Σάββατο, Οκτώβριος 26, 2024
Follow Us
Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 07:16

Κ.Η.Φ.Η. Δήμου Βέροιας: Έμπρακτη συνεισφορά της κοινωνικής αλληλεγγύης

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΟΜΗ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ

Μία δομή που λειτουργεί στον Δήμο Βέροιας με σημαντικό παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. είναι το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), το οποίο χρηματοδοτείται από τα Προγράμματα ΕΣΠΑ.

Το Κ.Η.Φ.Η. είναι δομή του Νομικού Προσώπου ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας και ανήκει σ΄αυτό από το 2013. Ουσιαστικά η λειτουργία του στο Δήμο Βέροιας ξεκινά από το 2002 όπου ανήκε στην ΚΕΠΑ.

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων αποτελεί ένα θεσμό παροχής υπηρεσιών φροντίδας προς τους ηλικιωμένους. Απευθύνεται σε ηλικιωμένους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες-άνοια κ.λ.π.) των οποίων οι συγγενείς που τα φροντίζουν εργάζονται ή αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Ακόμα αποσκοπεί στην παραμονή των ατόμων της 3ης και 4ης ηλικίας στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, στην διατήρηση της συνοχής της οικογένειας, στην αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και στη βελτίωση ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων αλλά και των άλλων μελών της οικογένειας.

Η έδρα του Κ.Η.Φ.Η. Δήμου Βέροιας βρίσκεται στην οδό Εμμανουήλ Παππά και οι υπηρεσίες που παρέχονται στα μέλη του προγράμματος είναι δωρεάν και αφορούν:

- Κάλυψη βασικών καθημερινών αναγκών.

-Εκπαίδευση σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης των ηλικιωμένων

-Αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου

-Ψυχαγωγία

-Πρόγραμμα γυμναστικής

-Πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες

-Κοινωνικές δραστηριότητες 

Στο Κ.Η.Φ.Η. Δήμου Βέροιας οι  εργαζόμενοι που στελεχώνουν την δομή είναι τρία άτομα (3) με ειδικότητες : Νοσηλεύτρια , φροντίστρια και καθαρίστρια και το ωράριο λειτουργίας του Κ.Η.Φ.Η. καθορίζεται σε πενθήμερη εβδομαδιαία βάση από τις 7:00π.μ. έως 15:00μ.μ., ενώ ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων στο πρόγραμμα είναι 20 άτομα.

 

Λεωνίδας Ακριβόπουλος: Έμπρακτη συνεισφορά  κοινωνικής αλληλεγγύης

Αναφερόμενος στον ρόλο του Κ.Η.Φ.Η. στη Βέροια, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας κ. Λεωνίδας Ακριβόπουλος, μας είπε: 

"Μέσω του ΚΗΦΗ και της χρηματοδότησης του από το ΕΣΠΑ, υλοποιείται ο σκοπός της ενίσχυσης της απασχόλησης και της ισότιμης πρόσβασης στην εργασία των έμμεσα ωφελούμενων ατόμων (ήτοι των συγγενικών προσώπων που είναι επιφορτισμένα με την φροντίδα των ηλικιωμένων) ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και η ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων-ωφελούμενων.

Η λειτουργία του κέντρου ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων αποτελεί έμπρακτη συνεισφορά στην κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης ενώ η ίδρυση και λειτουργία και άλλων κέντρων αποτελεί αναγκαιότητα, αν και μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται σχετική δυνατότητα. Εν τω μέσω μιας κοινωνικής πραγματικότητας που ολοένα και περισσότερο τείνει προς τον διχασμό και τον ατομικισμό, οι δομές κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης θα πρέπει με κάθε μέσο να διατηρηθούν και να ενισχυθούν έτι περαιτέρω στο μέλλον".