Πέμπτη, Οκτώβριος 24, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 11:45

Έργα και όχι λόγια για τον Δήμο Βέροιας

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΥΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ, ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΚΑΙ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΙΑΣ. 

Μετά από μεγάλο διάστημα έγινε, επιτέλους, μία σημαντική σύσκεψη μεταξύ κορυφαίων πολιτικών παραγόντων της Ημαθίας με θέμα την συζήτηση θεμάτων που αφορούν τον Δήμο Βέροιας.

Μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη και την συνδρομή της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Βέροια Πρωτεύουσα Πόλη» Γιωργίας Μπατσαρά, κλήθηκαν σε σύσκεψη ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί Βουλευτές της Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, στην οποία αναπτύχθηκαν θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και ζητήματα διαχείρισης σημαντικών διεκδικήσεων του Δήμου Βέροιας. Ανάλογη συνάντηση ακολούθησε μεταξύ του Κώστα Βοργιαζίδη και της Γεωργίας Μπατσαρά με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Άγγελο Τόλκα.

Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν σε:

-Κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων

-Τέλος ταφής απορριμμάτων

-Παραχώρηση Παλαιών Δικαστηρίων

-Παραχώρηση Μπάσκετ Ελιάς

-Κατασκευή Κολυμβητηρίου

-Κυβερνητική παρέμβαση για το Τελωνείο Βέροιας.

Σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν στην σύσκεψη και γνωστοποίησε ο Δήμος Βέροιας, υπήρξε δέσμευση τόσο του Υφυπουργού Οικονομικών όσο και των βουλευτών να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του συνόλου των θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος. Το θέμα είναι τα όσα ειπώθηκαν να μην μείνουν  στα λόγια, αλλά να γίνουν πράξεις. Ιδιαίτερα από τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο ο οποίος κάποια από αυτά που τέθηκαν, είναι της δικής του αρμοδιότητας. Αυτό σημαίνει πως αν υλοποιηθούν αυτός θα πάρει τα εύσημα, αλλά αν δεν υλοποιηθούν θα επωμισθεί το κόστος.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης μας είπε ότι «τέθηκαν πολύ σοβαρά θέματα και για τους Δήμους στην ολότητά τους, αλλά και θέματα που χρονίζουν για τον Δήμο Βέροιας. Υπήρξε ένα γόνιμο έδαφος και υπάρχει η διαβεβαίωση των βουλευτών να μεριμνήσουν για να λυθούν αυτά τα θέματα».

 

Το πρόβλημα της κινητικότητας των υπαλλήλων

Ο Δήμαρχος Βέροιας έθεσε δύο σημαντικά θέματα που απασχολούν το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ένα έχει να κάνει με την κινητικότητα των υπαλλήλων και το άλλο με το τέλος ταφής των απορριμμάτων.

Το θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει αυτήν την περίοδο όλους τους δήμους της χώρας, με δεδομένο ότι με ένα νόμο του 2016 (επί ΣΥΡΙΖΑ), δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου για τη μετακίνηση υπαλλήλων εφόσον αυτοί πληρούν τους όρους που θέτει ο νόμος. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα, στην λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον Δήμο Βέροιας το 2021 έφυγαν για άλλες υπηρεσίες, προφανώς με λιγότερη δουλειά, τέσσερις υπάλληλοι από το οικονομικό τμήμα, εκ των οποίων οι δύο ήταν προϊστάμενοι. Παράλληλα αυτά τα κενά δεν αναπληρώνονται με νέες προσλήψεις, ένα πάγιο αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να επανέλθει το παλαιό καθεστώς. Δηλαδή να απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη, η συγκατάθεση και του εκάστοτε Δημάρχου. Ταυτόχρονα μπαίνει το ερώτημα, τι γίνεται με αυτούς που έφυγαν; Μόνο με προσλήψεις, αλλά δεν υπάρχουν» μας είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης.

 

400.000 το χρόνο το …πέναλτι

Το άλλο ζήτημα που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι το τέλος ταφής των απορριμμάτων. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Βέροιας στον Υφυπουργό Οικονομικών και στους Βουλευτές, ήταν το πρόστιμο που θα επιβάλλεται στους Δήμου ως «πέναλτι» για την ταφή των απορριμμάτων.

Βάσει του νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εφαρμόζεται από την σημερινή κυβέρνηση από 1 Ιανουαρίου 2022, το τέλος 20 ευρώ κάθε τόνο αποβλήτων (αστικών, υπολειμμάτων Κέντρων Ανακύκλωσης ή Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων κ.λπ.) που οδηγείται στην ταφή. Ο Δήμος Βέροιας τον χρόνο μεταφέρει για ταφή περίπου 20.000 τόνους απορριμμάτων, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνει για «πέναλτι» 400.000 ευρώ, ενώ για το 2023 θα υπάρξει αύξηση κατά 5 ευρώ τον τόνο.

Έτσι ζητείται η διετή τουλάχιστον αναβολή της εφαρμογής του τέλους ταφής καθώς όπως μας εξηγεί ο Δήμαρχος Βέροιας «εμείς ως Δήμοι  της περιοχής μας, έχουμε μια δρομολογημένη κατάσταση. Η Ημαθία θα πάει στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της στην Μαυροράχη Θεσσαλονίκης».

 

Παλαιά Δικαστήρια, Κολυμβητήριο, Τελωνείο και Μπάσκετ Ελιάς

Τα άλλα θέματα που τέθηκαν και προφανώς ενδιαφέρουν πιο πολύ τους πολίτες του Δήμου Βέροιας καθώς έχουν να κάνουν με πάγια αιτήματα και αναπτυξιακά έργα, είναι η παραχώρηση Παλαιών Δικαστηρίων, η παραχώρηση Μπάσκετ Ελιάς, η κατασκευή Κολυμβητηρίου και η μεταγκατάσταση του Τελωνείου Βέροιας στην Κουλούρα.

Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Βέροιας ζητά το νεοκλασικό κτίριο των Παλαιών Δικαστηρίων στην πλατεία Ωρολογίου, ώστε να το αξιοποιήσει, υλοποιώντας κάποιες σκέψεις για Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης και δημιουργία Μουσείου Εκπαίδευσης «Χρήστος Τσολάκης» . Για το θέμα αυτό αναπτύχθηκαν πολλές σκέψεις και προτάσεις, αλλά τίποτα απ΄ αυτά δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Βέροιας. Ανήκει στο Δημόσιο και η απόφαση παραχώρησής του είναι μέσα στις αρμοδιότητες του Υφυπουργού Οικονομικών και Βουλευτή Ημαθίας Απόστολου Βεσυρόπουλου.  

Το ίδιο ισχύει και για την μετεγκατάσταση του Τελωνείου Βέροιας στις παλιές εγκαταστάσεις της «Αμάλθεια» στην Κουλούρα, ένα αναπτυξιακό έργο που δεν αφορά μόνο τη Βέροια, αλλά ολόκληρο το Νομό Ημαθίας. Ένα έργο για το οποίο έγινε συστράτευση πολλών δυνάμεων ώστε να αποτραπεί η μεταφορά του Τελωνείου στην Σκύδρα. Οι τοπικές αρχές αναμένουν την κυβερνητική παρέμβαση η οποία, επίσης, ως αρμοδιότητα ανήκει στον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Όσον αφορά το έργο «φάντασμα που δεν είναι άλλο από την κατασκευή Κολυμβητηρίου, τέθηκε από τον Δήμαρχο Βέροιας στους τρεις κυβερνητικούς εκπροσώπους, αλλά απάντηση δεν δόθηκε. Και όλοι αναγνωρίζουν ότι η Βέροια είναι από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα που δεν έχει δημοτικό ή δημόσιο κολυμβητήριο.

Αυτό που ζητήθηκε από την Δημοτική αρχή είναι ή να χρηματοδοτηθεί το έργο για το οποίο μέχρι τώρα οι απαντήσεις  ήταν αρνητικές ή να δοθεί ένα επίσημο έγγραφο από την πολιτεία, ώστε ο Δήμος να προχωρήσει στην λύση της σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο και να δει στην συνέχεια τι μπορεί να κάνει. Γιατί μετά από δύο δεκαετίες περίπου, η σύμβαση δεν έχει λυθεί και η Δημοτική Αρχή είναι σε «ομηρία»  γι αυτό το σημαντικό έργο.

Τέλος, ίσως λίγοι να γνωρίζουν ότι το μπάσκετ της Ελιάς δεν ανήκει στον Δήμο Βέροιας, αλλά στο λεγόμενο ΤΑΙΠΕΔ. Κατ΄ ουσία στο Δημόσιο. Η Δημοτική Αρχή ψάχνοντας τις δυνατότητες να δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης κάτω από το ανοιχτό μπάσκετ, διαπίστωσε ότι αυτό δεν ανήκει στον Δήμο, αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι ξεκίνησε η διεκδίκησή του από το δημόσιο και φυσικά είναι στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Οικονομικών καθώς αποτελεί δημόσια περιουσία.      

 

Η άρνηση του Υφυπουργού και οι δηλώσεις Μπαρτζώκα και Τσαβδαρίδη

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι είναι σωστά τα αιτήματα που ανέφερε ο Δήμαρχος Βέροιας, αλλά καμιά σαφή απάντηση δεν έδωσε. Όμως για τις ανάγκες του σημερινού ρεπορτάζ ζητήσαμε από το επιτελείο του να μας κάνει μια δήλωση σχετικά με τα αιτήματα που εξέθεσε η Δημοτική Αρχή, αλλά δυστυχώς ο Απόστολος Βεσυρόπουλος αρνήθηκε. Γιατί μόνο ως άρνηση μπορεί να χαρακτηριστεί η μη απάντηση στην γραπτή ερώτηση που υποβάλαμε στον άμεσο συνεργάτη του. 

Αντίθετα για όσα συζητήθηκαν στην σύσκεψη μας εξέφρασαν την άποψη τους οι άλλοι δύο κυβερνητικοί βουλευτές Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

ΟΤάσος Μπαρτζώκας μας είπε ότι«στη συνάντησή μας με το Δήμαρχο Βέροιας, κ. Βοργιαζίδη και την Αντιδήμαρχο κ. Μπατσαρά,  εστιάσαμε καταρχάς σε ζητήματα που αφορούν την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και σε θέματα που εφάπτονται της αποδοτικότερης λειτουργίας του, προς όφελος των πολιτών. Ο Δήμαρχος εξέθεσε τους προβληματισμούς του, σχετικά με το υφιστάμενο πλαίσιο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και την επίδραση των ρυθμίσεων στην στελέχωση των δημοτικών δομών και αναζητήσαμε από κοινού τρόπους βελτίωσης του, προκειμένου να διαμορφώσουμε μία πρόταση προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Αναφορικά με τα ζητήματα των διεκδικήσεων του Δήμου σχετικά με την παραχώρηση υφιστάμενων υποδομών και την κατασκευή νέων, νομίζω ότι έγινε σαφές ότι όλοι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά, επιδιώκοντας την αναβάθμιση του οικονομικού επιπέδου και της καθημερινότητας των Ημαθιωτών πολιτών. Τόνισα ωστόσο, ότι απαιτείται καλός συντονισμός των ενεργειών μας, καλός προγραμματισμός και, προπαντός, ρεαλισμός. Για να περάσουμε επιτέλους από τα λόγια στις πράξεις.»

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης από την δική του πλευρά μας είπε πως«με τη Δημοτική Αρχή της Βέροιας, όπως και με όλες τις Δημοτικές Αρχές του Νομού μας, είμαι σε συνεχή ανοιχτή επικοινωνία, προκειμένου ως Βουλευτής να διεκδικήσω βέλτιστες λύσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη σύσκεψη των βουλευτών της συμπολίτευσης και του Ημαθιώτη Υφυπουργού Οικονομικών με το Δήμαρχο Βέροιας υπήρξε ιδιαίτερα χρήσιμη.

Καθώς όχι μόνο γιατί συμφωνήσαμε να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις μας στα κέντρα των αποφάσεων προκειμένου να «μπουν στις ράγες» σημαντικά έργα που θα αλλάξουν το πρόσωπο της ευρύτερης περιοχής αλλά και γιατί η παραχώρηση των Παλαιών Δικαστηρίων, η παραχώρηση του Μπάσκετ Ελιάς και η μετεγκατάσταση Τελωνείου Βέροιας συμφωνήσαμε ότι μπορούν να προχωρήσουν σύντομα, λόγω και της αρμοδιότητας  του Ημαθιώτη Υφυπουργού για τα ζητήματα αυτά – όπως σχετικά επιβεβαίωσε και ο ίδιος στη σύσκεψη.

Ο Δήμος Βέροιας όπως και ολόκληρος ο Νομός Ημαθίας αξίζει αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα αλλά και να δημιουργήσει καινούργια, ανταμώνοντας με σιγουριά τη νέα εποχή ανάπτυξης της Ελλάδας.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίζω να εργάζομαι και εγώ ως Βουλευτής Ημαθίας – όπως αδιαλείπτως το πράττω εδώ και χρόνια - τιμώντας την ψήφο αλλά και την εμπιστοσύνη των Ημαθιωτών».

Κώστας Τσιμόπουλος / Εφημερίδα «Βέροια»