Παρασκευή, Απρίλιος 26, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 22:24

«Προσφυγικό Τσιμπούσι» και «Σμύρνη Αρχόντισσα» το Σάββατο στη Βέροια

Ολοκληρώνονται το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας σε συνεργασία με τους Συλλόγους Μικρασιατών της Ημαθίας. 

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/9/2002 (ΠΡΩΪ)
«Προσφυγικό Τσιμπούσι»

· Ώρα: 11:00 πμ

· Τόπος: Βέροια, Πάρκο Ελιάς

Έκθεση γαστρονομίας της Ανατολής με συνάντηση προσφυγικών χορωδιών και χορευτικών ομάδων πολιτιστικών συλλόγων.

Ένα ευχάριστο πρωινό Σαββάτου για όσους παρευρεθούν με έκθεση προϊόντων, εδεσμάτων, συγγραμμάτων κ.α. με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς που δεν έλλειπαν από κανένα «προσφυγικό τσιμπούσι».

Στη διάρκεια της έκθεσης, οι χορωδίες των Συλλόγων Μικρασιατών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και Νομού Ημαθίας θα παρουσιάσουν τραγούδια από τις αλησμόνητες Πατρίδες.

Μετά την παρουσίαση των χορωδιών, οι χορευτικές ομάδες των συλλόγων: Μικρασιατών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Μικρασιατών Νομού Ημαθίας, Κουριωτών Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης και Καππαδοκών Πλατέος «Βαρασός» θα παρουσιάσουν τη χορευτική κληρονομιά των προσφύγων της Ανατολής.


ΣΑΒΒΑΤΟ 17/9/2002 (ΒΡΑΔΥ)
 «Σμύρνη Αρχόντισσα»

· Ώρα: 8:00μμ

· Τόπος: Πάρκο Ελιάς

Προβολή αποσπασμάτων ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη και στη συνέχεια θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση με σμυρναίικα τραγούδια και ρεμπέτικα που αναδεικνύει την εξέλιξη του Σμυρναίικου τραγουδιού στην Ελλάδα, σε όλη την πορεία της από την αλησμόνητη Πατρίδα στην ελεύθερη Ελλάδα.

Η προβολή περιλαμβάνει αναφορές και την καταστροφή της Σμύρνης και μας εισάγει στην εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, όπου μέσα από τα Σμυρνορεμπέτικα τραγούδια τους εκφράζουν τον πόνο τους, τη νοσταλγία τους, την αγάπη τους και τα προβλήματα της καθημερινής ζωής τους ως πρόσφυγες.