Παρασκευή, Οκτώβριος 18, 2024
Follow Us
Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021 15:14

Μωρά και ύπνος: χρήσιμες συμβουλές

Τα μωρά δεν τα πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά με τον ύπνο. Αν γίνατε πρόσφατα γονείς, αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα έχετε ήδη παρατηρήσει. Μάλλον, δεν είναι τόσο ότι τα μωρά δεν κοιμούνται, καθώς στην πραγματικότητα, ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, κοιμούνται για περίπου 16 ώρες. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι ώρες χωρίζονται συνήθως σε τρίωρα και τετράωρα.

Πριν σας δώσουμε μερικές συμβουλές για τον ύπνο του μωρού, είναι σημαντικό να αναφερθούμε σε κάτι βασικό.

Το μωρό και η κούνια του

Το μωρό χρειάζεται, φυσικά, την κούνια του. Ενώ είναι σημαντικό να κοιμάται στο δωμάτιό σας τους πρώτους μήνες, δεν είναι ασφαλές να κοιμάται στο κρεβάτι σας. Γι’ αυτό και πρέπει να φροντίσετε να μπορεί να κοιμηθεί άνετα και με ασφάλεια στην κούνια του.

Γι’ αυτό το σκοπό μπορείτε να προμηθευτείτε πάντες κούνιας. Οι πάντες κούνιας εκτός από το ότι προσφέρουν ασφάλεια, αποτελούν και ένα στοιχείο που συμβάλλει στη συνολική διακόσμηση του βρεφικού δωματίου.

Συμβουλές για τον ύπνο

Δημιουργήστε μια ρουτίνα για τον ύπνο

Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε από νωρίς μια ρουτίνα για τον ύπνο του μωρού, ώστε να μπορέσει σιγά σιγά να συνηθίσει στον βραδινό ύπνο. Ανακαλύψτε επίσης ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για τους σύντομους υπνάκους που παίρνει μέσα στην ημέρα, ώστε να αισθάνεται αρκετά (αλλά όχι υπερβολικά) κουρασμένο για να μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ. Η ρουτίνα για τον ύπνο πρέπει να περιλαμβάνει πράγματα που θα σηματοδοτούν στο μωρό ότι έχει έρθει η ώρα να κοιμηθεί. Μπορεί να περιλαμβάνει ένα μπάνιο, το να τραγουδάτε ένα νανούρισμα, το τάισμα, το να του φοράτε τις πιτζάμες του κ.ο.κ.

Μοιράστε τις δραστηριότητες σωστά

Πρέπει να μοιράσετε τις δραστηριότητες σωστά μέσα στη μέρα. Οι πιο έντονες δραστηριότητες και το παιχνίδι είναι καλύτερο να γίνονται νωρίς μέσα στην ημέρα και όχι όταν θα πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Όταν θα πρέπει σιγά σιγά να κοιμηθεί το μωρό είναι καλύτερο να κάνετε πιο χαλαρωτικά πράγματα μαζί.

Το περιβάλλον

Πρέπει να φροντίσετε το περιβάλλον να είναι αρκετά άνετο για τον ύπνο του μωρού. Το δωμάτιο να μην είναι πάρα πολύ ζεστό, αλλά ούτε και υπερβολικά κρύο, και το φως να μην είναι δυνατό, αλλά χαλαρωτικό. Είναι σημαντικό οι συνθήκες που επικρατούσαν στο δωμάτιο όταν κοιμήθηκε το μωρό, να παραμείνουν σταθερές και όταν ξυπνήσει. Αν ξυπνήσει και υπάρχει πολύ φως ή φασαρία, για παράδειγμα, προφανώς και θα είναι πολύ δύσκολο να ξανακοιμηθεί.

Αν έχετε σύντροφο, μπορείτε να φροντίζετε το μωρό εναλλάξ όταν ξυπνά. Έτσι, θα μπορέσετε και οι δύο να κοιμηθείτε για μερικές τουλάχιστον ώρες.

Μην ξεχνάτε ότι αν έχετε απορίες σχετικά με τη φροντίδα του μωρού σας, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας.