Τρίτη, Απρίλιος 16, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022 21:40

Νέος κύκλος Βιωματικών Εργαστηρίων Προσωπικής Ανάπτυξης στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά στη αίθουσα εκδηλώσεων του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας «Υπόγειο της Μνήμης» κύκλο Βιωματικών ΕργαστηρίωνΠροσωπικής Ανάπτυξης.

Τα βιωματικά εργαστήρια θα πραγματοποιούνται από ομάδα παιδαγωγικού και θεραπευτικού χαρακτήρατουΙνστιτούτου Βιωματικής Παρέμβασης NDI-Κέντρο Εκπαίδευσης, Εμψύχωσης, Ψυχοθεραπείας, κάθε δεύτερο Σάββατο  του μήνα, από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023.

Το νέο κύκλο των εργαστηρίων αυτών θα εγκαινιάσει ο κ.Κώστας Μπακιρτζής, πρ. αναπληρωτήςΚαθηγητής της Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ.,Ψυχοπαιδαγωγός, Κοινωνικός Ψυχολόγος, Εμψυχωτής Ομάδων-Ψυχοθεραπευτής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Βιωματική Παρέμβαση-NDI,το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, ώρα 10:00με ομιλίαστην οποία θα αναπτυχθεί το θέμα «Επιρροή και διαμόρφωση του ψυχικού κόσμου».

«Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί σχετικά με τη διαμόρφωση του ψυχικού κόσμου του ανθρώπου, κυρίως συμπεριφορικού, ψυχαναλυτικού ή κοινωνιολογικού προσανατολισμού. Στην ομιλία αυτή θα παρουσιαστεί μια πολύ νέα θεωρία βασιζόμενη στις επιρροές του περιβάλλοντος που αποκτούν διαμορφωτική του ψυχικού κόσμου σημασία μόνο μέσα από τα αρχικά νευροφυσιολογικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου είδους  και στη συνέχεια από τις επιλογές του κάθε υποκειμένου, βάσει των προσανατολισμών που δημιουργούνται προοδευτικά. Πρόκειται για  θεωρία του Γάλλου καθηγητή Michel Lobrot (1924, 2018), ψυχοπαιδαγωγού, ψυχοκοινωνιολόγου και ψυχοθεραπευτή, εμπνευστού της Παρεμβαίνουσας Μη Κατευθυντικότητας - NDI (Non Directivité Intervenante)».

Στον συντονισμό της συζήτησης που θα ακολουθήσει, η  κα Εύση Αρζόγλου, Εκπαιδευτικός, Ψυχολόγος, Εμψυχωτής Ομάδων.

Πρόγραμμα Συναντήσεων

Σάββατο, 10-12-2022

Ώρα: 10:00

Διάρκεια: 3 ώρες

Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα: «Ο γυρισμός στο μέσα μας παιδί»

 

Περιεχόμενο: Στο βιωματικό εργαστήρι με θέμα «Το γυρισμό στο μέσα μας παιδί» θα μας δοθεί η δυνατότητα να διερευνήσουμε την σημασία της παιδικής μας ηλικίας για την πορεία της ζωής μας. 

Μέσα από μια προσωπική βιωματική προσέγγιση, θα επιχειρήσουμε να φωτίσουμε θέματα όπως η  θλίψη, ο πόνος, η ντροπή, η ενοχή, το κενό, η  απάθεια και τον τρόπο με τον οποίο είναι  δυνατόν να ορίζουν το παρόν μας.  Ταυτόχρονα, θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε την θεραπευτική και παιδαγωγική πρόταση της NDI για την δημιουργία ενός εαυτού ικανού να βιώσει την  αγάπη,  την  οικειότητα, τη  δημιουργικότητα, την  ελευθερία και την  χαρά της ζωής.

 

Περικλής Αγγελόπουλος, ΥΠ. Διδ. Θεολογίας, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 

Εύση Αρζόγλου, Εκπαιδευτικός, Ψυχολόγος, Εμψυχωτής Ομάδων

 

 

Σάββατο, 14-01-2023

Ώρα: 10:00

Διάρκεια: 3 ώρες

Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα: «Συνειδητότητα μέσω του σώματος και δημιουργικότητα»

 

Περιεχόμενο: Στο βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Συνειδητότητα μέσω του σώματος και δημιουργικότητα» θα μας δοθεί η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με το σώμα μας και να διερευνήσουμε τα εκφραστικά του μέσα.

Με παιδαγωγικό εργαλείο την μέθοδο της Παρεμβαίνουσας μη Κατευθυντικότητας (NDI) θα ακούσουμε και θα μοιραστούμε το βίωμα της εμπειρίας μας, για μια καλύτερη επαφή με τη σχέση με το σώμα μας και τον χώρο που μας περιβάλλει, καθώς και τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους/τις άλλους/ες.

 

Χριστίνα Βασιλείου, Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής, ΕμψυχωτήςΟμάδων-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας NDI

Θένια Χριστάκου, Θεατρολόγος, Εμψυχωτής ομάδων NDI

 

 

Σάββατο, 11-02-2023

Ώρα: 10:00

Διάρκεια: 3 ώρες

Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα: «Ορόλος της προσωπικής ανάπτυξης στο επαγγελματικό περιβάλλον»

 

Περιεχόμενο: Πως αντιμετωπίζω μια δύσκολη κατάσταση που με απασχολεί στη δουλειά μου;

Καταφέρνω να το επικοινωνήσω αποτελεσματικά;

Τι με στενοχωρεί και πού αυτό συναντά προσωπικές μου δυσκολίες;

Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε τι κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις στον επαγγελματικό μας χώρο;

Η συνάντηση μας αυτή σκοπεύει στο μοίρασμα, την επικοινωνία και την ανάδειξη της σημασίας της προσωπικής μας ανάπτυξης στην αντιμετώπιση τους.

Σε ένα κλίμα διευκόλυνσης της έκφρασης, ανεπιφύλακτης αποδοχής, ενσυναίσθησης και αυθεντικής επικοινωνίας, όπου το κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό, ίσως οι δυσκολίες αυτές μικραίνουν!

 

Θεανώ Χατζούδη, Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας NDI

Γιώργος Σλαυκίδης, Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας NDI

 

 

Σάββατο, 11-03-2023

Ώρα: 10:00

Διάρκεια: 3 ώρες

Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα: «Επαφή με την χαρά στη ζωή μου»

 

Η χαρά είναι μια από τις βασικές συγκινήσεις που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος. Ερχόμαστε στη ζωή με την δυνατότητα να νιώσουμε την χαρά στο εδώ και τώρα με τρόπο αβίαστο. Όμως συχνά κατά τη διάρκεια της ζωής μας το βίωμα της χαράς χάνει την ένταση και την συχνότητά του και αποδυναμώνεται η δυνατότητα μας να έρθουμε σε επαφή μαζί της. Σε αυτό το εργαστήριο θα προσεγγίσουμε με τρόπο βιωματικό τη θέση της χαράς στη ζωή μας καθώς και τη λειτουργία που μπορεί  να έχει στο σύνολο του ψυχισμού μας.

Σε έναν κόσμο που μας ζητά να είμαστε πάντα χαρούμενοι/εςπώς μπορούμε να προσεγγίσουμε την χαρά μέσα στην αυθεντικότητά της ανάμεσα σε όλα τα άλλα συναισθήματα που βιώνουμε;

 

Ιωάννα Γκιουλέ, Φυσικός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας NDI

Εύση Αρζόγλου, Εκπαιδευτικός, Ψυχολόγος,  Εμψυχωτής Ομάδων

 

 

Σάββατο, 08-04-2023

Ώρα: 10:00

Διάρκεια: 3 ώρες

Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα: Γονείς & Καθημερινότητα 

 

Περιεχόμενο: Μια ομάδα με γονείς για να μοιραστούν σκέψεις, προβληματισμούς, δυσκολίες στην καθημερινότητα με τα παιδιά.

 

Περικλή Αγγελόπουλο, υπ. Διδ. Θεολογίας, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας  NDI

Εύση Αρζόγλου, Εκπαιδευτικός, Ψυχολόγος, Εμψυχωτής Ομάδων

 

 

Σάββατο, 13-05-2023

Ώρα: 10:00

Διάρκεια: 3 ώρες

Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα: Γονείς & Καθημερινότητα 

 

Περιεχόμενο: Μια ομάδα με γονείς για να μοιραστούν σκέψεις, προβληματισμούς ,δυσκολίες στην καθημερινότητα με τα παιδιά.

 

Περικλής Αγγελόπουλος, υπ. Διδ. Θεολογίας, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας  NDI

Εύση Αρζόγλου, Εκπαιδευτικός, Ψυχολόγος, Εμψυχωτής Ομάδων

 

 

Σάββατο, 10-06-2023

Ώρα: 10:00

Διάρκεια: 3 ώρες

Βιωματικό Εργαστήριο  με θέμα:«Ανασκόπηση των Συναντήσεων»

 

Κώστας Μπακιρτζής, πρ. αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ.,Ψυχοπαιδαγωγός, Κλινικός Κοινωνικός Ψυχολόγος, Εμψυχωτής Ομάδων - Ψυχοθεραπευτής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Βιωματική Παρέμβαση - NDI.

Εύση Αρζόγλου, Εκπαιδευτικός, Ψυχολόγος, Εμψυχωτής Ομάδων


- Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

- Κατά τις συναντήσεις θα τηρούνταιτα ισχύοντα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού Covid-19.