Πέμπτη, Σεπτέμβριος 19, 2024
Follow Us
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 09:13

iTunes Radio, νέα λειτουργικά συστήματα και καινούρια Mac από την Apple

Σχεδόν όλες τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και μέρες επιβεβαίωσε η Apple, κατά την εναρκτήρια παρουσίαση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών (WWDC 2013), με πρώτη και καλύτερη τη διαρροή για τη νέα μουσική υπηρεσία. 

Πέφτοντας έξω μόνο στο όνομα, το οποίο είναι iTunes Radio και όχι iRadio όπως είχε προβλεφθεί, η υπηρεσία θα είναι όντως δωρεάν, με πηγή εσόδων τις διαφημίσεις.

Στο iTunes Radio θα είναι ενσωματωμένοι 200 «σταθμοί», δημιουργημένοι από την Apple. O χρήστης θα μπορεί να μοιραστεί έναν «σταθμό» με τους φίλους του και να δημιουργήσει ένα νέο «σταθμό» με βάση το τραγούδι που αναπαράγεται εκείνη τη στιγμή, ενώ η υπηρεσία με τον καιρό θα προσαρμόζεται στις προτιμήσεις του, διαμορφώνοντας ανάλογα τις λίστες αναπαραγωγής. Το iTunes Radio θα λανσαριστεί στις ΗΠΑ από το φθινόπωρο, με τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά τις «έξυπνες» συσκευές της Apple, η υπηρεσία θα είναι ενσωματωμένη στην εφαρμογή του iTunes, στη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος για τα iPhone και τα iPad την οποία επίσης παρουσίασε η εταιρεία. To iOS 7 συνιστά, σύμφωνα με την Apple, τη μεγαλύτερη αλλαγή στην πλατφόρμα από την εποχή του πρώτου iPhone. Ανασχεδιασμένο εκ βάθρων, το νέο λειτουργικό απέκτησε το Control Center, ένα «παράθυρο» που αναδύεται από τη βάση της οθόνης και δίνει εύκολη πρόσβαση σε ρυθμίσεις όπως το Wi-Fi, ή η φωτεινότητα της οθόνης.

Παράλληλα, το iOS 7 διευρύνει τη λειτουργία του multitasking, διευκολύνει την ανταλλαγή αρχείων με άλλους χρήστες συσκευών iOS και ενσωματώνει μια βελτιωμένη παραλλαγή του browser Safari. Βελτιωμένος είναι όμως και ο «ψηφιακός βοηθός» Siri, ο οποίος μπορεί πλέον να αντλεί περιεχόμενο και από τη Wikipedia, το Twitter και το Bing, για να απαντά σε ερωτήσεις.

Καινούρια έκδοση ανακοινώθηκε όμως και για το λειτουργικό των υπολογιστών Mac, το οποίο πήρε το όνομα OS X 10.9 Mavericks. Διαθέσιμο από το φθινόπωρο, όπως και το iOS 7, το OS X 10.9 θα ενσωματώνει για πρώτη φορά την εφαρμογή iBooks, αλλά και την υπηρεσία χαρτών της Apple. Επίσης, βελτιώνει την παράλληλη χρήση πολλαπλών οθονών και δίνει τη δυνατότητα προσθήκης ετικετών στα αρχεία, για μεγαλύτερη ευχρηστία.

Όσον αφορά το hardware, η Apple επέδειξε το νέο Mac Pro, τον πιο γρήγορο επιτραπέζιο υπολογιστή που κατασκεύασε ποτέ, όπως υποστήριξε. Το καινούριο Mac Pro έχει κυλινδρικό σχήμα και πολύ μικρό μέγεθος, με διπλάσιες επιδόσεις από το μοντέλο που διαδέχεται. Επίσης, θα συναρμολογείται στις ΗΠΑ.

Καλύτερες αποδόσεις στα γραφικά και ταχύτερες ιντερνετικές ταχύτητες μέσω δικτύων Wi-Fi θα εξασφαλίζουν τα καινούρια MacBook Air, τα οποία επίσης ανακοινώθηκαν στο συνέδριο. Η εταιρεία έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην αυτονομία τους, η οποία στο 11 ιντσών μοντέλο θα αυξηθεί από τις 5 στις 9 ώρες και στο 13 ιντσών μοντέλο από τις 7 στις 12 ώρες.