Σάββατο, Οκτώβριος 26, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 15:42

Φτάνει το φυσικό αέριο στη Βέροια

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ  ΤΟ ΕΡΓΟ. ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΕΔΑ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Μία επιπλέον πηγή ενέργειας, θα έχουν στην διάθεσή τους τα νοικοκυριά της Βέροιας. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί ο Σταθμός Αποσυμπίεσης Φυσικού Αερίου και η κατασκευή  του δικτύου στην πόλη. Ένα πολύ σημαντικό έργο από την Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (ΔΕΔΑ).

Ήδη το έργο δημοπρατήθηκε και εντός του επόμενου διαστήματος θα αναδειχθεί ο ανάδοχος κατασκευής του και μαζί με το αντίστοιχο έργο των Γιαννιτσών, είναι συνολικού προϋπολογισμού 7,9 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».

Για την τροφοδότηση των δύο πόλεων με την τεχνολογία του Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) θα κατασκευαστούν 80 χιλιόμετρα δικτύου και υποδομές, ενώ θα γίνουν περισσότερες από 2.100 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών έως το 2023. Ο αριθμός των συνδέσεων καταναλωτών είναι ο ελάχιστος που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί. Εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση, αυτή θα καλυφθεί πλήρως. Επίσης, οι συνδέσεις καταναλωτών θα συνεχίζονται όλα τα επόμενα χρόνια.

 

Στην αρχή 40 χλμ δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Βέροια

Για τον σκοπό αυτό πριν από τρία χρόνια περίπου, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με απόφασή του παραχώρησε στην ΔΕΔΑ ένα αγροτεμάχιο 20 στρεμμάτων που βρίσκεται ανάμεσα στον οικισμό της Αγίας Βαρβάρας και στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια, όπου θα κατασκευαστεί ο Σταθμός Αποσυμπίεσης του Φυσικού Αερίου και από εκεί θα ξεκινάει η διανομή μέσω δικτύων στα νοικοκυριά της Βέροιας. Ο Σταθμός δεν θα είναι απευθείας συνδεδεμένος με κάποιον αγωγό αερίου (όπως π.χ. ΤΑΡ), αλλά θα μεταφέρετε το φυσικό αέριο συμπιεσμένο με βυτιοφόρα οχήματα και στην συνέχεια θα αποσυμπιέζεται στον Σταθμό. 

Για το θέμα αυτό επικοινωνήσαμε με στελέχη της ΔΕΔΑ στην Αθήνα οι οποίοι μας απάντησαν στα εξής:

Θα κατασκευαστεί σταθμός αποσυμπίεσης στη Βέροια και από αυτόν θα γίνεται διανομή στα νοικοκυριά της Βέροιας μέσω δικτύου αγωγών; 

Ναι. Για τον σκοπό αυτό, έχουν δημοπρατηθεί από τη ΔΕΔΑ δύο ξεχωριστά έργα. Το πρώτο έργο αφορά στον σταθμό αποσυμπίεσης και το δεύτερο στην κατασκευή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και τις συνδέσεις καταναλωτών στην πόλη της Βέροιας και των Γιαννιτσών.

Πόσα νοικοκυριά της πόλης Βέροιας θα υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθούν-εξυπηρετηθούν;

Στη Βέροια θα κατασκευαστούν σε πρώτη φάση 40 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου. Όλοι οι πολίτες των οποίων τα κτήρια βρίσκονται στις οδούς που θα κατασκευαστεί δίκτυο διανομής θα έχουν την δυνατότητα να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο. Το ποσοστό διείσδυσης, δηλαδή, του φυσικού αερίου μπορεί να φθάσει το 100%. 

Όπως προαναφέρθηκε, τα 40 χιλιόμετρα δικτύου θα κατασκευαστούν κατά την πρώτη φάση του έργου. Η ΔΕΔΑ έχει ως στόχο την πλήρη κάλυψη της Βέροιας με δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, ανάλογα βεβαίως και με το ενδιαφέρον των πολιτών και για τον λόγο αυτό προτίθεται να κατασκευάσει επιπλέον χιλιόμετρα δικτύου μετά το 2023.  

Πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί;

Η ΔΕΔΑ έχει, ήδη, προχωρήσει στη δημοπράτηση των διαγωνισμών που απαιτούνται τόσο για τον σταθμό αποσυμπίεσης όσο και για την κατασκευή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και των συνδέσεων καταναλωτών.

Οι εργασίες κατασκευής του δικτύου αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του 2021 και θα ολοκληρωθούν το 2023. Παράλληλα με τις κατασκευαστικές εργασίες θα γίνονται συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών)οι οποίες θα συνεχίζονται και μετά το 2023 με βάση το ενδιαφέρον των πολιτών.

Οι εργασίες του σταθμού αποσυμπίεσης και το δίκτυο αγωγών διανομής στα νοικοκυριά θα γίνουν ταυτόχρονα;

Τα δύο αυτά έργα έχουν δημοπρατηθεί ταυτόχρονα. Η κατασκευή του δικτύου θα συνεχίσει και μετά την εγκατάσταση του σταθμού αποσυμπίεσης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023. Επίσης, συνδέσεις καταναλωτών θα γίνονται και μετά το 2023. Εάν απαιτηθεί να πραγματοποιηθεί επιπλέον δίκτυο μετά το 2023 -κάτι που εξαρτάται από το ενδιαφέρον των καταναλωτών- θα δημοπρατηθεί και νέο έργο.    

Τα νοικοκυριά της Βέροιας πότε θα έχουν ...φυσικό αέριο;

Όπως προαναφέρθηκε,οι συνδέσεις καταναλωτών θα γίνονται παράλληλα με τις εργασίες για την κατασκευή του δικτύου, δηλαδή θα ξεκινήσουν στο τέλος του 2021 με αρχές του 2022.

 

Κώστας Βοργιαζίδης: Τριπλό το όφελος για τους συμπολίτες μας

Την ικανοποίησή του για την δημοπράτηση του έργου μας εξέφρασε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης. «Με το έργο αυτό, αφενός μεν το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα είναι πολύ πιο φιλικό για το περιβάλλον, αφετέρου θα προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας και ένα φτηνότερο καύσιμο» μας είπε και επισήμανε πως «είναι τρία πράγματα, οικονομία, περιβαλλοντικό όφελος και θέσεις εργασίας  τα οποία θα ωφεληθούν πολλοί. Σήμερα το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για την θέρμανση και την λειτουργία οικιακών συσκευών. Όμως στην εξέλιξη θα χρησιμοποιηθεί ευρύτερα και για καύσιμο στα αυτοκίνητα, όπως συμβαίνει και σε χώρες του εξωτερικού με κινητήρες φυσικού αερίου».

Με αφορμή τη δημοπράτηση των νέων έργων φυσικού αερίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε: «Οι διαδικασίες για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Μέσα σε έναν χρόνο, η ΔΕΔΑ προχώρησε σε δημοπρατήσεις και συμβασιοποιήσεις έργων άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι δημοπρατήσεις και των υπόλοιπων έργων που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας, φθάνοντας συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μια νέα, «πράσινη» εποχή, αποφέροντας σημαντικά οφέλη για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία".

Οι τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΔΑ έχουν επεξεργαστεί σε πρώτη φάση τους δρόμους της Βέροιας όπου θα κατασκευαστεί το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά παρά την επιμονή μας να μας δώσουν χαρτογραφημένα στοιχεία, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Και όπως μας εξήγησαν, «επειδή υπάρχει πιθανότητα, μετά την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, να υπάρξουν αλλαγές στα σχέδια, είναι λογικό να μην δημοσιοποιηθούν».  

Κώστας Τσιμόπουλος / Εφημερίδα "Βέροια"