Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
Follow Us
Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2023 14:59

Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας το «μνημείο της πόλης»

Του Γιώργου Ν. Ουρσουζίδη

Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας είναι αναμφίβολα το «μνημείο της πόλης», αφορά σε δείγμα ανθρώπινης δραστηριότητας που ξεχωρίζει ανάμεσα στα σύγχρονά του, εντυπωσιάζει, και θεωρείται σημαντικό από άποψη αρχαιολογική, ιστορική και αισθητική.

Αυτό, το κορυφαίο μνημείο, που οι πρόγονοί μας είχαν την έμπνευση να κατασκευάσουν πριν μια χιλιετία, διασώθηκε από αυθαίρετες παρεμβάσεις προηγούμενων εποχών, και σήμερα, μετά την αποκατάσταση του, είναι το πλέον αξιόλογο έργο τέχνης της πόλης και το μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη τη Μακεδονία.

Αναντίρρητα, το μνημείο πρέπει να αναδειχθεί στην αυθεντική του μορφή, απαλλαγμένο από κάθε μεταγενέστερη αυθαίρετη κατασκευή, όπως και ο περιβάλλον χώρος που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του, ώστε να το απολαμβάνουμε σε θέση περίβλεπτο και να «διαβάζουμε» μέσα απ αυτό την ιστορία της πόλης!

Η πόλη έχει τη μοναδική ευκαιρία να αναβιώσει την ιστορία της, να ζήσει στιγμές σε περιβάλλον μιας «άλλης» μακρινής εποχής _ στην καρδιά της πόλης.

Οι άνθρωποι αγαπούν τα μνημεία, χαίρονται, απολαμβάνουν την αίσθηση να «ακουμπούν» την ιστορία, δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι οι παραδοσιακές περιοχές της πόλης είναι τα αγαπημένα τους μέρη, ιδιαίτερα των νέων!

Είναι μοναδική εμπειρία, να βιώνει η κοινωνία της πόλης τα σημαντικά γεγονότα σε τόπο που διατηρεί τα χαρακτηριστικά μιας «άλλης» εποχής.

Είναι άλλο πράγμα η τελετή της «Ανάστασης» στην οδό «Εληάς», και άλλο πράγμα,

η «Ανάσταση» στην πλατεία της Παλαιάς Μητρόπολης, με τους κατοίκους περιμετρικά του Ναού να απολαμβάνουν τη στιγμή που ο Μητροπολίτης μπροστά από την κεντρική πύλη του Ναού απαγγέλει το «Δεύτε Λάβετε Φως», αφορά σε τελετουργικό μιας «άλλης» εποχής _ που την αγγίζουμε!!

Με την ευκαιρία, εύχομαι χαρούμενες γιορτές και «Καλή Χρονιά» το 2024!