Σάββατο, Απρίλιος 27, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 21:30

H Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ημαθίας για τα απογευματινά χειρουργεία στη Νάουσα

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής:

Την ώρα που τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε Α.Ε. με τιμοκατάλογο και ασθενείς πελάτες  θεωρούμε αποπροσανατολιστικό και μάταιο γι’ αυτό δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία ανεύρεσης και αντιπαραβολής επιχειρημάτων έναντι των ψευτοδιλημμάτων  και των σοφισμάτων της κυβέρνησης που εκφράζονται δια στόματος του υπουργού της υγείας (όπως η ωφέλεια των <<μη εχόντων>> συμπολιτών μας από το άδειασμα της λίστας των χειρουργείων-λες και οι υπόλοιποι είναι <<έχοντες>> - ή η ανάγκη επιβολής δεύτερου ΕΝΦΙΑ ,για να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό-λες και το υπάρχον, ιατρικό αλλά και νοσηλευτικό, αρκεί, για να σηκώσει το βάρος και απογευματινών χειρουργείων.) Είναι σαφές, το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται πλέον εκτός των στόχων που τέθηκαν  σαράντα χρόνια πριν κατά τη γέννησή του για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες  υγείας για κάθε πολίτη.

Η νομοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων δε θα χρεωθεί στους θιασώτες της απλά ως μία παραδοχή της ήττας τους, ως μία παταγώδης αποτυχία των χρόνιων πολιτικών της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Έρχεται πλάι σε όλα όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια ως ώριμο φρούτο συστηματικών προσπαθειών κι εμμονής για ιδιωτικοποίηση του χώρου της υγείας. Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των ασθενών τους αναγκάζουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη για παροχές που έχουν ήδη πολλάκις πληρώσει μέσω της φορολογίας  αλλά και των ασφαλιστικών τους εισφορών. Μετά τα απογευματινά ιατρεία είναι η πρώτη φορά που έχουμε παροχές υπηρεσιών εντός του Ε.Σ.Υ. με τόσο έντονο, μάλιστα, το χαρακτήρα της κοινωνικής-οικονομικής διαστρωμάτωσης και είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως αυτή είναι μόνο η αρχή.

Κάνοντας όλες τις αναγωγές και τις απλοποιήσεις στα όποια σχετικά <<επιχειρήματα>> τους  πάντοτε θα καταλήγουμε πως μία είναι η ικανή  και αναγκαία συνθήκη: <<χρηματοδότηση της υγείας, αποκλειστικά  δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας πρωί και μεσημέρι και απόγευμα και βράδυ μέχρι που να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και να μηδενιστούν όλες οι λίστες της αναμονής!>>  Η υγεία όπως και οποιαδήποτε άλλη βασική ανάγκη του ανθρώπου (τροφή, στέγη, εργασία) σε οργανωμένες κοινωνίες πρέπει να είναι δικαίωμα, αλλιώς  έχουμε τη βαρβαρότητα…

Κύριοι, το Ε.Σ.Υ. που φτιάχνετε δεν το φτιάχνετε για εμάς. Η νέα σας τερατογένεση έχει προκαλέσει την αποστροφή της συντριπτικής πλειοψηφίας των γιατρών και της ακόμη μεγαλύτερης των πολιτών.

Οι υγειονομικοί δε χρειαζόμαστε τα <<νόμιμα φακελάκια >> σας-έχουμε μάθει να κοιτάζουμε τους ασθενείς μας στα μάτια και όχι στην  τσέπη! Οι πελατειακές σχέσεις δεν έχουν καμμία θέση στα νοσοκομεία μας! Απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας (όχι δουλειά από το ξημέρωμα ως το βράδυ με πρωινό ωράριο και απογευματινό χειρουργείο μετά κι εφημερία την άλλη μέρα) απαιτούμε σταθερούς αξιοπρεπείς μισθούς για όλους τους συναδέλφους (δεν επαιτούμε τα παροδικά <<εξτραδάκια>>)..Είμαστε λαός και αντιμετωπίζουμε και οι ίδιοι και οι κοντινοί μας  τις συνέπειες τέτοιου είδους πολιτικών. Παραμένουμε  πιστοί σε ό,τι επαγγελλόμαστε και στην κοινωνική μας αποστολή.  Καλούμε τους συναδέλφους γιατρούς και νοσηλευτές να τηρήσουν στάση υπευθυνότητας, να μην υποκύψουν στις όποιες  πιέσεις και να γυρίσουν την πλάτη  στα νέα  <<ήθη>> με την άρνηση συμμετοχής στα απογευματινά χειρουργεία, ώστε το μόνο που να θυμόμαστε από αυτά να είναι οι κακόγουστες φιέστες για την έναρξή τους!

O πρόεδρος                                                  O γραμματέας

Καρτσιούνης Γεώργιος                              Παπαδήμος Κωνσταντίνος