Πέμπτη, Οκτώβριος 24, 2024
Follow Us
Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 15:37

Ξηρά ή υγρή τροφή να ταΐζω στον σκύλο μου;

Η επιλογή της ιδανικότερης σκυλοτροφής ίσως δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση δεδομένης της τεράστιας ποικιλίας σε ποιότητα και τιμή στην αγορά. Ένα από τα πρώτα διλλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει κανείς είναι κονσέρβες ή ξηρά τροφή;

Τα πρώτα κριτήρια με τα οποία πρέπει να επιλέγεται η σκυλοτροφή είναι η συνολική υγεία του ζώου, η ηλικία και οι προσωπικές του προτιμήσεις. Το βασικότερο, ωστόσο, είναι τα οφέλη της κάθε τροφής για τη καλή και μακροχρόνια υγεία του κατοικιδίου.

Τα οφέλη της ‘’υγρής’’ σκυλοτροφής.

 Η υγρή ή αλλιώς, κονσερβοποιημένη τροφή περιλαμβάνει συστατικά που δεν συναντώνται τόσο συχνά στη ξηρά. Αυτά είναι:

1. Μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό: Οι τροφές σε μορφή κονσέρβας είναι απόλυτα λογικό να περιέχουν περισσότερο νερό, άρα, περισσότερη ενυδάτωση. Συνιστάται για σκυλάκια που δεν πίνουν πολύ νερό ημερησίως ή ζουν σε ξηρό κλίμα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι το φρέσκο νερό είναι αναντικατάστατο και πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμο στους μικρούς μας συντρόφους.

2. Ευκολία για σκύλους με προβλήματα μάσησης: Πολλά σκυλάκια δυσκολεύονται να δαγκώσουν σκληρές κροκέτες, διότι έχουν απώλειες δοντιών, μη ευθυγραμμισμένα σαγόνιαή πολύ μικρή στοματική κοιλότητα. Η σκυλοτροφή σε κονσέρβα είναι μια σωτήρια και ευχάριστη λύση.

3. Μυρωδιά: Όπως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, έτσι και τα γηραιότερα σκυλιά δεν διαθέτουν οξυμένη την αίσθηση της οσμής γι’ αυτό  παρατηρείται ότι αποφεύγουν τη ξηρά τροφή. Ορισμένες κονσέρβες είναι εμπλουτισμένες με εντονότερο άρωμα και γεύση, για να τους ανοίξει και πάλι η όρεξη.

4. Κορεσμός: Όσο υψηλότερη η υγρασία στις κονσέρβες, τόσο υψηλότερος είναι ο κορεσμός που προσφέρει η τροφή. Αυτό είναι εξαιρετικά βολικό για σκύλους που έχουν παραπανήσια κιλά και ακατάπαυστη όρεξη για φαγητό, προκειμένου να μπουν σε πρόγραμμα διατροφής με λιγότερη ποσότητα και θερμίδες.

Τα οφέλη της ξηράς σκυλοτροφής.

Η αλήθεια είναι ότι οι ξηρές σκυλοτροφές περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Ευκολία:  Οι ξηρές τροφές σκύλωνσυντηρούνται και μετά το άνοιγμα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι που τις καθιστά πολύ βολικές, εφόσον το αφεντικό μπορεί να υπολογίσει τη μερίδα, να τη τοποθετήσει στο μπολ και να φύγει χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με το τάισμα του σκύλου.

2. Οικονομικές τιμές: Σαφέστατα αυτές οι τροφές έχουν τεράστια ποικιλία σε τιμές και ποιότητα συγχρόνως.

3. Περισσότερη αιχμηρότητα: Μέσα από τη τροφή τους οι σκύλοι καθαρίζουν και τα δόντια τους, διότι η σκληρή επιφάνεια της κροκέταςγρατζουνάει τα δόντια μειώνοντας τη πλάκα, τους λεκέδες και τη πέτρα.

4. Είδος διασκέδασης: Η ξηρά τροφή εύκολα χρησιμοποιείται σαν ανταμοιβή σε κάποιο παιχνίδι πάζλ, πόσο μάλλον όταν το αφεντικό πρέπει να έχει το κατοικίδιο στον χώρο εργασίας και θέλει με κάτι να τον κρατάει απασχολημένο και φρόνιμο, συγχρόνως νοητικά ενεργό ή όταν το σκυλί είναι πολύ λαίμαργο και επίμονο.

Τα οφέλη του συνδυασμού.

Ποιός είπε ότι πρέπει να επιλέγεται αποκλειστικά ένα είδος τροφής; Ο συνδυασμός είναι μακράν η καλύτερη λύση, για να παραμένει το ζωάκι υγιές και χορτάτο! Μπορεί να τρώει στο πρωινό του γεύμα ξηρά τροφή και στο βραδινό υγρή ή το αντίστροφο. Επίσης, μπορεί η κονσέρβα να επιλέγεται, όταν το σκυλί θα ανταμειφθεί με μια λιχουδιά για τη καλή του συμπεριφορά. Το σημαντικό εδώ έγκειται στη προσοχή και τη μέτρηση της τροφής για να μην ξεπερνιέται η προβλεπόμενη πρόσληψη θερμίδων καθημερινά.

Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η προσοχή στη μίξη των τροφών. Καλό είναι να αποφεύγεται η μίξη διαφορετικών εταιρειών σκυλοτροφής, ειδικά, όταν ο σκύλος ακολουθεί θεραπευτική διατροφή, για να μην αραιώνονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσλάβει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πειράζει να ακολουθεί κανείς τις προτιμήσεις του σκύλου του, διότι δεν είναι όλες οι τροφές για όλα τα σκυλάκια. Το καθένα έχει διαφορετικά γούστα και όρεξη. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται η συχνή αλλαγή μάρκας σκυλοτροφών, γιατί υπάρχει κίνδυνος διαταραχής του πεπτικού συστήματος.

Εν κατακλείδι, αυτά είναι τα οφέλη του κάθε είδους τροφής και είναι στο χέρι του αφεντικού, του σκύλου και του κτηνιάτρου να επιλέξει τη κατάλληλη σκυλοτροφή που θα ανταποκρίνεται στην όρεξη και στις ανάγκες του ζώου σε θρεπτικές αξίες.

Βρείτε στο Petshop– Petvet24 μία μεγάλη ποικιλία σε ξηρή και υγρή τροφή για να κάνετε την ανάμιξη στον μικρό σας φίλο.