Σάββατο, Απρίλιος 20, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 14:37

Ημερίδα για το χωροταξικό στην Ημαθία έγινε στη Βέροια

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 18 Σεπτεμβρίου 2023 η Ημερίδα με θέμα ΗΜΑΘΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2020-2035: «ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», στον χώρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας, παρουσία του εκπροσώπου Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Δημητηρίου Ραΐδη, αρχιτέκτονα – πολεοδόμου, του πανοσιολογιωτάτου π. Σωφρονίου, εκπροσώπου της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και άλλων φορέων.

Μετά τους χαιρετισμούς, η κ. Αναστασία Πάπαρη, κεντρική ομιλήτρια, ανέπτυξε το ομότιτλο θέμα, αντιπαραβάλλοντας τα δύο σχέδια χωρικής ανάπτυξης, που εκπονήθηκαν για την Ημαθία, το πρώτο το 2011 (ΕΡΕΥΝΑ2011), με πρωτοβουλία της τότε διοίκησης της Π.Ε. Ημαθίας και το δεύτερο για την Κεντρική Μακεδονία, ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ 2020 – 2035 (ΦΕΚ 485/20-08-2020), με έναρξη μελέτης το 2013. Η εισήγηση περιλάμβανε α) το Ιστορικό των δύο μελετών και γενικές εκτιμήσεις για τον υποβιβασμό της Ημαθίας στις αναμενόμενες πολιτικές χωρικής ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας για το διάστημα 2020 - 2035, β) κατ’ άρθρο αντιπαραβολή των προτάσεων χωρικής ανάπτυξης των δύο μελετών και γ) συμπεράσματα και προτάσεις διόρθωσης της προδιαγεγραμμένης υφεσιακής κατάστασης για την Ημαθία μέχρι και το 2035, οπότε και λήγει ο χρόνος ισχύος του θεσπισμένου Χωροταξικού Σχεδίου. Ομιλία διαφωτιστική, τόσο για την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει η Ημαθία και οι δήμοι της σήμερα, όσο και για τις πρωτοβουλίες, που θα πρέπει να αναληφθούν από τους αιρετούς, ώστε η κατάσταση του φαύλου κύκλου της χωρικής υποβάθμισης να αναστραφεί και η Ημαθία να μπει επιτέλους στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης.

 Η εισήγηση απέδειξε, πως ο Δήμος Βέροιας είναι ο περισσότερο πληττόμενος από το ισχύον ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ 2020-2035 σε σύγκριση με τους άλλους δύο δήμους της Ημαθίας. Πρέπει λοιπόν  να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες, ώστε να διορθωθεί αυτή η κατάσταση, με τη συνεργασία των αιρετών των ΟΤΑ Α΄ βαθμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πάνω στις προτάσεις, που παρουσιάστηκαν και άλλες, που οι ίδιοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν, για το καλό του τόπου μας.

Ο Πρόεδρος της Ν.Ε. Ημαθίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Κων/νος Παλουκίδης