Τρίτη, Οκτώβριος 22, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 13:48

Το νέο είναι ωραίο για την «πολιτιστική πρωτεύουσα-Ελευσίνα 2023»

Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Δημοσιογράφος

Η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα.

Μία από τις πέντε πιο σημαντικές ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα, χάρη στο φυσικό της λιμάνι και τη στρατηγική της θέση, 21 χλμ. δυτικά της Αθήνας, στο Θριάσιο Πεδίο στο βορειοδυτικότερο άκρο του Σαρωνικού κόλπου, μετατράπηκε από τον 19ο αιώνα και μετά σε παραγωγική μηχανή της Ελλάδας κι ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά της κέντρα. Τα σημάδια της εκβιομηχάνισης κυριαρχούν στον ιστό της πόλης, επικαλύπτοντάς τον  και δημιουργώντας συχνά την αντίληψη ενός τόπου, που κρατά καλά φυλαγμένο τον πολιτιστικό του πλούτο, ως ένα διαχρονικό μυστήριο.

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Αργύρης Οικονόμου επισημαίνει: «Η προσπάθεια που καταβάλλουμε για τις υποδομές του δήμου μας είναι τεράστια. Αυτήν τη στιγμή, αν είχαν γίνει τα αυτονόητα από την προηγούμενη διοίκηση δεν θα μπαίναμε στη διαδικασία μίσθωσης πολυχώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς θα είχαμε έτοιμες υποδομές. Αυτό φυσικά, δεν συνέβη, αφού το 2019 δεν παραλάβαμε απολύτως τίποτα. Οι υποδομές του δήμου και οι ανακατασκευές κομβικών κτηρίων για τους πολίτες της πόλης, αλλά και για τις ανάγκες της πολιτιστικής πρωτεύουσας, βρίσκονται σε εξέλιξη μετά από αγώνα που καθημερινά καταβάλλουμε. Λίγους μήνες πριν τη διοργάνωση μπήκαμε στη διαδικασία μίσθωσης και ενός μεγάλου χώρου για τη φιλοξενία εκδηλώσεων. Ο χώρος αυτός τίθεται άμεσα στη διάθεση των αναγκών της Πολιτιστικής καθώς παρελήφθη από τον Δήμο μας, πλήρως ανακαινισμένος και σύγχρονος, έτοιμος προς χρήση.»

Ο αντιδήμαρχος  πολιτισμού και πολιτιστικής Πρωτεύουσας κ. Φώτης Τατάκης τονίζει ότι γίνεται πραγματικά ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου η πολιτιστική πρωτεύουσα να γίνει με όρους ευρωπαϊκής διοργάνωσης και η κληρονομιά που θα αφήσει να είναι ζωντανή στα χρόνια που θα έρθουν. Οι εθελοντές θα παίξουν κομβικό ρόλο στην επιτυχία της διοργάνωσης,. Έχουμε το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό στο δήμο μας.

Ο  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε, πως ηιδιαιτερότητα της πρόκλησης για μια πόλη σαν την Ελευσίνα, είναι να δείξει ότι το διαφορετικό είναι ωραίο.

Η υπουργός πολιτισμού  κα Λίνα Μενδώνη δήλωσε «Η ευκαιρία που προσφέρεται στην Ελευσίνα, δια της πολιτιστικής πρωτεύουσας, δεν πρέπει να χαθεί.»

Μπαίνοντας στη τελική ευθεία για να υποδεχτεί τη χρονιά της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, η Ελευσίνα, παρουσιάζει το φθινόπωρο ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, προγράμματα κατάρτισης, φεστιβάλ, σύνθετες δράσεις τέχνης και ανοιχτές προσκλήσεις σε πρωτότυπα προγράμματα, αναφέρειο γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Δράσεις παρακαταθήκης όπως το πρώτο φεστιβάλ οικοπολιτισμού της ευρύτερης περιοχής στο εγκαταλελειμμένο πρώην κάμπινγκ Όαση, και η 3η έκδοση του συνεδρίου για την πολιτιστική βιομηχανία-πολιτισμός 2030, καθώς και πρωτότυπες εκδηλώσεις, όπως η σύνθετη δράση της Γεωργίας Μαυραγάνη, μουσική των σπιτιών με επίκεντρο τα ίδια τα σπίτια της Ελευσίνας, το αφιέρωμα στη Μικρά Ασία μέσα από την παράσταση κουκλοθέατρου για το ρεμπέτικο τραγούδι (REBETIKO) και την παράσταση E – ΦΥΓΑ Μικρασία της Γιολάντα Μαρκοπούλου που επιστρέφει στους συνοικισμούς της πόλης, αγαπημένες δράσεις όπως οι νύχτες βραδύτητας στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και τα λόγια του ρολογιού μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που φέρνουν αυτό το φθινόπωρο την Ελευσίνα στο επίκεντρο του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Από το πρόγραμμα δεν λείπουν και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά όπως το «Mystikit Ελευσίνα –εκπαιδευτική Βαλίτσα», που θα ταξιδέψει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, όπως και το εργαστήριο κηποτεχνίας για παιδιά 7 έως 12 ετών,  αρθρωτοί κήποι, που συνδυάζει την καλλιέργεια με τις νέες τεχνολογίες.

Η Ελευσίνακερδίζει το στοίχημα τηςπολιτιστικής πρωτεύουσας.Στόχος η ανάδειξη της πόλης σε περιφερειακό κέντρο πολιτιστικής εκπαίδευσης και δημιουργικότητας, μέσω μοντέλων καινοτόμων δράσεων, προσφέροντας πλατφόρμες και δίκτυα σύνδεσης με άλλες πόλεις ανάλογης δυναμικής, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η επιτυχία του θεσμού θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής