Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023 09:46

Δεν συμμορφώνεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία Ημαθίας

Συνεχίζει τις οικοδομικές εργασίες στην Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας
Εκδηλώνονται σοβαρές ανησυχίες
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Β.Ν.&Κ. και το Μητροπολιτικό Συμβούλιο
στον κ. Δήμαρχο

Η αρχαιολογική υπηρεσία συνεχίζει απτόητη τις εργασίες ανέγερσης, μετά την κατεδάφιση , το γκρέμισμα  των τριών κτιρίων, στην Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας.

Παρά το γεγονός, ότι ενημερώθηκε εγγράφως από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δ.Β. – μετά την καταγγελία του κ. Γ. Ουρσουζίδη -  ότι οι εργασίες ανακατασκευής των τριών κτιρίων σε επαφή με τη Β.Δ. πλευρά του μνημείου, εκτελούνται εκτός Οικοδομικής Γραμμής και εντός κοινόχρηστης έκτασης με χαρακτηρισμό «Χώρος Πρασίνου», στο Ο.Τ.122 του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης - Π.Δ. της 20.9.1993 (ΦΕΚ 1209Δ/28.9.93).

Το έγγραφο:

Σήμερα 28.12.2023 (όπως κάναμε και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες), επισκεφθήκαμε το μνημείο και διαπιστώσαμε, ότι συνεχίζονται οι εργασίες ανέγερσης των τριών κτιρίων σε επαφή με το μνημείο, παρά το ανωτέρω έγγραφο της Υ.ΔΟΜ. του Δ. Βέροιας.

Σημερινή φωτογραφία 28.12.2023, οι εργασίες συνεχίζονται όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες

Φωτογραφία αμέσως μετά την κατεδάφιση των τριών κτιρίων (Αύγουστος 2023).

 

Γεννούνται εύλογα τα ερωτήματα,
  • - Γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία αγνοεί το καθεστώς προστασίας του μνημείου, που προστατεύεται από νόμους του κράτους;
  • - Γιατί η Υ.ΔΟΜ. δεν προχώρα σε σήμα διακοπής εργασιών, αφού οι εγκρίσεις, μελέτες κ.λ.π. που ζητά, ή υπάρχουν και προσκομίζονται αμέσως ή απλά δεν υπάρχουν! Δίδεται η εντύπωση, ότι η αρχαιολογική υπηρεσία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο!
  • - Γιατί ο Δήμαρχος δεν παρεμβαίνει, προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο χώρο και το μνημείο, απ τη στιγμή που οι υπηρεσίες του ρητά δηλώνουν, ότι ανεγείρονται κτίρια εκτός Οικοδομικής Γραμμής και εντός «Χώρου Πρασίνου», που μάλιστα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μνημείου – του κορυφαίου της πόλης, σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά και της Μακεδονίας;;

Εδώ πρέπει να τονίσουμε, ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται για το ζήτημα, μάλιστα δημιουργείται σχετική κίνηση για την ανάδειξη του μνημείου στην αυθεντική του μορφή, όπως ακριβώς  προβλέπεται από τους νόμους του κράτους. Οι πολίτες της Βέροιας απαιτούν την εφαρμογή του νόμου, που εδώ και σαράντα χρόνια κανείς δε διανοήθηκε να αμφισβητήσει !!!

Πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε, ότι η νομοπαρασκευαστική διαδικασία είναι σοβαρή υπόθεση, αφορά σε επιστήμονες κύρους πολλών ειδικοτήτων, όποιος τους αγνοεί – και μάλιστα προκλητικά -  μεγάλο «καλάμι καβάλησε»!

Ο σεβασμιότατοςΜητροπολίτης Β.Ν. & Κ. και το Μητροπολιτικό Συμβούλιο στον κ. Δήμαρχο.

Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστη πηγή, ο Σεμασμιώτατος Μητροπολίτης Β.Ν.& Κ. κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από  το  Μητροπολιτικό Συμβούλιο, επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Βέροιας κ. Βοργιατζίδη, προκειμένου να εκφράσουν τη δυσφορία τους   – αφού πρώτα ενημερώθηκαν σχετικά - για την παραβίαση της οικοδομικής γραμμής που περιβάλλει την Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο, που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία παρέχουν απόλυτη προστασία στο μνημείο.  

Ο δήμαρχος κάλεσε την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Δόμησης του Δ.Β. κα Αλδάκου και ζήτησε να σταλεί άμεσα έγγραφο προς την αρχαιολογική υπηρεσία προκειμένου να διακοπούν οι εργασίες ανέγερσης των κτιρίων που βρίσκονται εκτός της Ο.Γ. του Ο.Τ.122 και εντός του «Χώρου Πρασίνου» που περιβάλλει το Ναό.

 Δηλώνοντας παράλληλα, ότι εφόσον δεν ανασταλούν οι οικοδομικές εργασίες, να  σταλεί σχετικό έγγραφο  προς την αστυνομία, προκειμένου να επιβάλει το νόμο.

Ο Σεβασμιότατος και το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, θεώρησαν ότι ο λόγος για τον οποίο επισκέφτηκαν τον κ.Δήμαρχο είχε υπερκαλυφθεί και αποχώρησαν.

Βάζοντας τα πράγματα σε σειρά

Μετά από σχετική έρευνα και έχοντας στο αρχείο μας το απαραίτητο υλικό, κρίναμε απαραίτητο να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας, σχετικά με τη πορεία των πραγμάτων, για το πώς φτάσαμε από την κατεδάφιση όλων των κτισμάτων, στην διατήρηση των τριών, στις εργασίεςαποκατάστασης των τριών, στο γκρέμισμα τους συθέμελα και εν τέλει στην ανακατασκευή τους !

  • - Νόμος του κράτους ορίζει τα πολεοδομικά θέματα των πόλεων, δομημένου και αδόμητου περιβάλλοντος και τη σχέση μεταξύ αυτών, ορίζει την προστασία του δημόσιου χώρου και παρέχει απόλυτη προστασία στα μνημεία, η  Οικοδομική  Γραμμή ορίζειτο όριο της επιτρεπόμενης δόμησης καιοιελεύθερες δόμησης κοινόχρηστες εκτάσεις προστατεύονται επίσης με τρόπο απόλυτο, το  εγκεκριμένο  ρυμοτομικό του σχεδίου της πόλης Βέροιας που  έχει  αναθεωρηθεί, είναι Π.Δ. της 20.9.1993 (ΦΕΚ 1209Δ/28.9.93), που όσο είναι σε ισχύ παρέχει απόλυτη προστασία στην Π.Μ.Β. αποκλείοντας κάθε είδους δόμηση, μάλιστα, προβλέπεται η κατεδάφιση όλων των κτισμάτων της Βόρειας πλευράς σε επαφή με το μνημείο.
  • - Το 2013 δημοσιεύεται σε ΦΕΚ 415/26.11.2013 η απαλλοτρίωση και η κατεδάφιση όλων των κτισμάτων της Βόρειας και Δυτικής πλευράς του μνημείου, «…για την αποκατάσταση και ανάδειξη της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας» - καμία  αναφορά για διατήρηση των τριών κτισμάτων – και πολύ σωστά – στόχος ήταν η ανάδειξη του μνημείου στη αυθεντική του μορφή, όπως κατασκευάστηκε από εμπνευσμένους ανθρώπους!

Το έγγραφο:

  • Προκειμένου να καθοριστεί το ύψος της αποζημίωσης των φερόμενων ιδιοκτητών, ορίστηκε μηχανικός – ιδού το σχετικό έγγραφο:

Ακολουθεί η έκδοση απόφασης του ΥΠ.ΟΙΚ. (ΦΕΚ 415/26.11.2013), που εγκρίνει την απαλλοτρίωση των ακινήτων για αρχαιολογικούς σκοπούς, ειδικότερα:

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

 1.- Κηρύσσουμε την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων για λόγους δημόσιας ωφέλειας και ειδικότερα για την αποκατάσταση και ανάδειξη της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας, έκτασης συνολικού εμβαδού 462,94 τ.μ., που βρίσκεται στον Δήμο Βέροιας νομού Ημαθίας και απεικονίζεται με κλίμακα 1:200 στο από Φεβρουαρίου 2013 με α/α 3422Α κτηματολογικό διάγραμμα - πίνακα των μελετητών Κλωνιζάκη Στ., Κονή Π. και Πλιάκου Απ. που θεωρήθηκε από Προϊστάμενο της Δ/νσης Αποτυπώσεων και Συντηρήσεως Κτιρίων του Τ.Α.Π.Α. Νικόλαο Τρικαλινό στις 1-2-2013.

Το έγγραφο

- Το 2020 το ΥΠ.ΠΟ αποφασίζει διαφορετικά σε σχέση με την προηγούμενη απόφαση για κατεδάφιση όλων των κτισμάτων, η νέα απόφαση αφορά σε «Έγκριση εκτέλεσης εργασιών του υποέργου 1 «Αποκατάσταση μιναρέ και διατηρητέου βορειοδυτικού προσκτίσματος Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας» του έργου «Αποκατάσταση μιναρέ και διατηρητέου βορειοδυτικού προσκτίσματος Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας» με ΟΠΣ 5063590 - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία» 2014-2020, απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

1. Εγκρίνουμε την εκτέλεση εργασιών του Υποέργου 1 «Αποκατάσταση μιναρέ και διατηρητέου βορειοδυτικού προσκτίσματος Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας» του έργου «Αποκατάσταση μιναρέ και διατηρητέου βορειοδυτικού προσκτίσματος Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας», απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

 

2. Το υποέργο 1 που θα εκτελεστεί αφορά στην αποκατάσταση του βορειοδυτικού προσκτίσματος και του Μιναρέ της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας, ώστε να αποκατασταθεί συνολικά η εικόνα του προστατευόμενου μνημείου και του περιβάλλοντός του όπως ήταν στο τέλος του 18ου αιώνα. Το συνοδό κτήριο θα φιλοξενήσει γραφείο φύλαξης-υποστήριξης του επισκέψιμου μνημείου, χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων-πολλαπλών χρήσεων και χώρους εξυπηρέτησης κοινού.

 Θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εργασίες: Βορειοδυτικό Πρόσκτισμα

 ‐ Καθαίρεση όλων των νεώτερων στοιχείων (τσιμεντοσανίδες, γυψοσανίδες, πλαστικές και γύψινες επενδύσεις, πλαστικά η κουφώματα αλουμινίου, δάπεδα από σουηδική ξυλεία, σκυροδέματα, επικεράμωση κ.α.) ώστε να αποκαλυφθούν όλα τα στοιχεία του αρχαίου κτίσματος.

Διερεύνηση των θεμελίων και εξυγίανσή τους.

Διαμόρφωση ανεξάρτητου θεμελίου μεταλλικού σκελετού ‐ Αρμολόγηση, ενεμάτωση, λίθινων τοιχοποιιών

 ‐ Τοποθέτηση στοιχείων μεταλλικού σκελετού στήριξης του αρχαίου ξύλινου φέροντος οργανισμού.

 ‐ Συντήρηση και αποκατάσταση στοιχείων ξύλινου σκελετού (υποστηλώματα, δοκοί, πατόξυλα, δικτύωμα και πλήρωση ξηλόπηκτων τοιχοποιιών).

 ‐ Σύνδεση του ξύλινου σκελετού με τον νέο μεταλλικό ‐ Κατασκευή ξύλινων στεγών και χαγιατιού ‐ ΗΜ Μελέτη ‐ Εγκατάσταση ΗΜ δικτύων και εξοπλισμού.

 ‐ Επίχριση τοιχοποιιών με παραδοσιακά κονιάματα

‐ Διάστρωση δαπέδων και οροφών. ‐ Αποκατάσταση ανοιγμάτων ‐ Τοποθέτηση νέων ξύλινων κουφωμάτων και αποκατάσταση παλαιών. ‐ Τοποθέτηση ξύλινων επενδύσεων. ‐ Εποπτικό υλικό (περιλαμβάνει παραγωγή 3d ψηφιακού εποπτικού υλικού - πινακίδας-φυλλαδίου - σε δύο γλώσσες και braille).

Πρέπει να τονιστεί – παρά την ανακολουθία – ότι η απόφαση αφορά σε ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και όχι σε ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ και ανακατασκευή  των τριών κτιρίων!

Τον Αύγουστο του 2020 η Π.Κ.Μ. αποφασίζει την  Ένταξη της Πράξης «Αποκατάσταση μιναρέ και διατηρητέου βορειοδυτικού προσκτίσματος Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας» με Κωδικό ΟΠΣ 5063590 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020»

Το έγγραφο

Πρέπει να τονιστεί ξανά, ότι η απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», αφορά σε ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και όχι σε ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ και ανακατασκευή  των τριών κτιρίων!

* ΤΟΝ Οκτώβριο του 2023 εγκρίνεται η παράταση υλοποίησης της σύμβασης, από τη Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, που εξακολουθεί να αναφέρεται σε εργασίες «αποκατάστασης», ενώ τα κτίρια έχουν κατεδαφιστεί τον Αύγουστο του 2023 και ήδη  έχει ξεκινήσει η ανακατασκευή τους! !

Το έγγραφο

  1. Εγκρίνουμε την παράταση του χρόνου υλοποίησης της σύµβασης για τις «Εργασίες αποκατάστασης ξύλινου σκελετού του Β∆ προσκτίσµατος της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας» στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου: «Αποκατάσταση µιναρέ και διατηρητέου βορειοδυτικού προσκτίσµατος Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας» έως 29-10- 2023
  2. Η δαπάνη βαρύνει τις πιστώσεις του έργου:«Αποκατάσταση μιναρέ και διατηρητέου βορειοδυτικού προσκτίσματος Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας»

Η απόφαση αναφέρεται σε «Εργασίες αποκατάστασης ξύλινου σκελετού του Β∆ προσκτίσµατος..» μόνο πουο «ξύλινος σκελετός» είχεήδηεξαϋλωθεί από τον Αύγουστο !!!

Τονίζεται, ότι όλες οι αποφάσεις αφορούν σε εργασίες «αποκατάστασης», που σημαίνει ότι δεν μπορεί να πληρωθούν εργασίες που αφορούν σε διάφορες εργασίες, απ αυτές που ρητά αναφέρονται στις σχετικές αποφάσεις του ΥΠ.ΠΟ και της Π.Κ.Μ.

  • * Στις 25.09.2023 εγκρίνεται η δαπάνη 16.200 € «για την πληρωμή της διαμόρφωσης θεμελίων και χαγιατιού από σκυρόδεμα…», ενώ η δαπάνη βαρύνει «αποκατάσταση» !

Το έγγραφο:

Μετά την κατεδάφιση, τοποθέτηση σιδηρού οπλισμού για τη σκυροδέτηση επιφανειακής θεμελίωσης, γενικής κοιτόστρωσης, εκτός από ένα τμήμα που κρίθηκε ότι πρέπει να μείνει ορατό στο δάπεδο των υπό ανέγερση κτιρίων.

 

  • * Οι εργασίες που ακολούθησαν

Ξυλότυπος θεμελίωσης (καλούπωμα)

Σκυροδέτηση θεμελίωσης – μεταφορά /εναπόθεση ξύλινων υποστηλωμάτων

Κατασκευή τοιχοποιίας

Κατασκευή οροφής ισογείου από ξυλεία

Κατασκευή ξύλινου φέροντος οργανισμού στο όροφο

Κατασκευή ξύλινου φέροντος οργανισμού της Βόρειας πλευράς των υπό ανέγερση κτιρίων και κατασκευή ξύλινης οροφής.

Μετά την κατεδάφιση των τελευταίων τριών  κτιρίων της Βόρειας πλευράς του μνημείου, όλοι είδαμε πόσο ορθή ήταν η πρόβλεψη των ειδικών επιστημόνων, που από το 1985 ξεκαθάρισαν ότι όλα τα κοσμικά κτίρια σε επαφή με την Παλαιά Μητρόπολη έπρεπε να κατεδαφιστούν – το αυτονόητο δηλαδή!

Πλέον, ο απλός πολίτης – χωρίς την ειδική γνώση – αντιλαμβάνεται ότι σήμερα κάτι πάει στραβά, ότι ετοιμαζόμαστε να ξαναθάψουμε το κορυφαίο μνημείο της πόλης, ενώ θα μπορούσε να αναδειχθεί στη μέση μιας μεγάλης πλατείας, περίβλεπτο και επιβλητικό, όπως ακριβώς σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε πριν χίλια χρόνια!

Ήταν το καταφύγιο των ψυχών, η μνήμη της πόλης, όλοι θέλουμε να το χαρούμε στην αρχική του μορφή, να αγγίξουμε την ιστορία!

Πηγή: Εφημερίδα "Βέροια"