Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
Follow Us
Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 17:45

2024 προοπτικές με αποτελεσματικές ηγεσίες στην ΕΕ

Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Δημοσιογράφος 

Η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με πολλά προβλήματα που επιζητούν άμεση λύση για την καθημερινότητα των πολιτών.
Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης. Οι πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν την ακρίβεια και στερνάζουν απο το βάρος των πολλών υποχρεώσεων τους.
Το Κυπριακό είναι ένα θέμα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και υψηλή διπλωματία. Οι λαοί θέλουν την ανεξαρτησία τους και σε καμία περίπτωση ο περήφανος λαός της Κύπρου δε θα δεχτεί συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.Τα ανοιχτά μέτωπα στις πολεμικές συγκρούσεις κοστίζουν τρομερά και η ΕΕ αδυνατεί να τα χειριστεί.
Η Ελλάδα καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει ευελιξία αποφάσεων και ομοφωνία. Η Τουρκία προκαλεί και απειλεί. Οι παραβιάσεις είναι πολλές.
Οι εκλογές, για την ανάδειξη νέου Προέδρου, στο όμορφο νησί έδειξαν την επιλογή του λαού. Στρατηγική και εξωστρέφεια θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου.
Η εκτόξευση μιας χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επενδύσεις που προσελκύει η κάθε χώρα και τη καθιστά ελκυστική στα νέα κεφάλαια. Στη πατρίδα μας δεν έχουμε αξιοποιήσει ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, τη δυναμική αυτή. Οφείλουμε να λειτουργήσουμε με σύγχρονο management και να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας.Οι αγκυλώσεις του παρελθόντος να μη σταθούν εμπόδιο στα δεδομένα της «νέας εποχής.»
Οι επενδυτές βλέπουν με θετική οπτική την δυναμική της οικονομίας στην Ελλάδα και ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ακόμη πιο ουσιαστικές κινήσεις. Η άσκηση της διπλωματίας έφερε αποτελέσματα και ενίσχυσε την εξωστρέφεια της χώρας μας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλείται το 2024, να προχωρήσει σε χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τους πολίτες της ΕΕ να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που έφερε η πανδημία και οι πόλεμοι. Να δώσει λύσεις στην καθημερινότητα και να απεγκλωβιστεί από την ατελείωτη γραφειοκρατία.
Είναι η στιγμή των τολμηρών αποφάσεων. Το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει την ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.
Η έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ οδηγεί σε εσφαλμένες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Τα δεδομένα αλλάζουν και τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά. Η ηγεσία της ΕΕ καλείται να πάρει ρεαλιστικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ να οδηγήσουν τους λαούς τους σε σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Ο χρόνος είναι ελάχιστος και τα μέτωπα των διαπραγματεύσεων πάρα πολλά. Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών οφείλουν να αναδείξουν στο επόμενο τετράμηνο τις επιλογές των πολιτικών τους για το μέλλον.
Η οικονομική κρίση είναι παγκόσμια και δεν έχει τελειώσει. Οι ηγεσίες είναι αδύναμες και δε μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές προκλήσεις που έχουν μπροστά τους.
Η Ευρώπη έχει μπροστά της μεγάλη ανηφόρα και οφείλει να δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.
Η Ελλάδα να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις και να παίξει ισχυρότερο ρόλο στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.
Η νέα χρονιά προκαλεί και απαιτεί εγρήγορση και ταχύτητα. Οι τολμηρές πολιτικές με ανθρωποκεντρικό πρόσημο θα επιβραβευθούν.