Σάββατο, Σεπτέμβριος 21, 2024
Follow Us
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 20:41

Στο σπηλαιοβάραθρο "Τρύπα του Μιχάλη" στο Σέλι (βίντεο)

Τα βάραθρα του Μιχάλη και του Σιάµπαλη απέχουν περίπου 3 χλµ το καθένα από το Κάτω Βέρµιο (Σέλι). Για την τρύπα του Σιάµπαλη η προσέγγιση γίνεται µέσω ενός χωµατόδροµου απέναντι από το χιονοδροµικό κέντρο του Σελίου, ενώ για την τρύπα του Μιχάλη πάλι η πρόσβαση είναι εύκολη µέσω χωµατόδροµου στα νότια του οικισµού. Και τα δύο σπήλαια εµφανίζουν θερµοκρασία 6ΟC και 99% υγρασία. Γεωλογία περιοχής

Η τρύπα του Σιάµπαλη διανοίχτηκε σε κροκαλοπαγή και ασβεστόλιθους. Τα κροκαλοπαγή παρεµβάλλονται µέσα στους ασβεστόλιθους. Οι κροκάλες αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από κρυσταλλικούς ασβεστόλιθους, λευκούς, τεφρούς, ροδόχρωµους ή µαύρους που προέρχονται από τα παρακείµενα µάρµαρα.

Η τρύπα του Μιχάλη σχηµατίστηκε µέσα σε λεπτοκρυσταλλικούς ασβεστόλιθους και µάρµαρα. Ιστορικό εξερευνήσεων Το σπήλαιο εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε από µια οµάδα Γάλλων σπηλαιολόγων το καλοκαίρι του 1997. Από µια επιγραφή πάντως στον πάτο του σπηλαίου φαίνεται ότι ένα ζευγάρι Ιταλών το εξερεύνησε το 1988 πριν τους Γάλλους και χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για αυτό οι κάτοικοι του χωριού. 

Πολυμέσα