Παρασκευή, Μαϊος 03, 2024
Follow Us
Κυριακή, 01 Ιανουαρίου 2023 21:43

Πώς μπερδεύουν τα συστήματα ασφαλείας τους οδηγούς – Τι θα κάνουν οι κατασκευαστές

Τα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης δεν είναι κατανοητά από την πλειοψηφία των οδηγών, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να τα απενεργοποιούν.

Όλοι αγαπάμε τα παλιά και κλασικά αυτοκίνητα, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα σύγχρονα είναι ανώτερα σε όλους τους τομείς, ειδικά στην ασφάλεια. Ο συνδυασμός ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης, ισχυρότερης δομής του πλαισίου, αποτελεσματικότερων φρένων και ζωνών ελεγχόμενης παραμόρφωσης, χαρίζει στα σύγχρονα αυτοκίνητα πολύ μεγαλύτερα επίπεδα ασφάλειας σε σχέση με τα παλαιότερα.

Για να κάνουν όμως σωστά την δουλειά τους τα συστήματα υποβοήθησης, θα πρέπει οι οδηγοί να ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιούν. Και όπως αποδεικνύεται, δεν γνωρίζουν λειτουργία και την σωστή τους χρήση.

Σύμφωνα με το Consumer Reports υπάρχει έντονο πρόβλημα κατανόησης των νέων συστημάτων ασφαλείας από τους οδηγούς, μιας και δεν αντιλαμβάνονται πότε επεμβαίνουν καθώς και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι «μπερδεμένοι» οδηγοί καταλήγουν να απενεργοποιούν τα συστήματα ασφαλείας με αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν την συνολική ασφάλεια που προσφέρει το αυτοκίνητό τους. Για αυτό τον λόγο, το Consumer Reports δημοσίευσε έναν αναλυτικό οδηγό που αναφέρει διάφορους τρόπους για το πώς μπορούν γίνουν αυτά τα συστήματα πιο εύκολα στην χρήση.

Όπως μάλιστα αναφέρει το CR, τα τιμόνια των νέων αυτοκινήτων έχουν γεμίσει με κουμπιά που φέρουν ακατανόητα σύμβολα, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να προσπαθούν να κατανοήσουν την λειτουργία τους εν κινήσει. Αυτό οδηγεί πολλές φορές σε απενεργοποίηση τους, με αποτέλεσμα να χάνουν το νόημά τους και να μην προσφέρουν αυτό για το οποίο έχουν κατασκευαστεί.

Η λύση λοιπόν εντοπίζεται στη νέα οδηγία του Consumer Reports που έχει σαν στόχο να ρίξει άπλετο φως στον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων υποβοήθησης και να τα κάνει πιο εύκολα στα χρήση.