Δευτέρα, Ιούνιος 17, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 02 Μαϊος 2013 08:23

Πανελλαδικές: μετά το Πάσχα η απόφαση για την απεργία

Την Πέμπτη του Πάσχα θα... κληρώσει για την τύχη των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, και συγκεκριμένα εάν θα αναβληθούν λόγω της απεργίας των καθηγητών.

Το σίγουρο είναι ότι το «σίριαλ» των Πανελλαδικών, που αρχίζουν την Παρασκευή 17 Μαΐου, θα κρατήσει πολύ, με κίνδυνο να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και να ταλαιπωρηθούν μαθητές και γονείς.

Ειδικότερα, η συνεδρίαση του δ.σ. της ΟΛΜΕ τη Μεγάλη Τρίτη έληξε άδοξα, διότι ενώ οι παρατάξεις συμφώνησαν σε πραγματοποίηση απεργίας, δεν συμφώνησαν ποιος θα πάρει την απόφαση αυτή. Η ΔΑΚΕ θεωρώντας την κήρυξη απεργίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εξαιρετικό γεγονός, εισηγήθηκε στο δ.σ. της ΟΛΜΕ να προτείνει στον κλάδο την πραγματοποίηση 5νθήμερης απεργίας από τις 20 έως τις 24 Μαΐου, όμως η απόφαση να μη ληφθεί από τις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ) αλλά από όλους τους καθηγητές με μυστική ψηφοφορία σε κάλπη. Οπως ανέφερε χθες στην Κ» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και μέλος της ΔΑΚΕ κ. Νίκος Παπαχρήστος, η πρόταση της παράταξης έχει στόχο την όσο μεγαλύτερη νομιμοποίηση μιας δύσκολης απόφασης και την πραγματική αποτύπωση της διάθεσης των καθηγητών. Με τη μυστική ψηφοφορία αποφεύγεται η λήψη απόφασης από γενικές συνελεύσεις ΕΛΜΕ στις οποίες θα συμμετάσχει ο ελάχιστος αριθμός καθηγητών για την ύπαρξη απαρτίας. Επίσης, για την εναρκτήρια ημέρα των εξετάσεων (17/5) η ΔΑΚΕ πρότεινε 24ωρη απεργία με τη μορφή δύο τρίωρων στάσεων εργασίας, από την ΟΛΜΕ και από τις ΕΛΜΕ.

Το ίδιο απεργιακό πρόγραμμα πρότειναν οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΡΙΖΑ) και η Παρέμβαση, μόνο που ζήτησαν οι γενικές συνελεύσεις να αποφασίσουν πώς θα στηθούν κάλπες για την απεργία. Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) πρότεινε απεργία στις 14 και 15 Μαΐου, θεωρώντας ότι για την επιτυχία της απεργίας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων πρέπει να υπάρχει συμμαχία με τους γονείς. Αλλιώς, όπως κρίνει, θα δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί κοινωνικές αντιδράσεις για να βάλλει κατά των απεργών.

Νέα συνεδρίαση

Με τα δεδομένα αυτά η συνεδρίαση του Δ.Σ. μετατέθηκε για την Πέμπτη μετά το Πάσχα. «Γιατί απορρίπτουν τη μυστική ψηφοφορία με κάλπη; Θέλουν πράγματι να εκφραστεί η βούληση του κλάδου για μία κορυφαία απεργιακή εκδήλωση, που θα δημιουργήσει κοινωνικές αντιδράσεις;» αναρωτήθηκε η ΔΑΚΕ κατηγορώντας τις αριστερές παρατάξεις για τη στάση τους. Από την πλευρά τους μέλη της ΣΕΚ εκτίμησαν στην «Κ» ότι η ΔΑΚΕ ζητεί να υπάρξει κεντρική οδηγία από την ΟΛΜΕ προς τις ΕΛΜΕ για το πώς θα ληφθεί η απόφαση, ώστε εκ των υστέρων να αμφισβητηθεί η νομιμότητα των αποφάσεων των ΕΛΜΕ και άρα να μη γίνει απεργία. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ εκτιμούν ότι η πρόταση της ΔΑΚΕ αποτελεί τον «λαγό» για κυβερνητικό σχέδιο, βάσει του οποίου τις απεργίες θα πρέπει να αποφασίζουν όχι τα Δ.Σ. των σωματείων, αλλά η βάση κάθε κλάδου.