Τετάρτη, Οκτώβριος 02, 2024
Follow Us
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020 22:44

«AirCar»: Ενα βήμα πιο κοντά στα ιπτάμενα αυτοκίνητα - ΒΙΝΤΕΟ

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα ίσως σύντομα σταματήσουν να αποτελούν φουτουριστικό όνειρο. Ένα σπορ αυτοκίνητο που μπορεί να «μεταμορφωθεί» από οδικό όχημα σε αεροσκάφος μέσα σε μόλις τρία λεπτά, πέταξε 1500 πόδια πάνω από τη Σλοβακία, στα πλαίσια δοκιμαστικής πτήσης.

Τα εντυπωσιακά πλάνα από την πτήση του AirCar, το δείχνουν να οδηγεί σε έναν διάδρομο απογείωσης και στη συνέχεια να σταματά, να αναπτύσσει φτερά και να ανεβαίνει στον αέρα.

Το AirCar είναι το πέμπτο πρωτότυπο του ιπτάμενου αυτοκινήτου που αναπτύσσεται από τη σλοβακική εταιρεία KleinVision, το οποίο – σύμφωνα με τους κατασκευαστές του – θα είναι ιδανικό για αυτόνομα ταξίδια αναψυχής, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως εμπορική υπηρεσία ταξί.

Αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τις τιμές του φουτουριστικού οχήματος, οι κατασκευαστές του ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να «κατακτήσει» τους ουρανούς – αλλά και τους δρόμους – από το επόμενο έτος.

Σχεδιασμένο από τον καθηγητή Στέφαν Κλάιν, το AirCar ολοκλήρωσε με ασφάλεια δύο απογειώσεις και προσγειώσεις, στα πλαίσια δοκιμών.

Οι δύο δοκιμαστικές πτήσεις 1500 ποδιών που πραγματοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο Piešťany της Σλοβακίας, φέρνουν το ιπτάμενο όχημα ένα βήμα πιο κοντά στις εμπορικές πτήσεις.

Τα αυτοκίνητα μπορεί να είναι αρκετά βαριά, όμως τα αεροπλάνα πρέπει να είναι ελαφριά και έτσι η εύρεση της «χρυσής τομής» ήταν μια μεγάλη πρόκληση για τον Κλάιν και την ομάδα του.

Το διθέσιο μοντέλο ζυγίζει περίπου 1.200 κιλά, ενώ μπορεί να μεταφέρει επιπλέον φορτίο 200 κιλών ανά πτήση, σύμφωνα με την εταιρεία.

Λειτουργώντας με έναν κινητήρα BMW 1.6l, το ιπτάμενο αυτοκίνητο έχει ισχύ 140 ίππων και το εκτιμώμενο εύρος πτήσης του είναι τα 621 μίλια.

Το Aircar διαθέτει φτερά που ξεδιπλώνονται και έναν μοναδικό έλικα στο πίσω μέρος. Όταν το όχημα βρίσκεται στο δρόμο και καταλαμβάνει το χώρο στάθμευσης ενός κανονικού οχήματος, τα φτερά του «διπλώνουν».

«Ο μηχανισμός ανοίγματος και ανάκλησης των φτερών και του έλικα είναι πολύ εντυπωσιακός, αφού μετατρέπει το αυτοκίνητο σε αεροπλάνο», τόνισε ο Δρ Μπράνκο Σαρτς, πρώην εμπειρογνώμονας της Boeing.

«Το πιλοτήριο παρέχει χώρο για τον οδηγό-πιλότο και έναν επιβάτη και είναι πολύ ευρύχωρο και όμορφα διακοσμημένο. Η συνολική εμφάνιση του ιπτάμενου αυτοκινήτου στο δρόμο και στον αέρα είναι υπέροχη», πρόσθεσε.

Οι κατασκευαστές αναφέρουν ότι το AirCar έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε ο έλεγχος του να είναι προσβάσιμος σε οποιονδήποτε, χωρίς να απαιτείται εξειδικευμένη εκπαίδευση.

«Οι βασικές παράμετροι πτήσης επιβεβαίωσαν όλες τις θεωρητικές έννοιες και υπολογισμούς πάνω στους οποίους βασίστηκε η ανάπτυξη του AirCar», δήλωσε ο καθηγητής Κλάιν.

Όταν ολοκληρωθούν όλες οι νομικά απαιτούμενες δοκιμές πτήσεις, το αεροσκάφος θα εξοπλιστεί με έναν πιο ισχυρό κινητήρα και η εταιρεία ελπίζει να είναι έτοιμο και διαθέσιμο προς πώληση εντός έξι μηνών.

«Με το AirCar θα φτάσετε στον προορισμό σας χωρίς την ταλαιπωρία του να πρέπει να πάτε στο αεροδρόμιο και να περάσετε από την ασφάλεια», ανέφερε ο συνιδρυτής, Αντόν Ζακάν.

«Μπορείτε να μεταφερθείτε με το AirCar σας στο γήπεδο γκολφ, στο γραφείο, στο εμπορικό κέντρο ή το ξενοδοχείο σας και να το παρκάρετε σε έναν κανονικό χώρο στάθμευσης», πρόσθεσε.

Πολυμέσα