Πέμπτη, Μαϊος 02, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 21:56

O Τάσος Μπαρτζώκας ζητά να ενταχθούν οι διασώστες ασθενοφόρων ΕΚΑΒ στα επαγγέλματα υγείας.

Με κοινοβουλευτική ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, κα Νίκη Κεραμέως, και Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Μπαρτζώκας, αναδεικνύει την ανάγκη να ενταχθούν οι διασώστες ασθενοφόρου ΕΚΑΒ στα επαγγέλματα υγείας.

Όπως τονίζει ο Βουλευτής, πρόκειται για ένα από τα πλέον απαιτητικά, δύσκολα και άμεσα συνδεδεμένα με την ανθρώπινη ζωή και υγεία επαγγέλματα. Κάθε μέρα, οι διασώστες βρίσκονται σε ετοιμότητα, για να ανταποκριθούν σε έκτακτες καταστάσεις, να παρέχουν άμεση ιατρική βοήθεια και να διασφαλίσουν την ασφαλή μεταφορά των ασθενών, σε συνθήκες όπου συχνά ακόμα και το κάθε λεπτό μπορεί να είναι καθοριστικό.

Οι Διασώστες Ασθενοφόρων Ε.Κ.Α.Β. καταχωρίζονται ως επαγγελματίες υγείας βάσει των καθηκόντων τους και εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο στο νέο Προσοντολόγιο- Κλαδολόγιο π.δ. 85/2022, ο κλάδος τους εντάσσεται στον Τομέα “ΙΕ. ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ”, μαζί με τους οδηγούς, τους οδηγούς συρμών και τους παρκαδόρους. Όμως, το αντικείμενο του Διασώστη δεν περιορίζεται απλώς και μόνο στη μεταφορά των ασθενών, αλλά αναλαμβάνει εκ του Νόμου και την άσκηση ιατρικών πράξεων, όπως έλεγχος και μέτρηση ζωτικών σημείων, διασφάλιση του αεραγωγού του ασθενούς, βασική υποστήριξη της ζωής με καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση κ.ο.κ.

Ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει το δίκαιο αγώνα των διασωστών και ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να αποκαταστήσουν την εκ παραδρομής κατάταξή τους στον Τομέα των Μεταφορών και την ένταξή τους στον Τομέα της Υγείας, προκειμένου να αποδώσουμε στην συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών τη θέση που τους αναλογεί και την οποία δικαιούνται.

 Επίσης, ο Βουλευτής ζητά να εξεταστούν μέτρα για την αναβάθμιση του επαγγέλματος του Διασώστη Ασθενοφόρου ΕΚΑΒ αλλά και του ΕΚΑΒ συνολικά, στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας της Κυβέρνησης για ανασυγκρότηση και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.