Παρασκευή, Οκτώβριος 25, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 12:17

Βέροια: Όχι άλλες λακκούβες!!!

ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΧΟΥΝ «ΠΑΓΙΔΕΣ» ΜΕ ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Λακκούβες, μπαλώματα, κακοτεχνίες και προχειρότητα συναντούν πεζοί και οδηγοί στους δρόμους της Βέροιας. Το οδικό δίκτυο της πόλης παραμένει σε κακά χάλια, χρόνια τώρα, θέτοντας πάρα πολλές φορές τη ζωή δικυκλιστών σε κίνδυνο και αποτελώντας «πονοκέφαλο» για τους οδηγούς αυτοκινήτων που έχουν βαρεθεί να μετρούν ζημιές σε λάστιχα, ζάντες και αναρτήσεις. Κυριολεκτικά όλη η πόλη μια… λακκούβα!!!

Από το οδοιπορικό που κάναμε σε δρόμους της πόλης, αλλά και από την καθημερινότητά μας, διαπιστώσαμε πως δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι δεν υπάρχει ούτε ένας δρόμος μέσα στη Βέροια που να μην έχει πρόβλημα. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα μετά έργα αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης από την ΔΕΥΑΒ, με τις τομές να είναι σκεπασμένες μόνο με χώμα και ενίοτε με μπαλώματα του τύπου «αυλάκι» κατά μήκος των δρόμων, τείνει να γίνει… σήμα κατατεθέν.

 Το «ρεπερτόριο» της κακοτεχνίας στο οδικό δίκτυο της πόλης, περιλαμβάνει επίσης υπερυψωμένα ή βυθισμένα φρεάτια, χαντάκια με χαλίκια καταμεσής της οδού, ρωγμές στην ασφαλτόστρωση, πρόχειρα μπαλώματα με άσφαλτο.

Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι τωρινό αλλά πρέπει επιτέλους να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός και μια συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών ώστε να γίνει πλήρης ανακατασκευή στο οδικό δίκτυο και ταυτόχρονα να εκτελεστούν και ό,τι έργα αφορούν τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΔΕΥΑΒ ώστε να σταματήσει το «ράβε-ξήλωνε» και η Βέροια να αποκτήσει ομαλούς δρόμους για κάποια χρόνια…

 

Πότε επιτέλους θα ασφαλτοστρώσει η ΔΕΥΑΒ;

Σε μεγάλο τμήμα του κεντρικού ιστού της πόλης, η ΔΕΥΑΒ προχώρησε σε αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων και όπως είναι λογικό δημιουργήθηκαν πολλές τομές αρκετών χιλιομέτρων. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα οι τομές αυτές παραμένουν με τα χώματα και δεν «επουλώθηκαν» με άσφαλτο. Η ίδια κατάσταση υφίσταται και στους οικισμούς Μακροχωρίου και Διαβατού όπου έγιναν παρεμβάσεις έργων από την ΔΕΥΑΒ και οι δρόμοι παραμένουν σε άθλια κατάσταση.

«Από τη Δευτέρα ήταν να ξεκινήσουμε την ασφαλτόστρωση όπου έγιναν έργα αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων, αλλά μας πρόλαβε η βροχή. Ελπίζουμε ότι σύντομα οι καιρικές συνθήκες θα μας επιτρέψουν να ρίξουμε άσφαλτο στα σημεία που έγιναν οι παρεμβάσεις» μας είπαν από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΒ και διευκρίνισαν ότι «τα έργα σε Μακροχώρι και Διαβατό δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα. Σύντομα τελειώνουν και αμέσως θα ασφαλτοστρωθούν οι τομές που έγιναν».

 

Κυριαρχούν οι κακοτεχνίες

Η εικόνα που βλέπει κάποιος σήμερα στη Βέροια δίνει την εντύπωση ότι κανένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός δεν φαίνεται να υπάρχει στην ασφαλτόστρωση και συντήρηση των δρόμων της πόλης.

Οι επεμβάσεις που γίνονται ενίοτε από ΔΕΗ, ΟΤΕ και κυρίως ΔΕΥΑΒ δεν αποκαθίστανται με ιδιαίτερη προσοχή, με αποτέλεσμα αλλού να είναι το μεταλλικό καπάκι και αλλού το οδόστρωμα, η σχάρα των ομβρίων να έχει μείνει 20 εκατοστά πιο χαμηλά λόγω των ασφαλτοστρώσεων που έχουν γίνει και άλλα πολλά παρόμοια. Όποιος οδηγός δεν θυμάται τις παγίδες που κρύβει ο κάθε δρόμος, κινδυνεύει να οδηγηθεί άμεσα στο συνεργείο. Ιδιαίτερα κάποιοι οδοί όμως, ακόμη και σε κεντρικά σημεία, παραπέμπουν σε άλλες δεκαετίες.

Ακόμη και στην οδό Κεντρικής, στο τμήμα της με τους κυβόλιθους, υπάρχουν μεγάλες φθορές και δυσχεραίνουν την διέλευση των οχημάτων, ενώ τις βροχερές μέρες (και όχι μόνο στην οδό κεντρικής) ανά πάσα στιγμή οι πεζοί που κινούνται στα πεζοδρόμια κινδυνεύουν να «λουστούν» από τα στάσιμα νερά που εκσφενδονίζονται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

 

Τρύπες που κλείνουν και ξαναεμφανίζονται

Σε πολλά σημεία μπορεί να βλέπεις επί μήνες κάποια τρύπα λόγω καθίζησης του εδάφους, που παρασύρει μαζί του και την άσφαλτο, η οποία κάποια στιγμή μπαλώνεται. Λίγο καιρό μετά η τρύπα είναι και πάλι εκεί, αγέρωχη, έτοιμη να υποδεχθεί κάθε ανυποψίαστο οδηγό. Οι επεμβάσεις που γίνονται είναι εμφανές ότι αποτελούν πρόχειρη λύση και είτε τα υλικά που χρησιμοποιούνται δεν είναι συμβατά με τα προϋπάρχοντα, είτε δεν υπάρχει μέριμνα και σχεδιασμός για την ουσιαστική αποκατάσταση του προβλήματος (π.χ. του χώματος που έχει υποχωρήσει κάτω από την άσφαλτο), στην λογική «αφού θα το ξανασκάψουν σε λίγο καιρό».

Όσοι οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα και μάλιστα κάπως πιο χαμηλά, είναι «με την ψυχή στο στόμα», αφού κάθε λίγο κάπου θα «βρουν». Κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει επομένως που οδηγούν ιδιαίτερα αργά, καθώς αν αναπτύξουν λίγο ταχύτητα θα κλαίνε τα χρήματα που έδωσαν. Οι περιπτώσεις είναι πάμπολλες.

 

Τα Αστικά και οι ελιγμοί που εκνευρίζουν τους επιβάτες

Ένας κλάδος ο οποίος πλήττεται από τις αναρίθμητες λακκούβες και τις κακοτεχνίες που υπάρχουν στους δρόμους της Βέροιας και όχι μόνο, είναι τα Αστικά Λεωφορεία. Ξέχωρα από τις όποιες φθορές που υφίστανται τα οχήματα, αναγκάζονται να κάνουν ελιγμούς για να αποφύγουν τις λακκούβες και τα άλλα εμπόδια, μεταφέροντας την δυσαρέσκεια και στους ίδιους τους επιβάτες.   

«Η κατάσταση στους δρόμους είναι απελπιστική έως τραγική. Δυστυχώς δεν έχουν αντιμετωπίσει τις ανάγκες που υπάρχουν λόγω φθορών και λόγω έργων.

Αυτή η κατάσταση επιβαρύνει τα Ι.Χ, αλλά ιδιαίτερα τα λεωφορεία τα οποία λόγω του όγκου τους δεν μπορούν να κάνουν ελιγμούς. Ταυτόχρονα το επιβατικό κοινό ταλαιπωρείται και δυσανασχετεί» μας είπε ο Πρόεδρος των Αστικών Βέροιας Παύλος Παυλίδης και συμπλήρωσε:.

«Πρέπει να αντιληφτούν ορισμένοι ότι υπάρχουν και κάποιοι σε αυτήν την ζωή που δεν έχουν σταθερό μισθό, αλλά αγωνίζονται γι αυτόν. Κι αυτές οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες.

Σε τέτοιες εποχές αυξάνονται οι βλάβες των λεωφορείων κι αυτό επιβαρύνει την οικονομική μας κατάσταση. 

Ας κοιτάξουν το πρόβλημα κατάματα κι ας μην υπεκφεύγουν με δικαιολογίες. Ας σχεδιάσουν καλύτερα κι ας προγραμματίσουν καλύτερα».

 

Λακκούβες και  βιτρίνες καταστημάτων

Κι όμως οι λακκούβες και οι τομές των δρόμων που δεν έχουν ασφαλτοστρωθεί, επηρεάζουν τόσο τα εμπορικά καταστήματα, όσο και τους πεζούς. Οι λακκούβες, γιατί όταν ο καιρός είναι βροχερός τα αυτοκίνητα που περνούν πετούν τα στάσιμα νερά και λερώνουν τις βιτρίνες των καταστημάτων, ενώ οι τομές που δεν έχουν ασφαλτοστρωθεί κατά τις μέρες της ηλιοφάνειας και της ξηρασίας «σηκώνουν» σκόνη και επίσης λερώνουν βιτρίνες και ρούχα όταν οι πόρτες των καταστημάτων είναι ανοιχτές.

«Μέχρι να γίνει ανάπλαση του πεζόδρομου εμπορικού κέντρου, πράγματι οι κακοτεχνίες επηρέαζαν τα εμπορικά καταστήματα. Από τότε που ολοκληρώθηκε η ανάπλαση, δεν υπάρχει πρόβλημα» μας είπε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Νανά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου.

Όμως αγορά της Βέροιας δεν είναι μόνο το ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης. Αγορά είναι και τα καταστήματα που βρίσκονται σε άλλες οδούς που δεν περικλείονται στις οδούς Μητροπόλεως, Ζωγιοπούλου, Κεντρικής  Μ. Αλεξάνδρου και Βενιζέλου. Και εκεί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και προκαλεί διαμαρτυρίες των καταστηματαρχών.  

Κώστας Τσιμόπουλος / Εφημερίδα "Βέροια"