Τρίτη, Σεπτέμβριος 24, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 21:01

Κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει την έδρα στην Ημαθία. Θα την κερδίσουν η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ;

Ριζικές αλλαγές στον νέο κοινοβουλευτικό χάρτη αναμένεται να επιφέρουν οι εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, που συναρτώνται αφενός με τη μεγάλη διαφορά που εξασφάλισε η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αφετέρου με τα νέα δημοσκοπικά δεδομένα που αποτυπώνουν και νέα μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων, εμφανίζοντας τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή να είναι πλέον επτά.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Στέλλας Παπαμιχαήλ στην «Political», με βάση τον μέσο όρο όλων των δημοσκοπήσεων, η ΝΔ πιθανότατα θα εκλέξει 162 βουλευτές, αυξάνοντας τη δύναμή της κατά 16 σε σχέση με τη Βουλή της μίας ημέρας. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χάσει 18 βουλευτές και να πέσει συνολικά στους 53, το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί με 32 βουλευτές, το ΚΚΕ με 20, η Ελληνική Λύση με 11, η Πλεύση Ελευθερίας με 12 και η Νίκη με 10.

Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και την τοποθέτησή τους στον μηχανισμό υπολογισμού και κατανομής των εδρών, συνολικά 47 έδρες σε 31 εκλογικές περιφέρειες θα αλλάξουν χέρια, ενώ 28 υποψήφιοι που εξελέγησαν για πρώτη φορά στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου δεν θα καταφέρουν να επανεκλεγούν και θα μείνουν με την εμπειρία της Βουλής της μίας ημέρας.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, πρωτοκλασάτα ονόματα από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθούν εκτός Βουλής. Μεταξύ των εκλογικών περιφερειών συγκαταλέγεται και η Ημαθία με τον Άγγελο Τόλκα και τον ΣΥΡΙΖΑ να κινδυνεύει να χάσει την έδρα του, την οποία πιθανόν να διεκδικούν η Νέα Δημοκρατία με την Στέλλα Αραμπατζή (να πάρει και τις τέσσερις έδρες) ή το ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Τσιαμήτρο.

Να σημειωθεί ότι η απουσία κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ένα τρίτο των εκλογικών νομών είναι ιστορικά πρωτόγνωρη στα μεταπολιτευτικά χρονικά.