Σάββατο, Ιούλιος 20, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 22:55

Η 86η ΔΕΘ να αποτελέσει κίνητρο επανεκκίνησης και ανασύνταξης

Του Κων/νου Μαργαρίτη

Δημοσιογράφος

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται επιχειρηματικά και αναπτυξιακά τάσεις και προτάσεις  που θα την οδηγήσουν με ασφάλεια στο μέλλον.

Η διοργάνωση της 86ης  Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ξεκινά το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, τηρώντας πιστά τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της, με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Ο κ. Αναστάσιος Τζήκας, πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO τόνισε, ότι η τεχνολογία και οι επενδύσειςθα βρεθούν στο επίκεντρο της συμμετοχής των ΗΑΕ στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ, όπου θα παρουσιάσουν τους πλέον αναπτυγμένους κλάδους της οικονομίας τους, θα διερευνήσουν τα δυνητικά πεδία συνεργασίας με τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τις προοπτικές σύσφιξης των δεσμών των δύο χωρών.

Τα ΗΑΕ αποτελούν μια ομοσπονδία επτά Εμιράτων, η οποία ιδρύθηκε το 1971. Με πρωτεύουσα το Άμπου Ντάμπι και μεγαλύτερη πόλη το Ντουμπάι, είναι ένα κομβικό, διεθνές εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο. Κατέχουν την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στα γνωστά αποθέματα πετρελαίου, την 36η θέση ως προς τα αγοραστικά μεγέθη της οικονομίας τους, και ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο ανά κεφαλή ΑΕΠ, το οποίο καθορίζεται στα 46.584 δολάρια ΗΠΑ.

Το πρώτο διεθνές εμπορικό εκθεσιακό γεγονός στην Ευρώπη, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ανοίγει ορίζοντες στην παγκόσμια αγορά, το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στους τομείς υγείας και ενέργειας, αλλά και τις καλπάζουσες  εξελίξεις στην τεχνολογία.

Η 86η ΔΕΘ, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στο Διεθνές εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Επιπλέον, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδηςότι εστιάζει το ενδιαφέρον της στην περιφερειακή ανάπτυξη, μέσα από το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, προσκαλώντας να συμμετάσχουν επιμελητήρια, επιχειρήσεις, αλλά και πρακτικές που αναδεικνύουν το εύρος και τις εφαρμογές τους  στην ελληνική αγορά.

Εμπλουτίζει τις εκθεσιακές της ενότητες με τα πιο σύγχρονα προϊόντα, τις ψηφιακές υπηρεσίες, τις ενεργειακές εναλλακτικές στην οικιακή χρήση και την αυτοκίνηση, ενώ προετοιμάζει το καθιερωμένο HELEXPO forum– τη συνεδριακή πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα της χώρας.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, θα παρουσιαστεί στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένα πρωτότυπο οπτικοακουστικό θέαμα αφιερωμένο στην ιστορία της «Μεγάλης Προσφυγιάς» προς τη μητέρα πατρίδα.

Μία προσομοίωση του μουσείου της Νέας Σμύρνης Αθήνας θα υπάρχει στο περίπτερο 1, στα πλαίσια του ειδικού αφιερώματος.

Η κεντρική ιδέα του θεάματος, το οποίο λειτουργεί «σαν μια μηχανή του χρόνου», ταξιδεύει τον επισκέπτη στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, υποστηρίζοντας το αφήγημα της «επιτυχίας» των ξεκληρισμένων βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες, που μεγαλούργησαν κι ανάστησαν την «καινούργια πατρίδα» και όχι του θρήνου για τις «αλησμόνητες» πατρίδες.

Τα δεδομένα αλλάζουν και το νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, μετά από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, απαιτεί συγκλίσεις και συνεννόηση από τα πολιτικά κόμματα. Η ΔΕΘ είναι το κίνητρο για αλλαγή πολιτικής και χάραξη νέας πορείας.

Η 86η ΔΕΘ είναι βήμα εκκίνησης και ανασύνταξης. Η πόλη έχει μείνει πίσω και ίσως δοθεί η ευκαιρία να προχωρήσει πιο γρήγορα και να αναθεωρήσει τους στόχους της.