Παρασκευή, Μαϊος 17, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 21:30

Yamaha: Νέο ηλεκτρικό scooter με αφαιρούμενες μπαταρίες - Ποιες καινοτομίες έχει

Το EMF (Electro Motive Fighter) είναι το νέο ηλεκτρικό scooter της Yamaha με εναλλάξιμες μπαταρίες που αποτελούν μέρος του δικτύου «τροφοδοσίας» της Gogoro. Θα έρθει Ευρώπη;

Το Yamaha EMF αποτελεί τον δεύτερο καρπό της συνεργασίας των Ιαπώνων με την ταϊβανέζικη Gogoro, με την τελευταία να έχει αναπτύξει και να λειτουργεί το δικό της πολλά υποσχόμενο δίκτυο εναλλάξιμων μπαταριών, ενώ διαθέτει και τη δική της σειρά ηλεκτρικών scooters.

Το EMF σχεδιάστηκε από το τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης της Yamaha Ταϊβάν και θα κατασκευάζεται εκεί. Το νεό ηλεκτρικό scooter φέρει ηλεκτρικό κινητήρα τοποθετημένο στο πλαίσιο του με τη ροπή να φτάνει στον πίσω τροχό μέσω τελικής μετάδοσης με αλυσίδα. Η μέγιστη απόδοση του νέου υγρόψυκτου ηλεκτρικού κινητήρα φτάνει στους 10,3 ίππους (7,6 kW) με την ροπή να ανέρχεται στα 26 Nm, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η Yamaha, για τα 0-50 χλμ./ώρα απαιτούνται μόλις 3,5 δευτερόλεπτα, με αναβάτη βάρους 63 κιλών.

Στον τομέα των φρένων το EMF φέρει εμπρός κυματιστό δίσκο διαμέτρου 200 χλστ. με τη δαγκάνα να κερδίζει της εντυπώσεις με τα τέσσερα πιστόνια της, ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός για τόσο μικρό δίσκο, αλλά και για scooter αυτής της κατηγορίας απόδοσης γενικότερα. Το εμπρός συνδυάζεται με το πίσω φρένο (δίσκος 190 χλστ. και δαγκάνα μονού εμβόλου) και αυτό σημαίνει ότι με τη χρήση μίας μόνο από τις δύο μανέτες λειτουργούν ταυτόχρονα. Στις αναρτήσεις βλέπουμε πιο κλασικές λύσεις με συμβατικό πιρούνι και διπλά αμορτισέρ με τα τελευταία να φέρουν και ρύθμιση για την προφόρτιση των ελατηρίων τους.

Μια από τις έξυπνες λύσεις που έχουν ενσωματωθεί στη σχεδίαση του EMF προσθέτοντας μάλιστα έξτρα πόντους πρακτικότητας είναι ο μικρός αποθηκευτικός χώρος που βρίσκεται στην ποδιά, ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη, ο οποίος είναι αρκετός για κάποια μικροαντικείμενα, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει κάθετα και ένα θερμός (!), ώστε να μπορείτε να μεταφέρετε το ακόμη και το ρόφημα σας, όπως ακριβώς και σε ένα αυτοκίνητο. Επιτέλους!

Το νέο scooter συνοδεύει και μια νέα εφαρμογή της ιαπωνικής εταιρείας που προσφέρει συνδεσιμότητα και δίνει απομακρυσμένη πρόσβαση στον αναβάτη του EMF που μπορεί να ελέγξει ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα φόρτισης των μπαταριών, το σημείο που έχει παρκάρει, ενώ προσφέρει δυνατότητες εξατομίκευσης αλλά και πλοήγησης. Η hi-tech εικόνα συμπληρώνεται από το έξυπνο κλειδί-κάρτα τεχνολογίας NFC.

Βέβαια αυτό που κάνει το EMF να ξεχωρίζει πραγματικά είναι η φρέσκια και μοντέρνα εμφάνιση του με μια προσέγγιση που δείχνει πολύ ελκυστική και για τα απαιτητικά ευρωπαϊκά γούστα, με τη Yamaha να κερδίζει σε αυτό το σημείο τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο σχέδιο.

Το EMF είναι ένα μαζεμένο σε διαστάσεις scooter με το μήκος του να φτάνει στα 1.740 χλστ. και το πλάτος στα 765. Tο μεταξόνιο που περιορίζεται στα 1.305 χλστ. προσφέρει μέγιστη ευελιξία στο φυσικό περιβάλλον κίνησης του EMF, τους δρόμους της πόλης και η σέλα έχει ύψος 785 χλστ.

Στην ευελιξία συμβάλλουν και οι τροχοί των μόλις 10 ιντσών που φέρουν ελαστικά διαστάσεων 100/90 και 130/70 εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Η Yamaha αναφέρει μάλιστα ότι το φαρδύ πίσω ελαστικό φέρει ειδικά εξελιγμένη γόμα που αυξάνει την πρόσφυση χωρίς να θυσιάζει την αντοχή.

Προς το παρόν είναι άγνωστο αν θα δούμε το EMF στην Ευρώπη τη στιγμή που η τιμή «γνωριμίας» του Yamaha EMF στην Ταϊβάν, για τους πρώτους 100 ενδιαφερόμενους, ανέρχεται στα 3.182 ευρώ.

Πολυμέσα