Παρασκευή, Οκτώβριος 25, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 09:57

Κοινωνική δικαιοσύνη με προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα δημόσια κτίρια

ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΡΑΜΠΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ. ΤΟ  ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ξεκίνησε από προχθές, μετά από έκδοση διαπιστωτικής πράξης του προέδρου του ΤΕΕ, η καταγραφή στοιχείων υφισταμένων κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία προσαρμογής τους στις διατάξεις και προβλέψεις για την προσβασιμότητα των κτιρίων σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα.

Τόσο ο Δήμος Βέροιας, όσο και η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας υποχρεούνται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 να κάνουν καταγραφή των κτιρίων που είναι στην δικαιοδοσία τους και να δηλώσουν τις ανάγκες προσβασιμότητας, ενώ καταγράφονται και τυχόν ενέργειες-έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί, κάτι που ο Δήμος Βέροιας ξεκινά σε λίγες μέρες καθώς υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο για την κατασκευή ραμπών για ΑμεΑ σε 15 σχολικές μονάδες του Δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι για τα νέα κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος αλλά και συνάθροισης κοινού κ.λ.π.  προβλέπεται ήδη η υποχρεωτική, κατά τον σχεδιασμό, προσαρμογή τους για την προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα. Η καταγραφή των υφιστάμενων κτιρίων θα συνδράμει την Πολιτεία στην έγκαιρη ολοκλήρωση της προσαρμογής του δημόσιου τομέα σε μια προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για όλους τους συμπολίτες μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΤΕΕ, στην πλατφόρμα αναμένεται να δηλωθούν περισσότερα από 30.000 κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος.

 

Γεωργία Μπατσαρά: Ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης

Πρόκειται για ένα Εθνικό  Σχέδιο Δράσης  για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και με την ενεργοποίηση του συνόλου της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον χωρίς φραγμούς και αποκλεισμούς, που θα αναγνωρίζεται στην πράξη το δικαίωμα όλων των πολιτών για ισότιμη πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες. Μέσα από την καταγραφή η Πολιτεία θα αποκτήσει πλήρη εικόνα των αναγκαίων επεμβάσεων, ως πρώτο βήμα για την υλοποίησή τους.

«Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας, ισονομίας και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο» μας είπε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Εθελοντισμού, Γεωργία Μπατσαρά και συμπλήρωσε:

«Συμμετείχα το απόγευμα της Πέμπτης 23/9/2021, σε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των Περιφερειαρχών και Δημάρχων όλης της χώρας, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου του Δήμου Βέροιας, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Επικρατείας,  κυρίου Γεραπετρίτη, αναφορικά  με το ρόλο και τις αρμοδιότητες των σημείων αναφοράς, για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία.

Στο Δήμο μας, με απόφαση δημάρχου, ως σημείο αναφοράς έχει οριστεί η υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας,  Παιδείας και Εθελοντισμού (Πρόνοια), ιδιαίτερα το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας φύλων, με εκπρόσωπο την κα. Ουρανία Ξενοπούλου, για την παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, σύμφωνα με το νόμο».

 

Παρεμβάσεις με έργα και αυστηρή τήρηση

Μετά τη συγκέντρωση των στοιχείων θα ακολουθηθούν, μέσα στο 2022, με ευθύνη και πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, τα επόμενα βήματα που περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και ειδικότερα αυτά που αφορούν την προσβασιμότητα των υφιστάμενων κτιρίων δημοσίου συμφέροντος.

Ενδεικτικά θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα οι εξής δράσεις:

- Χαρτογραφούνται τα σημεία παρέμβασης, σχεδιάζονται data-driven στρατηγική υλοποίησης και εκτίμησης προϋπολογισμού.

- Σχεδιάζεται και συντονίζεται η διενέργεια επιτόπιων επαληθεύσεων προσβασιμότητας και απαιτούμενων βελτιώσεων από αρμόδια όργανα.

- Αξιοποιούνται οι «Τεχνικές Oδηγίες» προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ενδεικτικά θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις όπως η κατασκευή ανελκυστήρων ή μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών και χώρου πρόσβασης, η τοποθέτηση ράμπας ή αναβατόριου, η διαμόρφωση προσβάσιμων χώρων υγιεινής και προσβάσιμων χώρων στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία με ειδική διαγράμμιση πλησίον εισόδων κτηρίων σε μονάδες υγείας, σχολικών κτηρίων, αστυνομικών υπηρεσιών και καταστημάτων κράτησης, κτηριακών εγκαταστάσεων Υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων, αθλητικών υποδομών, δικαστηρίων κλπ.

- Παρακολουθείται η υλοποίηση των δεσμεύσεων βελτίωσης προσβασιμότητας από τα Υπουργεία και τους ΟΤΑ αξιοποιώντας τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα και το δίκτυο σημείων αναφοράς που εποπτεύει ο Υπουργός Επικρατείας ως Συντονιστικός Μηχανισμός στη Κυβέρνηση.

- Αξιοποιείται το πληροφοριακό σύστημα ΜΑΖΙ της Προεδρίας της Κυβέρνησης για την παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των δράσεων βελτίωσης φυσικής προσβασιμότητας από τα αρμόδια Υπουργεία.

- Διερευνώνται και προωθούνται, σε κάθε στάδιο υλοποίησης της οριζόντιας δράσης, οι δυνατότητες  χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, από ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και στοχευμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για σχολικά κτήρια, μονάδες υγείας, χώρους πολιτισμού και αθλητισμού και δομές κοινωνικής πρόνοιας.

Ακόμη, προβλέπονται μεταξύ άλλων, ειδικά για το δομημένο περιβάλλον και τα κτίρια:

- Η ενεργοποίηση του θεσμού του Ελεγκτή Προσβασιμότητας Κτιρίων, στο πλαίσιο του θεσμού του Ελεγκτή Δόμησης

- Η προσαρμογή των Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΕΤΕΠ) στα ισχύοντα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα

- Εκδίδονται τεχνικές προδιαγραφές προσβασιμότητας για όλες τις ειδικές εγκαταστάσεις

-  Θεσμοθετείται σύντομα ως υπεύθυνος προσβασιμότητας ο τεχνικός ασφαλείας κάθε δημόσιου κτηρίου. Αντίστοιχα ορίζεται Υπεύθυνος Προσβασιμότητας σε ιδιωτικά κτίρια.

- Ενημέρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του Δήμου με τα στοιχεία προσβασιμότητας σε επίπεδο πόλης, με στόχο να μπορούν να υλοποιηθούν και σχετικές εφαρμογές (app) για τους πολίτες και τους επισκέπτες (ψηφιακοί χάρτες).

 

Το βλέμμα και σε άλλα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Δημοτική Αρχή Βέροιας έχει στραμμένο το βλέμμα της και σε κάποιες άλλες δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Στέγαση και Εργασία για τους άστεγους».

Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, οι διαδικασίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και διερευνώνται αν υπάρχουν οι συνθήκες στον Δήμο της Βέροιας για να υλοποιηθεί. Και το λέμε αυτό γιατί εξαρτάται και μόνο από την διάθεση των ατόμων και οικογενειών που διαμένουν σε ξενώνες αστέγων, στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα (π.χ. τροχόσπιτα, αυτοκίνητα, αυτοσχέδιες κατασκευές, παραπήγματα, παράγκες, ακατάλληλα για κατοίκηση κτίρια με βάση την κείμενη νομοθεσία), να επανενταχθούν στον ρυθμό της ζωής στην τοπική κοινωνία, αλλά και να στηριχθούν με στέγαση και εργασία, καθώς ασφυκτιούν οικονομικά και δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν ούτε στα βασικά της διαβίωσής τους.

Σε αναζήτηση του συγκεκριμένου Προγράμματος που κάναμε στο διαδίκτυο, προβλέπεται η επιδότηση ενοικίου για διάστημα έως και 18 μηνών, η κάλυψη λογαριασμών (ρεύματος, νερού, κοινοχρήστων), αλλά και των βασικών δαπανών για οικοσκευή και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καθώς και η επιδότηση εργασίας για διάστημα έως και 12 μήνες. Παράλληλα, παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη στους ωφελούμενους με στόχο την ενδυνάμωση και κινητοποίησή τους, ώστε να αναλάβουν σταδιακά την ευθύνη της καθημερινότητας και να επανενταχθούν ομαλά στον κοινωνικό ιστό.  

Επαναλαμβάνουμε και πάλι, πως ναι μεν ο Δήμος Βέροιας ενδιαφέρεται και μελετά την περίπτωση, ωστόσο η υλοποίησή του εξαρτάται από την διάθεση των ωφελούμενων που δικαιούνται των παροχών. Είτε γιατί τυχόν δεν υπάρχει ο προβλεπόμενος αριθμός (δέκα οικογένειες το λιγότερο) των καταγεγραμμένων αστέγων, είτε γιατί μπορεί να μην έχουν πρόθεση να εργαστούν με πλήρη ωράριο, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα, είτε γιατί δεν επιθυμούν να αλλάξουν τρόπο διαβίωσης.  

Κώστας Τσιμόπουλος / Εφημερίδα "Βέροια"