Παρασκευή, Οκτώβριος 25, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 07:36

Ψάχνει επενδυτή ο Δήμος Βέροιας για το ρημαγμένο ξενοδοχείο "Ξενία" στο Σέλι

ΠΩΣ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ». ΤΙ ΛΕΝΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ, Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΣΑΡΩΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΔΑΣ.

Ένα κτίριο που έχει την δική του ιστορία. Ένας χώρος που φιλοξένησε προσωπικότητες και υψηλοί καλεσμένοι του παρελθόντος. Ένα ξενοδοχείο που χειμώνα, καλοκαίρι έσφυζε από ζωή. Σήμερα έρημο, ερείπιο και λεηλατημένο…

Ο λόγος για το ξενοδοχείο «Ξενία» στο Σέλι που έχει την δική του ιστορία. Σήμερα θα μπορούσε κάποιος που το αντικρίζει, να το αποκαλέσει ως ξενοδοχείο «φάντασμα». Το ιστορικό ξενοδοχείο του Σελίου είχε ένα άδοξο και πολύ θλιβερό τέλος αφού έσβησε ουσιαστικά μετά την έλλειψη νέου ενδιαφέροντος τα τελευταία 15 περίπου χρόνια και σήμερα αναζητεί τον άνθρωπο που θα το ξανακάνει επισκέψιμο και ελκυστικό, συνηγορώντας σ΄ αυτό και το φυσικό περιβάλλον με τα πεύκα και το εξαιρετικό κλίμα του Σελίου.

Το ξενοδοχείο «Ξενία» κατασκευάστηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1960 με αρχές του 1970 και ανήκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, δηλαδή στο ελληνικό δημόσιο. Είχε κατασκευαστεί για να προσφέρει διαμονή στους φίλους της χιονοδρομίας, καθώς εκείνα τα χρόνια το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου ήταν το Νο1 στην χώρα μας, με πολλές πανελλήνιες και βαλκανικές διοργανώσεις. Στα επόμενα χρόνια και κυρίως στην δεκαετία του 1990, το Σέλι είχε επιλεγεί από πολλά αθλητικά σωματεία ως χώρος προετοιμασίας, όπως ο Ολυμπιακός, και πολλές από αυτές τις ομάδες είχαν καταλύσει στο «Ξενία».

Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Όχι μόνο δεν υπήρξε η δυνατότητα ανακαίνισής του και βελτίωσης των παροχών και εγκαταστάσεων, αλλά απεναντίας ξεκίνησε μια εποχή μαρασμού και εγκατάλειψης.  

 

Γιώργος Φαρσαρώτος: Σήμερα μόνο πόνο προκαλεί…

Από  τη στιγμή που έπαψε να υπάρχει ιδιώτης διαχειριστής και μετά, το γνωστό ξενοδοχείο του Σελίου περιήλθε σε μια δίνη προβλημάτων. «To «Ξενία» αποτελούσε και για εμάς τους ρομαντικούς Σελιώτες και εξακολουθεί να αποτελεί Τοπόσημο του χωριού αλλά και του Βερμίου» μας είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινότητας Κάτω Βερμίου Γιώργος Φαρσαρώτος και τόνισε:

«Χτισμένο στα 1500 μέτρα στο δάσος του Βερμίου, στην άκρη του Σελίου, αποτελούσε πόλο έλξης τόσο για τον χειμερινό τουρισμό αλλά και για καλοκαιρινό. Με το ιδανικό του κλίμα ήταν κατάλληλο και για αθλητική προετοιμασία ομάδων και αθλητών. Άρα συνεισέφερε πολλαπλά τόσο στην τουριστική ανάπτυξη της Ημαθίας αλλά και στην οικονομική στήριξη της Κοινότητας Σελίου».

Αναφερόμενος στην σημερινή εικόνα που έχει το «Ξενία», ο Γιώργος Φαρσαρώτος μας είπε ότι «μετά από χρόνια λαμπρά στα οποία μεγαλούργησε, η σημερινή εικόνα εγκατάλειψης μόνο πόνο προκαλεί. Ρημαγμένο αποτελεί ληστρική λεία για διαφόρους που μέχρι τα κεραμίδια έχουν σηκώσει».

 

Νίκος Καρύδας: Αυτά είναι τα κριτήρια επιλογής ξενοδοχείων στον αθλητισμό

Η λειτουργία του «Ξενία» βασίστηκε κυρίως στις αθλητικές δραστηριότητες. Τον επονομαζόμενο αθλητικό τουρισμό. Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε και την άποψη ενός καταξιωμένου γυμναστή-προπονητή με διεθνή καριέρα, τον γνωστό Βεροιώτη Νίκο Καρύδα ο οποίος αυτό το διάστημα εργάζεται σε ομάδα της μεγάλης κατηγορίας της Τουρκίας.  

«Το Σέλι, σε υψόμετρο 1500μ. περίπου, είναι μια από τις περιοχές της Ελλάδας που το κλίμα του και η φυσική ομορφιά του, ευνοεί την διεξαγωγή προπονήσεων από αθλητικούς συλλόγους, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν θα επιλέγαμε το Σέλι ως προορισμό για τη διεξαγωγή προπονήσεων,  το υψόμετρο του, στα 1500μ. περίπου,  δεν θα ήταν κριτήριο. Παλιότερα, θα μπορούσε να θεωρείται πλεονέκτημα, αλλά με βάση τις σύγχρονες έρευνες, η προπόνηση σε τέτοιες συνθήκες δεν προσφέρει στον οργανισμό παραπάνω οφέλη από εκείνη την προπόνηση που διεξάγεται σε φυσιολογικές συνθήκες» μας είπε ο Νίκος Καρύδας.

Ωστόσο ο καταξιωμένος γυμναστής-προπονητής μας έδωσε την διάσταση για τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένα ξενοδοχείο ώστε να επιλεγεί για την προετοιμασία μιας ομάδας.

«Βασικός παράγοντας για την επιλογή του αθλητικού κέντρου, είναι  η κατάσταση των γηπέδων. Αυτό που ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο, είναι να υπάρχουν:

• Καλές γηπεδικές συνθήκες (φυσιολογικές διαστάσεις γηπέδων, κατάλληλος αγωνιστικός χώρος)

• Ύπαρξη περισσότερων του ενός γηπέδου για να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής σε περίπτωση καταπόνησης του ενός γηπέδου

• Εύκολη πρόσβαση στο γήπεδο από το ξενοδοχείο που διαμένουν οι αθλητές

• Αποδυτήρια, αν αυτό είναι δυνατόν στο χώρο του γηπέδου, και οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει χώρος φύλαξης του αθλητικού υλικού που χρησιμοποιείται στις καθημερινές προπονήσεις. Τα αποδυτήρια είναι πιο πολύ απαραίτητα για την διεξαγωγή καποιου φιλικού παιχνιδιού.

Άλλος σημαντικός παράγοντας επιλογής του αθλητικού κέντρου, είναι ο χώρος του ξενοδοχείου, που θα πρέπει να προσφέρει:

• Άνετα και καθαρά δωμάτια

• Διαθέσιμο ίντερνετ με πολύ καλές ταχύτητες και δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού πελατών

• Αίθουσες προβολών και meeting με τα ανάλογα τεχνολογικά μέσα

• Πολύ καλής ποιότητας φαγητό και δυνατότητα γρήγορης εξυπηρέτησης ταυτόχρονα όλων των μελών της αποστολής

• Μεγάλο και πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο

• Χώρους αποκατάστασης και αναζωογόνησης (spa, πισίνα, κλπ.)».

 

Ναυάγησε μια μεγάλη επενδυτική προσπάθεια

Το 2005-2006 το οικόπεδο με το κτίσμα του ξενοδοχείου διεκδικήθηκε και περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Βέροιας και αποχαρακτηρίστηκε από δασική έκταση που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν υπό την «προστασία-έλεγχο» του Δασαρχείου Νάουσας.

Μία προσπάθεια εκμετάλλευσης από ιδιώτη ξεκίνησε το 2006, όταν ο επιχειρηματίας Χρήστος Τράϊος με καταγωγή από την περιοχή της Νάουσας συμφώνησε με τον Δήμο Βέροιας να επενδύσει στο «Ξενία» και φυσικά να το ανακατασκευάσει.

Ξεκίνησαν μια σειρά έργων, με την τοποθέτηση κουφωμάτων και άλλων εργασιών ανακαίνισης. Παράλληλα έγινε η κατασκευή ενός επιπλέον κτιρίου το οποίοι θα χρησιμοποιούνταν ως συνεδριακό κέντρο.

Δυστυχώς όμως η μία καταγγελία-μήνυση διαδέχονταν την άλλη. Μάλιστα φέρεται ότι εμπόδια μπήκαν ακόμα και από το Δασαρχείο Νάουσας, αλλά δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Χρήστο Τράϊο για να πληροφορηθούμε ποιοι είναι αυτοί που έβαλαν εμπόδια στην ανακατασκευή, αλλά και το μέγεθος των παραβάσεων, αν υπήρχαν. Έτσι μετά από αλλεπάλληλα δικαστήρια και αφού δαπανήθηκαν κάποιες χιλιάδες ευρώ από τον ιδιώτη, τελικά εγκατέλειψε την επένδυση που  ξεκίνησε.

Όμως από την …επόμενη μέρα άρχισε μια ληστρική λεία, όπως ανέφερε και ο Γιώργος Φαρσαρώτος, με αποτέλεσμα σήμερα το ιστορικό «Ξενία» να είναι ρημαγμένο και εγκαταλελειμμένο στη μοίρα του.  

 

Κώστας Βοργιαζίδης: Μέλημά μας η εξεύρεση επενδυτή

Το Σέλι ως προορισμός τα τελευταία χρόνια βρίσκεται και κατωφερή πορεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το χιόνι  λιγόστεψε και οι υποδομές στο Χιονοδρομικό Κέντρο δεν συμβάλλουν, όπως για παράδειγμα η έλλειψη τεχνητής χιόνωσης. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με την αδειοδότηση λειτουργίας του, καθώς υπήρχαν πολλά τυπικά, ιδιοκτησιακά ζητήματα, τα οποία ξεκαθάρισαν πριν από τέσσερα, περίπου χρόνια.

Στην έλλειψη παρεμβάσεων με υποδομές, σημαντικό ρόλο έπαιξε η αδιαφορία της Πολιτείας, καθώς το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, από τα ελάχιστα της χώρας μας, παραμένει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ τα περισσότερα αποτελούν δικαιοδοσία του εκάστοτε Δήμου. Και αυτό αποτελεί  ντεζαβαντάζ για το Χιονοδρομικό του Σελίου καθώς αν είχε παραχωρηθεί στον Δήμο Βέροιας που επανειλημμένα το ζήτησε, τότε θα μπορούσε να βελτιωθεί η σημερινή εικόνα του.

Έτσι, λοιπόν, η έλλειψη χιονιού για μεγαλύτερο διάστημα, που σημαίνει περισσότερη επισκεψιμότητα φίλων του χειμερινού αθλητισμού, επηρεάζει την σκέψη για κάποια επένδυση από επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο «Ξενία».

Μάλιστα ο Δήμος Βέροιας από τα προηγούμενα χρόνια ακόμη, ήρθε σε επαφή με διάφορους επιχειρηματίες, μάλιστα με έναν πολύ γνωστό και μεγάλο επενδυτή, αλλά δυστυχώς όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση.

«Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή. Είναι μέλημά μας, αλλά πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίπτωση» μας είπε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και μας εξηγεί πως «οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων, με την έλλειψη επαρκούς χιονιού, δεν βοηθούν σε μια επενδυτική απόφαση».  

Κώστας Τσιμόπουλος / Εφημερίδα "Βέροια"