Κυριακή, Σεπτέμβριος 08, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024 12:57

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ: ANAΠΝΕΟΝΤΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Δεν αμφιβάλλει κανείς πως η διάγνωση με καρκίνο στον πνεύμονα συνεπάγεται μια μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση στον ασθενή και την οικογένεια του μιας και ισοδυναμει στο μυαλό πολλών  με θανατική καταδίκη .

Επιπλέον πολλοί  πάσχοντες νιώθουν ενοχή ή και στιγματίζονται λόγω της σύνδεσης της νόσου με το  κάπνισμα που αποτελεί το σημαντικότερο επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφανιση της νόσου, καθώς ευθύνεται για  το 85% περίπου των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα.

Και είναι οξύμωρο ενώ γνωρίζουμε την επικινδυνότητα του,  να μη λαμβάνουμε  καμία υπεύθυνη ενημέρωση από τους ειδικούς, να αποφεύγουμε τον προληπτικό έλεγχο νομίζοντας πως έτσι αποφεύγουμε και τη νόσο και τελικά οι περισσότερες διαγνώσεις στη χώρα μας να γίνονται σε προχωρημένο και πλέον ανίατο στάδιο. Δυστυχώς,  ο καρκίνος αυτός σκοτώνει στην Ευρώπη σχεδόν όσους σκοτώνουν ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη μαζί.

Ο φόβος και η άγνοια, απόρροια της  έλλειψης σωστής ενημέρωσης απομακρύνουν τους ασθενείς από την πρώιμη διάγνωση που είναι εξαιρετικά ζωτικής σημασίας μιας και ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια μάχη ενάντια στο χρόνο και μια νόσος που μπορεί να θεραπευτεί πλήρως αν διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιομε ποσοστά 5ετούς επιβίωσης πάνω απο 70-80% στο δε στάδιο ΙΑ1, το πόσοστο αγγίζει το 92%.

Τον Μάιο του 2011, τα ευρήματα της Εθνικής Δοκιμής Προληπτικού Ελέγχου του Πνεύμονα στις ΗΠΑ, αποτέλεσαν σταθμό στην προληπτική διαχείριση της νόσου, καθώς έδειξαν ότι η πρώιμη ανίχνευση μέσω προληπτικού ελέγχου εντόπισε με επιτυχία μεγάλο ποσοστό καρκίνων του πνεύμονα αρχικού σταδίου. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν από την κλινική δοκιμή NELSON, τα τελικά ευρήματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2020. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή στην Ευρώπη που έδειξε ότι ο προληπτικός έλεγχος πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου μέσω αξονικής τομογραφίας χαμηλής ακτινοβολίας μειώνει τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα.

Αν είστε πάνω απο 50 ετών και ενεργός καπνιστής ( 1 πακέτο/ημέρα για τουλάχιστον 20 έτη), ή το έχετε διακόψει για λιγότερο από 15 χρόνια, ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα και ο έλεγχος με απλή ακτινογραφία θώρακος έχει χαμηλή ευαισθησία και δεν αρκεί.

Η εξέταση εκλογής είναι η Low-dose CT δηλαδή η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (90% χαμηλότερη ακτινοβολία από την κλασσική αξονική θώρακος), χωρίς σκιαγραφικό η οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε έτος για την πρόληψη της νόσου στους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

 Με αυτό τον τρόπο θα επιτύχουμε την προσδοκώμενη έγκαιρη διάγνωση της νόσου την οποία και θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πλήρως,  σε κάποιες περιπτώσεις μόνο με χειρουργείο χωρίς καν συμπληρωματική θεραπεία.

Για οποιαδήποτε  διευκρίνιση και περαιτέρω ενημέρωση στη διάθεση σας.

 

 Δήμητρα Μπιδέλη- Θεμελή

 Παθολόγος –Ογκολόγος

 

Τηλ.επικοινωνίας : 6974 710718

Το ιατρείο στη Βέροια ( Ελ. Βενιζέλου 13, 3ος όροφος)  λειτουργεί Δευτέρα-Τετάρτη –Παρασκευή κατόπιν ραντεβού.