Τετάρτη, Μαϊος 15, 2024
Follow Us
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 11:49

Η ιστορία της σοκολάτας

Σοκολάτα, ένα υπέροχο γλύκισμα, που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Η σοκολάτα τρώγεται ευχάριστα είτε ως πλάκα σοκολάτας, σε γλυκά με σοκολάτα https://ionsweets.gr/και ως συστατικό σε διάφορα άλλα τρόφιμα όπως τα μπισκότα και τα μικρότερα γλυκίσματα. Από πότε όμως χρονολογείται η ύπαρξη της σοκολάτας; Κι όμως η σοκολάτα δεν ήταν πάντοτε τόσο γλυκιά όσο μπορούμε να την βρούμε σήμερα, αλλά ένα ιδιαίτερα πικρό ρόφημα, το οποίο είχε ιερή σημασία για τους αρχαίους πολιτισμούς, αποτελώντας σημαντικό στοιχείο των κοινωνιών. Η ιστορία της σοκολάτας εντοπίζεται στους αρχαίους Μάγια.

Πως παρασκευάζεται η σοκολάτα;

Η σοκολάτα προέρχεται από τους καρπούς των κακαόδεντρων, τα οποία υπάρχουν κυρίως στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Ο καρπός περιέχει μέσα του κόκκους κακάο, οι οποία ξηραίνονται και ψήνονται για να δημιουργήσουν τους κόκκους κακάο που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σοκολάτας.

 

Ποιος την εφηύρε;

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ακριβώς τελικώς ανακάλυψε την σοκολάτα, και ξεκίνησε να τη χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του. Στα αρχαία αγγεία της φυλής των Olmecανακαλύφθηκαν ίχνη θεοβρωμίνης, μιας ένωσης που βρίσκεται στη σοκολάτα και στο τσάι. Μάλιστα πιστεύεται ότι οι Olmecs, ήθελαν να δημιουργήσουν ένα τελετουργικό ποτό, και χρησιμοποίησαν το κακάο ως συστατικό του. Παρόλα αυτά, δεν είναι σαφές αν χρησιμοποιούσαν τους κόκκους του κακάο για την Παρασκευή του ποτού, ή απλά τον πολτό του λοβού του καρπού. Οι Μάγιας που χρονολογούνται αργότερα από τους Olmecs, κατανάλωναν την σοκολάτα με απόλυτο σεβασμό και ιερότητα, αποτελώντας ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού τους. Η σοκολάτα υπήρχε σε κάθε νοικοκυριό της φυλής, και πολλές φορές συνδυαζόταν με τσίλι, μέλι ή νερό. Οι Αζτέκοι πήγαν την σοκολάτα σε άλλο επίπεδο, θεωρώντας ότι το κακάο τους δόθηκε από τους θεούς τους. Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν τους κόκκους κακάο… ως νόμισμα για να αγοράσουν τα αγαθά τους, κάτι που δηλώνει πόσο μεγάλη αξία είχαν οι κόκκοι. Η διαφορά με τους Μάγια ήταν ότι η σοκολάτα στο πολιτισμό των Αζτέκων απολάμβαναν περισσότερο από τους φτωχούς και θεωρούνταν ως υπερβολή των πλουσίων.

 

Η σοκολάτα στη Νεότερη Ιστορία

Το 1847, δημιουργήθηκε η πρώτη μπάρα σοκολάτας περίπου στη μορφή που τη ξέρουμε και σήμερα. Μετά από χρόνια δημιουργήθηκε η γνωστή σε όλους NestleCompanyόπου και εφευρέθηκε επισήμως η σοκολάτα γάλακτος, και κυκλοφόρησε στην μαζική αγορά ως ένα γλυκό snack.

 

Η σοκολάτα σήμερα

Η σοκολάτα πλέον βρίσκεται παντού, και δε θεωρείται ιερός πλούτος όπως στα αρχαία χρόνια. Παραμένει όμως και για τον σύγχρονο πολιτισμό, ένα από τα κυριότερα γλυκά σνακ της εποχής μας. Η βιομηχανία σοκολάτας θεωρείται από τις πλέον ισχυρές και καταλαμβάνει σημαντικό μέρος στην πίτα των εσόδων της παγκόσμιας οικονομίας.