Κυριακή, Οκτώβριος 27, 2024
Follow Us
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 21:06

Έργα ενεργειακής αναβάθμισης υλοποίησε ο Δήμος Βέροιας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΣΠΑ 1.646.000 ΕΥΡΩ

Σε ενεργειακή αναβάθμιση τριών σχολικών μονάδων προχώρησε ο Δήμος Βέροιας. Συγκεκριμένα το 6ο και το 13ο Δημοτικό Σχολείο, του 16ου Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Τα έργα που υλοποιήθηκαν με Προγράμματα ΕΣΠΑ και συνολικά κόστισαν 1.646.000 ευρώ, είχαν ως στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και αξιοποίηση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας σε δημόσια κτίρια και δημόσιες υποδομές, όπως είναι τα κτίρια που στεγάζονται σχολεία.

 

6ο και 13 Δημοτικό Σχολείο

Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του 6ου και 13ου Δημοτικού Βέροιας μέσω της τοποθέτησης εξωτερικής θερμομόνωσης πάχους 12 cm στο 6ο Δημοτικό σχολείο και θερμομονωτικού σοβά στο 13ο Δημοτικό σχολείο.

Επίσης τοποθετήθηκε μόνωση οροφής και στα δύο κτίρια, αντικαταστάθηκαν τα κουφώματα και αναβαθμίστηκε το σύστημα θέρμανσης μέσω της τοποθέτησης αντλιών θερμότητας αέρα-νερού με την παράλληλη τοποθέτηση αυτοματισμών διαχείρισης της θερμικής ενέργειας των κτιρίων.

Τέλος τα φωτιστικά σώματα αντικαταστάθηκαν με φωτιστικά νέας τεχνολογίας LED και τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά ισχύος 10 kW.

Το κόστος αυτών των παρεμβάσεων στο 6ο και 13ο Δημοτικό Σχολείο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με το ποσό των 680.000 ευρώ.

 

16ο Δημοτικό Σχολείο

Στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας έγινε ενεργειακή αναβάθμιση με την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης πάχους 12 cm, τη τοποθέτηση μόνωσης οροφής και της αντικατάστασης των κουφωμάτων μετά υαλοπινάκων.

Επίσης έγινε και αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης με την τοποθέτηση αντλιών θερμότητας αέρα-νερού και με την παράλληλη τοποθέτηση αυτοματισμών διαχείρισης της θερμικής ενέργειας του κτιρίου.

Τέλος αντικαταστάθηκαν τα φωτιστικά σώματα με φωτιστικά νέας τεχνολογίας LED και τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά ισχύος 10 kW.

Το κόστος αυτών των παρεμβάσεων στο 16ο Δημοτικό Σχολείο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με το ποσό των 630.000 ευρώ.

 

2ο Δημοτικό Σχολείο

Παραπλήσιες παρεμβάσεις με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση έγιναν και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας μέσω της τοποθέτησης εξωτερικής θερμομόνωσης πάχους 10 cm και την τοποθέτηση μόνωσης οροφής καθώς και την αντικατάσταση των κουφωμάτων μετά υαλοπινάκων.

Έγινε επίσης και αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης με τοποθέτηση αντλιών θερμότητας αέρα νερού καθώς και την τοποθέτηση αυτοματισμών διαχείρισης της θερμικής ενέργειας του κτιρίου. Τέλος τα φωτιστικά σώματα αντικαταστάθηκαν με φωτιστικά νέας τεχνολογίας led.

Το κόστος αυτών των παρεμβάσεων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με το ποσό των 336.000 ευρώ.

 

«Υλοποιήθηκαν τα έργα και αυξήθηκε η ενεργειακή απόδοση»

«Ο Δήμος Βέροιας από χρόνια τώρα έχει ως πρώτο στόχο την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης. Για τον λόγο αυτό προετοίμασε και προετοιμάζει μελέτες για δημοτικά κτήρια ώστε να τις εντάξει σε Προγράμματα ΕΣΠΑ για την χρηματοδότησή τους»μας είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και επισήμανε πως «η πληρότητα των μελετών που καταθέσαμε για την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων της Βέροιας, χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ και υλοποιήθηκαν από τον Δήμο μας, αναβαθμίζοντας έτσι την ενεργειακή απόδοση και περιορίζοντας τα κόστη λειτουργίας των».