Σάββατο, Σεπτέμβριος 07, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024 11:50

Ο Βασίλης Κοτίδης στην Ετήσια Έκθεση ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ «Ανταγωνισμός & μικρές επιχειρήσεις»

Από τον Βουλευτή Ημαθίας της Ελληνικής Λύσης κ. Βασίλη Κοτίδη, έγιναν γνωστά τα εξής:

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), παρευρέθηκα με ιδιαίτερη χαρά, την Τετάρτη 10 Ιουλίου, στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του για το 2023, στην Αθήνα.

Και στα τρία μέρη της Έκθεσης, δόθηκε έμφαση στις τάσεις που κυριαρχούν στη διαμόρφωση της ελληνικής αγοράς και στην ανάγκη για υιοθέτηση καινοτομιών που εξυπηρετούν στόχους βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Λαμβάνοντας υπόψη το μακρο-οικονομικό πλαίσιο, η προσοχή στράφηκε στον ανταγωνισμό και πώς αυτός επηρεάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό που ήταν ξεκάθαρο ήταν ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές (ειδικά η εισαγωγή τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων) οδηγούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Και ακριβώς, επειδή δεν περιορίστηκαν στη «θεωρία» και τα αριθμητικά δεδομένα αλλά «έριξαν στο τραπέζι» προτάσεις για κρατικές παρεμβάσεις, οφείλει η κυβέρνηση να εισακούσει τις  εισηγήσεις τους.

Αναλογιζόμενος τις αδικίες στο φορολογικό σύστημα και τις αβάσταχτες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και των πρώτων υλών, το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων προβλέπεται δυσοίωνο. Προβληματίζομαι ποιον στόχο, τελικά, εξυπηρετούν αυτές οι πολιτικές επιλογές, αφού τα μέχρι τώρα αποτελέσματα  καταδεικνύουν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται, με μαθηματική ακρίβεια, σε οικονομικό μαρασμό και πτώχευση.

Στη σύντομη τοποθέτηση μου, αναφέρθηκα, ανάμεσα σε άλλα, στη βαριά φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων, στην έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για τη φορολόγηση των υπερκερδών μεγάλης κλίμακας εταιρειών, στο αυξημένο κόστος των λειτουργικών εξόδων, αλλά και στην επιλεκτική ενίσχυση επιχειρήσεων από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.