - μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή το περασμένο καλοκαίρι - κανείς δε νομιμοποιείται να παρεμβαίνει αυθαίρετα ισοπεδώνοντας μια περιοχή, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για πλούσια βλάστηση και μεγάλα δένδρα, όπως είναι η παρακείμενη περιοχή.

Με αυτή τη λογική ο κάθε πολίτης μπορεί να παρεμβαίνει αυθαίρετα και να «προστατεύει» την περιουσία του όπως εκείνος κρίνει!  Αντιλαμβάνεστε που μπορούν αν φτάσουν τα πράγματα, που οδηγεί μια τέτοια συμπεριφορά!!

Η ατιμωρησία γεννά αυθαιρεσία και ακολουθεί η καταστροφή !

Προφανώς υπάρχουν τρόποι, νόμιμοι τρόποι, αποκατάστασης του περιβάλλοντος μετά από πυρκαγιά, η πολιτεία διαθέτει – δυστυχώς – πλούσια εμπειρία.

Η προστασία της προσωπικής μας περιουσίας, αφορά κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος, δεν είναι έννοιες ξένες μεταξύ τους.

Στο ερώτημά σας λοιπόν ευθέως απαντώ, αιτιολόγηση των απαιτούμενων έργων αποκατάστασης, έγκριση σχετικής μελέτης, επίβλεψη των εργασιών αποκατάστασης – αυτός είναι ο νόμιμος τρόπος παρέμβασης και κυρίως ο πραγματικά ωφέλιμος.

Η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους, η εφαρμογή του νόμου που το προστατεύει είναι δουλειά της διοίκησης, κανείς όμως δεν πρέπει να αγνοεί την πραγματικότητα που ήδη βιώνουμε, τις τραγικές συνέπειες των αυθαίρετων ενεργειών σε βάρος της φύσης.

Ο κάθε πολίτης – και κυρίως του Δήμου Βέροιας - απαιτεί μια ξεκάθαρη απάντηση από την πλευρά της διοίκησης, μια υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο που διαμορφώθηκε η κατάσταση στην υπόψη περιοχή!».

 

Νίκος Ασλάνογλου: Το οξύμωρο είναι ότι πριν ένα χρόνο δαπανήθηκαν λεφτά για τον καθαρισμό του Τριποτάμου

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ειδικοί σε τέτοια ζητήματα, ένα βασικό πρόβλημα στο σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων είναι ότι δεν «διαβάζουμε» τη φύση. Αν ένα ρέμα, για παράδειγμα, έχει μια μεγάλη βαθιά κοίτη, αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει «κατεβάσει» μεγάλες ποσότητες νερού, κάτι που δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ακόμα κι αν σήμερα δείχνει… ρυάκι. Όπου υπάρχει ένα τμήμα ρέματος στη φυσική του κατάσταση είναι καλό να το διατηρούμε καθώς η ταχύτητα του νερού θα ανασχεθεί από τη βλάστηση και την απορρόφηση ενός μέρους του νερού. Επιπλέον, η βλάστηση όπως τα καλάμια λειτουργεί ως φυσικό διυλιστήριο, καθαρίζοντας το νερό. Πρέπει όμως και να «διαβάζουμε» το ίχνος των ρεμάτων. Όταν ένα ρέμα έχει κοίτη πλάτους 40 μέτρων, αυτό συμβαίνει επειδή έχει πολλές φορές στο παρελθόν «κατεβάσει» σημαντικές ποσότητες νερού. Όταν αυτό το ρέμα το περιορίζουμε στα 10 μέτρα επειδή δείχνει να μην έχει πολύ νερό, ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, της «φροντίδας» των κοιτών του Τριποτάμου, το 2020 από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, δαπανήθηκαν χρήματα για καθαρισμό του Τριποτάμου, σε συγκεκριμένα σημεία. Στις γέφυρες μέχρι το Μακροχώρι και την περιοχή πίσω από τα κοιμητήρια της Βέροιας. Για να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα που και σήμερα βλέπουμε αλλού.

«Σήμερα ένα χρόνο μετά, μπαζώθηκε τελείως αυθαίρετα (από ποιούς και με ποιών μηχανήματα, ποιών εντολές;) με σκουπίδια και αμμοχάλικα. Πάλι σε ένα σημείο. Με την πρώτη έντονη βροχόπτωση , όλα τα υλικά μπαζώματος, θα φτάσουν στην Τάφρο 66, χωρίς να ξέρουμε εάν εν τω μεταξύ προκαλέσουν καταστροφές και μετά θα θέλουμε άλλα χρήματα για να καθαρίσουμε την τάφρο. Αυθαιρεσίες που κανείς από την Διοίκηση δεν είδε, ούτε διάβασε» μας είπε ο Νίκος Ασλάνογλου, μέλος της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας και μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Φίλοι του ποταμού Τριποτάμου και συμπλήρωσε:

«Επισκέφθηκα τον χώρο και αναζήτησα να βρω έναν κορμό από τα τεράστια δένδρα που έχει η περιοχή. Δεν βρήκα κανέναν. Τι σημαίνει αυτό; Οι ρίζες τους όλες μπαζώθηκαν. Επίσης θεωρώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έδωσε κάποιος άδεια για να στενέψει τόσο πολύ η κοίτη. Πρέπει να διερευνηθεί αν δόθηκε κάποια άδεια και ποιος προέβη στο μπάζωμα της κοίτης».

Πηγή: Εφημερίδα "Βέροια"