Κυριακή, Μαϊος 05, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024 13:56

Αναβίωσε το πατροπαράδοτο έθιμο "Κουρμπάνι" στον Άγ. Αθανάσιο στη Φυτειά (φωτό)

Το πατροπαράδοτο έθιμο «Κουρμπάνι» προς τιμή του Αγίου Αθανασίου που τιμάται σήμερα, αναβίωσε και φέτος στη Φυτεία Δήμου Βέροιας. Εκατοντάδες κάτοικοι του όμορφου χωριού της Φυτειάς συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και μετά την δοξολογία, ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακή μουσική.

Οι διοργανωτές με επικεφαλής τον νέο Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Στέφανο Ζιώγα, ετοίμασαν και πρόσφεραν στους παρευρισκόμενους το παραδοσιακό φαγητό της ημέρας στιφάδο με γίδα και φυσικά άφθονο τοπικό κρασί, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε χορός.   

Πρόκειται για ένα έθιμο που προέρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, που ξεκινάει από την παραμονή της γιορτής του Αγίου Αθανασίου και κορυφώνεται ανήμερα της 18ης Ιανουαρίου.

Στον Εσπερινό και στην Θ. Λειτουργία της πανήγυρης του Αγ. Αθανασίου συμμετείχαν ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης Νικοδημόπουλος και ο εφημέριος του χωριού π. Λούκας Πέκαλης.

Το «παρών» έδωσαν πολλοί επίσης οι αντιδήμαρχοι Βέροιας Βασίλης Παπαδόπουλος, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης και Λάζαρος Ασλανίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Συρμούλα Τζήμα - Τόπη και Στέργιος Μουρτζίλας, ο δημοτικός σύμβουλος Βέροιας Πέτρος Βασιλείου, καθώς και οι πρόεδροι της Φυτειάς Στέφανος Ζιώγας και Τριλόφου Γιάννης Καραγιάννης.

Η εκδήλωση συνοδεύτηκε μουσικά από το μουσικό σχήμα του Απόστολου Τσιρώνη, ενώ τον πρώτο χορό έσυρε ο ιερέας του χωριού.