Πέμπτη, Οκτώβριος 24, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2022 11:32

Διασπασμένο αλλά στους δρόμους το αγροτικό κίνημα στην Ημαθία

ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ. ΤΙ ΛΕΝΕ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΡΓΙΑΔΗΣ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Βέροιας και δη της Ημαθίας χαρακτηρίζει τον αγροτικό τομέα πυλώνα της τοπικής οικονομίας, θεωρεί ότι επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, οι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν την ενασχόληση τους με αυτόν. Επειδή όμως, οι προοπτικές ανάπτυξης του στο προσεχές μέλλον δεν είναι τόσο μεγάλες, πρέπει να ακολουθηθούν κατάλληλες πολιτικές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, κάθε χρόνο τέτοια εποχή αφού υπάρχει περιορισμός των αγροτικών εργασιών στα χωράφια, οι αγρότες προβαίνουν σε μια σειρά κινητοποιήσεων με μια σειρά αιτημάτων θεσμικών και οικονομικών. Σε άλλες περιοχές οι κινητοποιήσεις είναι πιο δυναμικές με μπλόκα και κλείσιμο των δρόμων, ενώ πλέον στην Ημαθία και συγκεκριμένα στην Κουλούρα, τα μπλόκα περιορίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Στα «τρία» διασπασμένοι οι αγρότες

Το δυσάρεστο, γιατί έτσι μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί, είναι η διάσπαση του αγροτικού κινήματος. Επί παραδείγματος χάριν πριν από λίγες μέρες οι αγρότες της περιοχής Νάουσας με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας», έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην διασταύρωση του ΣΣ Νάουσας.

Το Σάββατο ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας έκανε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στη Βέροια, ενώ δεν αποκλείουμε ανάλογη κινητοποίηση στο άμεσο μέλλον και από τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας. Τα βασικά αιτήματα και των τριών προαναφερόμενων συνδικαλιστικών φορέων της Ημαθίας, είναι ίδια. Μικρές διαφοροποιήσεις μπορεί να υπάρχουν, ανάλογα με την ιδεολογική τοποθέτηση των διοικήσεών τους.

«Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να αγωνιστεί ενωμένος για τα δίκαια αιτήματα τα οποία έχει. Να ενώσει την φωνή του για γίνει πιο δυνατή και διεκδικητική» μας σχολίασε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας και ιδιοκτήτης της εταιρείας «Tasty Fruit» Στέφανος Αποστολίδης.  

 Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Βέροιας και Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βέροιας Λάζαρος Ασλανίδης τονίζοντας ότι «όλοι μαζί μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Ας ενωθούμε λοιπόν, ας στηρίξουμε την επαρχία  και ας διεκδικήσουμε τα αυτονόητα».

Πορεία διαμαρτυρίας στη Βέροια και τα αιτήματα

Το Σάββατο στη Βέροια έγινε πορεία διαμαρτυρίας με αγροτικά αυτοκίνητα, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας και την συμπαράσταση του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Βέροιας.

Αρχικά η συγκέντρωση έγινε μπροστά στο Δημοτικά στάδιο και στην συνέχεια ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Βέροιας με κατάληξη στην πλατεία Δημαρχείου. Εκεί δόθηκε το ψήφισμα διαμαρτυρίας Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, τόσο στον εκπρόσωπο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, όσο και στον ίδιο τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη.

Στο ψήφισμα που επιδόθηκε αναφέρονται τα εξής:

«Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας και επί σειρά ετών παραμένουν άλυτα , και αναφερόμαστε στις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής σε ροδάκινα και νεκταρίνια για 7 και πλέον έτη που προκάλεσε το Ρωσικό εμπάργκο, τη μη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των αγροτών που οι παραγωγές τους υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τις βροχοπτώσεις, την υπέρογκη και άδικη φορολόγηση, έρχεται να προστεθεί το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής (αγροεφόδια, ρεύμα, αγροτικό πετρέλαιο κ.α.) γεγονός που καθιστά δυσχερείς τις γεωργικές δραστηριότητες, θέτοντας σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης με τον κίνδυνο εγκατάλειψης των καλλιεργειών, αλλά γενικότερα της υπαίθρου να  ελλοχεύει.

Καλείστε λοιπόν να δώσετε άμεσες λύσεις, ικανοποιώντας τα παρακάτω ΔΙΚΑΙΑ αιτήματα που σας παραθέτουμε:

Τα αιτήματα μας

1ο Μείωση του κόστους παραγωγής (Φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ρεύμα κ.α.).

2ο Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.

3ο Άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης

4ο Να γίνει επιτέλους η περιβόητη αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ

5ο ΝΕΑ ΚΑΠ

 – Να συμπεριληφθεί στη λίστα των συνδεδεμένων ενισχύσεων η καλλιέργεια επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού καθώς το Ρωσικό εμπάργκο ως εξωγενής παράγοντας επηρέασε αρνητικά τις τιμές των προαναφερθέντων προϊόντων

 – Να λάβουν όλοι οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου συνδεδεμένη ενίσχυση διότι λόγω εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσαν οι παγετοί (Άνοιξη 2021) δεν κατέστη δυνατό να παραδοθεί η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα (300 κιλά/στρέμμα) για να χριστούν δικαιούχοι».

Κώστας Βοργιαζίδης: Υπάρχει μια διαρκής κατηφόρα…

Όπως προαναφέραμε, οι εκπρόσωποι των αγροτών έδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, ο οποίος αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για την περιοχή μας ο αγροτικός πληθυσμός είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Είναι πολλά τα χρόνια όπου υπάρχει μια διαρκής κατηφόρα για την αγροτιά. Το βιοτικό επίπεδο στην καλύτερη περίπτωση είναι σταθερό, αν δεν κατέβει χρονιά με την χρονιά.

Έχουμε ζητήσει κατ΄ επανάληψη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να σταθούν δίπλα στον αγρότη ο οποίος αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα. Οι τιμές των προϊόντων παραμένουν σταθερές εδώ και 30 χρόνια και όλες οι δαπάνες οι οποίες γίνονται για τα χωράφια τους, έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί.

Πρέπει οι κυβερνώντες κάθε φορά να καθίσουν και να δείξουν την θέληση για να βοηθήσουν τους αγρότες σε όλες τις περιοχές που είναι πολλές».

Παρόντας μπροστά στο Δημαρχείο Βέροιας ήταν και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ημαθία Άγγελος Τόλκας ο οποίος δήλωσε:

«Είμαστε εδώ στο πλευρό των αγροτών που διαμαρτύρονται, καθώς φέτος είναι ένα έτος όχι ίδιο με τα προηγούμενα γιατί οι κρίσεις που διερχόμαστε δεν είναι ίδιες με τις προηγούμενες. Η ακρίβεια στο ρεύμα, στις πρώτες ύλες, στο πετρέλαιο, είναι αυτή που σταματάει στην ουσία την αγροτιά από την παραγωγή. Ήδη στο Νομό μας παραιτούνται πάρα πολλά χωράφια. Πολλές εκτάσεις μένουν χωρίς να καλλιεργούνται. Αυτό που γίνεται σήμερα και μπρος είναι πάρα πολύ δύσκολο και θα γίνεται χειρότερο, γιατί υπάρχει μία πολιτική επιλογή γιγάντωσης μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων και των μεγάλων αγροτών και να παρατιούνται στο έλεος όλοι οι μικροί και μικρότεροι αγρότες που είναι η πλειοψηφία στο Νομό μας, με βάση συγκεκριμένα σχέδια που έχει αυτή η Κυβέρνηση. Δεν μπορεί οι αγρότες σήμερα να συνεχίζουν να παρακαλούν για τα ίδια και τα ίδια. Ενάμιση χρόνο τώρα το Υπουργείο ήταν κλειστό για τους αγρότες».

Χρήστος Βοργιάδης: Ταφόπλακα ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας Χρήστος Βοργιάδης μιλώντας στην εφημερίδα μας για την κινητοποίηση του Σαββάτου και για τα προβλήματα των αγροτών, μας είπε ότι «Η κυβέρνηση της ΝΔ εθελοτυφλεί στα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος αφήνοντας τον στο έλεος του θεού. Το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής (αγροτικό πετρέλαιο, ρεύμα, αγροεφόδια κ.α.) καθώς και οι χαμηλές τιμές πώλησης επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών λόγω του Ρωσικού εμπάργκο τα τελευταία 7 έτη, οδηγούν τους αγρότες της Ημαθίας σε οικονομικό αδιέξοδο» τόνισε και επισήμανε πως «ταφόπλακα αποτελεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, χώρα που απορροφούσε μεγάλες ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών».

Λάζαρος Ασλανίδης: Οι ανατιμήσεις προκάλεσαν αναταραχή…

Όπως προαναφέραμε, στην διαμαρτυρία του Σαββάτου συμμετείχε και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Βέροιας, καθώς από την πορεία της αγροτικής οικονομίας επηρεάζεται αντίστοιχα και ο επαγγελματικοεμπορικός και βιοτεχνικός χώρος.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην αγροτιά, ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Βέροιας και Αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στην αγορά αλλά και στην κοινωνία επικρατεί μεγάλη αναταραχή την οποίαν έχουν προκαλέσει οι ανατιμήσεις και αφορά τόσο τον κόσμο των επιχειρήσεων αλλά και τα νοικοκυριά (τους καταναλωτές). Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, σήμερα 26/02/2022 συγκεντρωθήκαμε και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη διαμαρτυρία του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας για να αναδείξουμε και να επισημάνουμε τα προβλήματα που αφορούν όλους μας».

Μάλιστα ο Λάζαρος Ασλανίδης «κατέθεσε» μια σειρά μέτρων όπως:

1. Ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής που να καλύψει την αυξημένη ζήτηση αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως καταγράφτηκε στην πανδημία.

2. Ενίσχυση της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων: από σφαγεία και τυροκομεία μέχρι κονσερβοποιεία και εργοστάσια ζυμαρικών. Η μεταποίηση θα δώσει προστιθέμενη αξία στην πρωτογενή παραγωγή.

3. Υποστήριξη της ντόπιας παραγωγής με ισχυρό και σύγχρονο μάρκετινγκ που θα δημιουργήσει ένα ισχυρό κι ενιαίο όνομα για τα προϊόντα της περιοχής.

4. Οι τρεις αυτές δραστηριότητες θα συνδέονται και θα αλληλοϋποστηρίζονται μέσω κάθετων κι άλλων συνεργειών (κλάστερς) όπου θα πρέπει να συμμετέχουν πανεπιστήμια κι ερευνητικά κέντρα.

5. Το Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την άνοδο του εκπαιδευτικού επιπέδου του πληθυσμού, που είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Χρηματοδότηση πχ επιπλέον ωρών διδασκαλίας, υποστηρικτικών μαθημάτων, κλπ.

6. Εισοδηματικές ενισχύσεις για τους ανέργους που δεν θα καταφέρουν να απορροφήσουν οι εμβληματικές επενδύσεις.

Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου: Όταν οι αγρότες έχουν χρήματα, έχουν και τα καταστήματά μας

Την πλήρη υποστήριξη των αιτημάτων των αγροτών εκ μέρους του εμπορικού κόσμου, εξέφρασε και η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα Τσιπουρίδου. Στην συνάντηση που έγινε στην είσοδο του Δημαρχείο η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ανέφερε τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των αγροτών. Οι αγρότες διεκδικούν το δικαίωμα να συνεχίσουν να παράγουν, ενάντια στις αυξήσεις του ρεύματος, του πετρελαίου και όλων των γεωργικών εφοδίων. Αυξήσεις που ουσιαστικά καθιστούν αδύνατη την παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα παραμένει η χρόνια αβεβαιότητα με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων που ποτέ δεν ήταν ανάλογες με το κόστος παραγωγής για την κάλυψη των όρων διαβίωσης των αγροτών. Γι αυτό είμαστε στο πλευρό τους, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους που η υλοποίησή τους θα τους εξασφαλίζουν να μείνουν στα χωράφια τους και να ενισχύσουν οικονομικά την τοπική μας οικονομία η οποία ουσιαστικά στηρίζετε από τον πρωτογενή τομέα. Είμαστε δύο αλληλένδετοι κρίκοι. Όταν οι αγρότες έχουν χρήματα, έχουν και τα καταστήματά μας».    

Στέφανος Αποστολίδης: Να ευεργετηθούν και οι αγρότες

Αλληλέγγυος στις διεκδικητικές ενέργειες είναι και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας και ιδιοκτήτης της εξαγωγικής εταιρείας φρούτων «TastyFruit» Στέφανος Αποστολίδης. 

«Ο επιχειρηματικός κόσμος της Ημαθίας και οι εξαγωγείς, ιδιώτες και συνεταιριστές είμαστε υπέρ της αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος των αγροτών. Γιατί αλλάζοντάς το, με μια χαμηλότερη κλίμακα φορολογίας θα σταματήσει η μαύρη διακίνηση» μας είπε ο Στέφανος Αποστολίδης και πρόσθεσε ότι «όσον αφορά το πετρέλαιο θα πρέπει να τύχουν ευεργετημάτων μέσα από σωστούς ελέγχους. Τέλος, όλοι είμαστε πληττόμενοι με αυτό που συμβαίνει με τις αυξήσεις στην ενέργεια, το ρεύμα, να είναι και οι αγρότες μεταξύ των ευεργετημένων σε τυχόν μειώσεις ή απομειώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος».

Η αγροτιά επηρεάζει σημαντικά την αγορά

Η συνεχής καθίζηση της αγροτικής οικονομίας είναι εμφανής και αποδεδειγμένη. Η περιοχή της Βέροιας στην προ κρίσης εποχή είχε δεκάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη του γεωργικού τομέα συνέβαλλε καθοριστικά στην μετέπειτα ανάπτυξη και επέκταση του τομέα της βιομηχανίας. Εξασφάλισε την απαιτούμενη ποσότητα τροφίμων για την κάλυψη των αναγκών του αυξανόμενου αστικού πληθυσμού. Το αυξανόμενο πραγματικό εισόδημα βοήθησε στη δημιουργία αγοράς καθημερινών βιοποριστικών αγαθών και βιομηχανικών προϊόντων.

Παράλληλα με την οικονομική δυνατότητα και καταναλωτική ευχέρεια των αγροτικών νοικοκυριών, η επέκταση του εμπορίου των γεωργικών προϊόντων είχε ως αποτέλεσμα την λεγόμενη «ανάπτυξη της εγχρήματης οικονομίας», δηλαδή την ανταλλαγή προϊόντων και αγαθών με χρήματα.

Η οικονομική ανάπτυξη σε μια χώρα, ένα νομό, μια πόλη, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα. Αν ο γεωργικός τομέας δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος και κατά συνέπεια ικανός, ώστε να καλύψει την απαιτούμενη ζήτηση, τότε η οικονομική ανάπτυξη αναστέλλεται. Και αυτό είναι ορατό στην περίπτωση της Βέροιας και δη της Ημαθίας η οποία από την 4η θέση που κατείχε σε βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της, την τελευταία δεκαπενταετία, τουλάχιστον, κατρακύλησε στις τελευταίες θέσεις

Γιατί η γεωργία αποτελεί το σημαντικότερο τομέα παραγωγής και μπορεί να αποτελέσει και πάλι τη βάση για το σχηματισμό κεφαλαίου και την ανάπτυξη των υπόλοιπων οικονομικών κλάδων. Επίσης μέσα από την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την αύξηση των εισοδημάτων, μπορεί να προωθηθεί η ανάπτυξη της βιομηχανίας και η διεύρυνση της αγοράς των βιομηχανικών προϊόντων (ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα κ.λ.π.) και της δημιουργίας θέσεων εργατικού δυναμικού το οποίο είναι απαραίτητο για την επέκταση της βιομηχανίας και όχι μόνο.

«Ο Νομός Ημαθίας είναι καθαρά αγροτικός και επηρεάζει τεράστια την οικονομία του τόπου. Είναι μια αλυσίδα που ο ένας κρίκος επηρεάζει τον άλλον, όπως είναι ο εξαγωγικός τομέας και άλλοι κλάδοι της καθημερινότητάς μας» επισήμανε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας και ιδιοκτήτης της εξαγωγικής εταιρείας φρούτων «TastyFruit» Στέφανος Αποστολίδης. 

Κώστας Τσιμόπουλος / Εφημερίδα «Βέροια»