Κυριακή, Σεπτέμβριος 22, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 17:12

Γνωρίζοντας τον Ματθαίο Τσαχουρίδη μέσα από τα μουσικά του όργανα (βίντεο)

Ο βεροιώτης λυράρης Ματθαίος Τσαχουρίδης παρουσιάζει τα μουσικά του όργανα και τον χώρο που μελετά την μουσική του πριν αυτή φτάσει στα αυτιά σας. Το βίντεο που θα δείτε δημιούργησε ο Ιάκωβος Καγκελίδης

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης γεννήθηκε στη Βέροια. Σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησε να παίζει την ποντιακή λύρα, την οποία έμαθε από τον παππού του. Από τότε έως και σήμερα, η ποντιακή λύρα είναι το μουσικό όργανο μέσα από το οποίο ο Ματθαίος εκφράζεται με αφοσίωση, αγάπη και σεβασμό.
Το Μάιο του 1996 κέρδισε το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο παραδοσιακής μουσικής, σε διαγωνισμό, που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Σπουδές

Αμέσως μετά η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας παραχωρεί στον Ματθαίο υποτροφία για σπουδές. Είναι πτυχιούχος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Goldsmiths). Έχει στο ενεργητικό του μεταπτυχιακό στην Εθνομουσικολογία και από το Δεκέμβριο του 2007 είναι κάτοχος Διδακτορικού του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το θέμα της διατριβής του είναι: «Η Ποντιακή Λύρα στη σύγχρονη Ελλάδα», ένα από τα πρώτα Διδακτορικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αναφέρεται στην εκτέλεση – ερμηνεία μη δυτικών μουσικών οργάνων και το πρώτο παγκοσμίως, που αναφέρεται στην ποντιακή λύρα, την προέλευση και τις σύγχρονες μουσικές δυνατότητες του οργάνου.

 
 

Διακρίσεις

Τον Ιανουάριο του 2005 ο Ματθαίος κέρδισε το Πρώτο Βραβείο του Ιδρύματος Τεχνών Βρετανίας, ως ο καλύτερος ερμηνευτής παραδοσιακού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συμμετάσχει ως σολίστας με την ποντιακή λύρα στα φεστιβάλ παγκόσμιας μουσικής WOMAD και WOMEX, στην Όπερα του Παλέρμο στη Σικελία για την UNESCO και στο Royal Albert Hall του Λονδίνου. Έχει εκτελέσει διάφορες συνθέσεις και έργα με την ποντιακή λύρα για το ραδιόφωνο του BBC και το 2004 ερμήνευσε το μουσικό Ολυμπιακό θέμα της τηλεόρασης του BBC για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, συνοδευόμενος από την Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς συνεργάστηκε με τον Πέρση λυράρη Αρντεσίρ Καμκάρ στην Τεχεράνη. Το Νοέμβριο του 2005 συνέπραξε ως σολίστας με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ουκρανίας στην Όπερα της Γενεύης.
Κορυφαία στιγμή στη μέχρι τώρα συναυλιακή του πορεία, αποτελεί η εμφάνισή του στο Ηρώδειο για την έναρξη του φεστιβάλ Αθηνών 2005. Εκεί ερμήνευσε με την ποντιακή λύρα συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα υπό τη διεύθυνσή του ιδίου και τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Τον Αύγουστο του 2006, ο Ματθαίος ανέλαβε μαζί με τον αδερφό του Κων/νο την καλλιτεχνική διεύθυνση του 21ου Διεθνούς Βυζαντινού Συνεδρίου Λονδίνου με Διευθυντή – Οργανωτή τη Μαρίνα Λαίδη Μάρκς και Πατρόνα τον Πρίγκηπα Κάρολο. Είναι ο πρώτος Έλληνας σολίστας μουσικός, που εμφανίστηκε στο Ιράκ σε συναυλία εθνικής μουσικής στο New Art Palace Centre της Ιρακινής πόλης Σουλεϊμανία στις 20.02.09.

Το μουσικό σχήμα «Ψυχή και Σώμα», που δημιούργησε με τον αδερφό του Κωνσταντίνο, πρωταγωνιστεί στη μουσική σκηνή τόσο στην Ελλάδα (sold out εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης) όσο και στο εξωτερικό (Μόναχο, Στουτγάρδη, Στοκχόλμη, Μόσχα, Λονδίνο), με την ποντιακή λύρα να αγκαλιάζει ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο και να αναδεικνύει τις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες του οργάνου.

Ο Ματθαίος εκτός από ποντιακή λύρα παίζει και άλλα έγχορδα μουσικά όργανα όπως βιολί, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, Ιρανική λύρα, Αφγανικό ρεμπάπ, καθώς επίσης και την Αφγανική και Ουζμπέκικη λύρα.

 
 

Δρ Ματθαίος Τσαχουρίδης

Εθνομουσικολόγος

1996: Πρώτο πανελλήνιο βραβείο Μουσικών αγώνων (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)

1999: Υπότροφος της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας για πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές Εθνομουσικολογίας στο Λονδίνο.
2002: Υπότροφος του Βρετανικού ιδρύματος Michael Marks charitable Trust για αποπεράτωση διδακτορικής διατριβής με θέμα: «Η ποντιακή λύρα στη σύγχρονη Ελλάδα» (Η πρώτη διατριβή του είδους της παγκοσμίως)
2003: Βρετανικό Ίδρυμα Τεχνών: 1ο βραβείο ως ο καλύτερος ερμηνευτής μη δυτικού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο (παράδοση τελετής από τον Brian Ino)
2004: Ερμηνεύει με τη ποντιακή λύρα το μουσικό σήμα του BBC για τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

Ως σολίστας με την ποντιακή λύρα έχει εκτελέσει πολλά είδη μουσικής όπως: βαλκανική και λάτιν τζάζ, μουσική της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, της Ινδίας, του Αφγανιστάν, παραδοσιακή μουσική της Νορβηγίας, Ιρλανδίας, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν κ.α. ενώ έχει υπάρξει σολίστας με τη συμφωνική της Πράγας, Βουλγαρίας, ΕΡΤ σε χώρους όπως: όπερα Γενεύης, Royal Albert Hall, όπερα Παλέρμο, Ηρώδειο, Victoria Hall (Ελβετία), Πύργος του Κριστιανσάντ, κ.α.

2007: Εμφανίζεται με τον Cat Stevens (Yusuf Islam) στο Porchester Hall του Λονδίνου
2009: Είναι ο πρώτος Έλληνας μουσικός που εμφανίζεται στο Ιράκ
Εκτός από ποντιακή λύρα παίζει: βιολί, λαούτο, ούτι, κιθάρα, Ιρανική λύρα, Αφγανικό ρεμπάπ, μπουζούκι, λύρα του Λορεστάν, Σαρόντ, Κεμαντσέλο καθώς επίσης και την Αφγανική και Ουζμπέκικη λύρα.

Πολυμέσα