Κυριακή, Σεπτέμβριος 08, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 07:17

Αν δεν θέλετε να βοηθήσετε, μην κάνετε κακό!!!

Ελπίζω να περάστε ένα καλό καλοκαίρι, έστω και κάτω από δύσκολες για όλο τον κόσμο συνθήκες, που δεν λένε να μας αφήσουν τα τελευταία τρία χρόνια!!! (την δεκαετή και πλέον οικονομική κρίση, την παραλείπω).

Ας «οχυρωθούμε» όλοι μας με αισιοδοξία, υπομονή και επιμονή και κάτι καλό θα έρθει…

Απογοητευτική είναι η κατάσταση και στον αθλητισμό. Ασορτί που λέμε… Μετά την τραγική κατάληξη που είχαμε με τη μη άνοδο της Βέροιας στην Superleague1, την αποχώρηση (προσωρινά, ελπίζω, την οικογένειας Μπίκα), τον υποβιβασμό της ομάδας χάντμπολ ανδρών του Φιλίππου Βέροιας για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α2 κατηγορία και την διάλυση (προσωρινά, ελπίζω και πάλι) του τμήματος και τη μη εκπροσώπηση της Ημαθίας στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, μετά το …theendτου Τριποτάμου και του «ναυαγίου» της συγχώνευσης με τη Νάουσα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να μιλάμε ότι όλα ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ!!!

 

Πέραν τούτων, όλες οι υπόλοιπες ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα, τα καταφέρνουν χάρις σε μια μεγάλη, τεράστια θα έλεγα, προσπάθεια που κάνουν οι παράγοντές τους, που «τρέχουν» καθημερινά να βρουν λεφτά από χορηγίες για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που απαιτούνται.

 

Ακόμα και σε χαμηλό επίπεδο κατηγοριών, όπως είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, η κατάσταση είναι τραγική, κάτι που από χρόνια διαφαίνονταν, αλλά δυστυχώς δεν ελήφθησαν μέτρα. Για παράδειγμα μέχρι πρότινος υπήρχαν πολλές πιθανότητες στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Ημαθίας να πάρουν μέρος 8 ή 9 ομάδες. Ευτυχώς όμως θα συμμετέχει η Νάουσα και τα Τρίκαλα και …αισίως θα γίνουν (μόλις) 11 ομάδες.

Μια κατηγορία στην οποία  δεν θέλουν να αγωνιστούν ούτε ομάδες από την Β΄ κατηγορία που κλήθηκαν να δηλώσουν συμμετοχή ακόμα και αν στην προηγούμενη αγωνιστική περίοδο κατέκτησαν την τριτοτέταρτη θέση στη βαθμολογία.

Μιλάμε για μεγάλη απαξίωση για την μεγαλύτερη κατηγορία του τοπικού ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, μιας κατηγορίας που τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε έντονος συναγωνισμός και ανταγωνισμός που έφταναν σε σημείο του έντονου παρασκηνίου, των δολοπλοκιών και των εκτός ελέγχου εντάσεων. 

 

Και προσωπικά δεν δέχομαι την δικαιολογία πως για όλα φταίει το μητρώο που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την συμμετοχή των ομάδων στα πρωταθλήματα. Το μητρώο έχει να κάνει με τα τελευταίο ένα, δύο χρόνια. Η παθογένειες στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ξεκίνησαν αρκετά χρόνια πριν. Από τότε που δεν υπήρχε …μητρώο και τα σωματεία λειτουργούσαν …μπακαλίστικα!!!

 

Οι παλαιότεροι γνωρίζουν ότι στα τοπικά πρωταθλήματα συμμετείχαν 60 και 70 ομάδες. Στο περσινό πρωτάθλημα είχαν δηλώσει συμμετοχή μόλις 35 ομάδες και κάποιες από αυτές αποχώρησαν από τις πρώτες αγωνιστικές. Φέτος πιθανόν να είναι λιγότερες που θα …πατήσουν χορτάρι!!!   

Αν αυτό δεν είναι τραγικό, δεν είναι κατάντια, τι άλλο μπορεί να είναι;

 

Την σημερινή κατάσταση, όχι μόνο εγώ, αλλά και άλλοι που ασχολήθηκαν με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, την έχουν προδιαγράψει.

Ανέτρεξα στο παρελθόν και βρήκα ένα «προφητικό» άρθρο του πρώην παράγοντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Τρικάλων και λάτρη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου Νίκου Σαλτουρίδη.

Ημερομηνία άρθρου που δημοσιεύτηκε σε τοπικό blog:  5 Σεπτεμβρίου 2015

Τίτλος άρθρου: Νοσεί, φθίνει κι αργοπεθαίνει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Κεντρική ιδέα: «…πιστεύω πως δεν είναι πολύ μακριά η στιγμή που θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός των ενεργών ερασιτεχνικών ομάδων στην Ημαθία και σε όλη τη χώρα» αναφέρει το άρθρο του Νίκου Σαλτουρίδη σε κάποιο σημείο και καταλήγει: «Η κατάρρευσή του είναι πολύ πιθανή και όλοι το γνωρίζουμε αυτό».

Άρα, η κατωφερής πορεία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου είχε ξεκινήσει από παλαιότερα, και ήταν ολοφάνερη. Όμως κανένας δεν είχε την πρόνοια να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα. Ιδιαίτερα αυτοί που επιθυμούσαν να πάρουν τις τύχες του ποδοσφαίρου στα χέρια τους, είχαν άλλα κίνητρα.   

Υ.Γ.: Το πλήρες άρθρο του Νίκου Σαλτουρίδη δημοσιεύεται στο σύνδεσμο https://www.24oresimathia.gr/index.php/arthra/50414-nosei-fthinei-ki-argopethainei-to-erasitexniko-podosfairo.

 

Υπάρχουν πολλά «ανοιχτά» αθλητικά θέματα τα οποία χρήζουν σχολιασμού. Είτε αρνητικού, είτε θετικού. Όμως όλα δεν «χωράνε» σε μια σελίδα. Γι αυτό θα κλείσω το σημερινό «Κοκτέιλ» με όσα ανέφερα για το τοπικό ποδόσφαιρο και με ένα ακόμα σχόλιο που έχει να κάνει με τη Βέροια και τη νέα προσπάθεια που κάνει στο πρωτάθλημα της Superleague2.

 

Απορώ με κάποια μερίδα φιλάθλων γι αυτά που λένε σχετικά με όσες προσπάθειες κάνει η νέα διοίκηση, στην μετά-Μπίκα εποχή. Αντί να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα έχει μια αξιοπρεπή πορεία στο πρωτάθλημα, να καταλάβει μια θέση στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας, αυτή ημερίδα κάνει διάφορα πικρόχολα σχόλια.  

«Είναι επαίτες», «δεν θα την βγάλουν μέχρι τα Χριστούγεννα», «η ομάδα είναι για υποβιβασμό», «ποιοι είναι αυτοί που διοικούν» και άλλα σαρκαστικά χαμόγελα!!!

 

Αντί να πουν μπράβο σ΄ αυτούς τους ανθρώπους που αφιερώνουν χρόνο και όσο μπορούν βάζουν χρήματα για να «τρέξουν» την ομάδα, υπάρχει αυτή η μερίδα φιλάθλων που, τάχα ενδιαφέρεται για τη «βασίλισσα» , που με τα πικρόχολα σχόλιά τους αποθαρρύνουν μια προσπάθεια.

Δεν φταίνε αυτοί οι παράγοντες που διοικούν σήμερα, αν η οικογένεια Μπίκα είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη και σήμερα ξαφνικά η «βασίλισσα» βρέθηκε σε μια δύσκολη κατάσταση, σ΄ ένα αδιέξοδο το οποίο προσπαθεί να ξεπεράσει.

Και επειδή «ζω» κάποια πράγματα από κοντά, σας λέω ότι το «χατίρι» αυτής της μεμψίμοιρης μερίδας φιλάθλων, ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. Αυτοί που διοικούν σήμερα έχουν ΑΓΑΠΗ για την ομάδα και ΕΓΩΪΣΜΟ για να τα καταφέρουν με τη ΒΟΗΘΕΙΑ της μεγάλης μερίδας του κόσμου της Βέροιας και όχι μόνο. Και θα το δείτε στην συνέχεια.

Καλή αγωνιστική χρονιά σε όλους!!!

Το «Κοκτέιλ» δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Κερκίδα» της Δευτέρας