Σάββατο, Οκτώβριος 26, 2024
Follow Us
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 18:03

«Έρασμος». Πρωταγωνιστής στον αγώνα κατά της βίας, στην ευρύτερη κοινωνία της Ημαθίας

ΤΟ ΕΣΠΑ ΕΔΩΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΦΩΣΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» με έδρα τη Βέροια, διανύει το 14ο έτος μιας δυναμικής πορείας  έργου στην ευρύτερη κοινωνία της Ημαθίας, με αντικείμενο αναφοράς την καταπολέμηση της βίας σε κάθε εκδοχή της απέναντι στο ανθρώπινο πρόσωπο, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικοοικονομικού, μορφωτικού επιπέδου, εθνικής προέλευσης, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή όποιων άλλων διακρίσεων. Η ίδρυση του Συλλόγου υπήρξε αποτέλεσμα ενός τολμηρού, για τα δεδομένα της επαρχίας, εγχειρήματος μιας ομάδας συνταξιούχων γυναικών της Βέροιας, που με καθαρό κίνητρο τον εθελοντισμό και την αγάπη τους για τον άνθρωπο και ειδικότερα για τη γυναίκα και το παιδί, το 2007 αποφάσισαν να ενωθούν υψώνοντας ένα πρώτο «ανάχωμα» απέναντι στο διαχρονικό έγκλημα της σιωπής και της συγκάλυψης που αφορά την κακοποίηση.  Έκτοτε ο «Έρασμος»  δέχεται σταθερή υποστήριξη από τις τοπικές αρχές, φορείς και κοινωνικές υπηρεσίες (Δήμος, Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, Νοσοκομείο, Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας, Δημοτική Αστυνομία, Πρόνοια κ.α.)Αναγνωρίστηκε με την υπ’ αρθμ. 21/ΕΜ/6-2-2007 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βέροιας και τροποποιήθηκε το καταστατικό λειτουργίας του Συλλόγου με την αριθμ. 120/ΕΜ/2011 αντίστοιχη απόφαση.Διαθέτει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις παροχής Α/θμιας και Β/θμιας φροντίδας και από το 2018 εντάχθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ελληνικών & Ξένων MηKυβερνητικών Οργανώσεων.

 

Ένταξη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ – Νέοι ορίζοντες έργου

Από το 2018, με την υποστήριξη του Δήμου Βέροιας, ο Σύλλογος εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, (ως δικαιούχος της πράξης: Υποστήριξη της λειτουργίας του χώρου προσωρινής φιλοξενίας ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο ή έχουν άμεση ανάγκη του κέντρου στήριξης οικογένειας του συλλόγου κοινωνικής παρέμβασης «Έρασμος», η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση που επέτρεψε την πρόσληψη επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού  εργαζομένων και πιο συγκεκριμένα: Διοικητικής Διευθύντριας, Ψυχολόγων, Κοινωνικής Λειτουργού, Υπεύθυνου Τύπου – Επικοινωνίας και Φροντίστριας. Από το 2019, καθώς ο κύκλος εργασιών και η εμβέλεια της απήχησης των δράσεων του Συλλόγου αυξήθηκαν, ο «Έρασμος» εγκαινίασε στο κέντρο τηςΒέροιας (Μ. Αλεξάνδρου 17)και δεύτερη δομή στέγασης των διοικητικών και γραμματειακών υπηρεσιών του (γραφεία), καθώς και των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και συμβουλευτικής προς εξωτερικά περιστατικά ωφελούμενων που απευθύνονται σε μας.

 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Ξενώνας Βραχείας Διαμονής

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ίδρυση του Συλλόγου, ο Δήμος Βέροιας παραχώρησε, επί θητείας της Δημάρχου κ. Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου, στο κέντρο της Βέροιας διαμέρισμα, όπου στεγάζεται ο Ξενώνας Βραχείας Διαμονήςθυμάτων κακοποίησης και  όσων βρίσκονται εν γένει σε κίνδυνο ή κατάσταση ανάγκης.Λειτουργεί για τους ωφελούμενους (συνήθως γυναίκες μόνες ή με τα ανήλικα παιδιά τους) ως ένα ασφαλές καταφύγιο τρίμηνης διαμονής (με προοπτική παράτασης ανάλογα με  την κρισιμότητα του περιστατικού και την πορεία αποκατάστασης).

Διαθέτει δυναμικότητα 5 κλινών και προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στέγη και σίτιση, παρέχοντας ταυτόχρονα, εντός συστηματικού θεραπευτικού πλαισίου, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης από την επιστημονική ομάδα εργαζομένων του Συλλόγου (ψυχολόγους & Κοινωνική Λειτουργό) όπως και νομική βοήθεια, με τη συνεργασία έγκριτων νομικών – εθελοντών της δομής.

Κεντρικός στόχος της φιλοξενίας είναι η θεραπεία, εν δυνάμει σταδιακή αποκατάσταση και ομαλή κοινωνική, ακόμη και εργασιακή επανένταξη των ωφελούμενων , στο μέτρο του εφικτού.

Η φροντίστρια της δομής αναλαμβάνει την καθημερινή καθαριότητα και υγιεινή των χώρων του διαμερίσματος, φροντίζοντας παράλληλα για την ακριβή τήρηση του εσωτερικού κανονισμού και την αρμονική συμβίωση των ωφελούμενων.  

Δημιουργικά Εργαστήρια ελεύθερου χρόνου

Με τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των ωφελούμενών μας σε εποχικά εργαστήρια χειροτεχνίας και εικαστικών θεμάτων, (Ντεκουπάζ, χειροτεχνία κλπ), τους δίνεται η δυνατότητα ανάδειξης χαρισματικών κλίσεων με πολλαπλά οφέλη όπως την ψυχική τους ανάταση, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης τους αλλά και την ομαλότερη κοινωνικοποίηση.

Εξωτερικά περιστατικά ψυχολογικής υποστήριξης

Η επιστημονική ομάδα έργου πραγματοποιεί καθημερινά δια ζώσης, στα γραφεία της δομής, 

Μ. Αλεξάνδρου 17, ή μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου, συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, κατόπιν ραντεβού, και με ευλαβική τήρηση των μέτρων ασφαλείας COVID19, σε όσους απευθύνονται στον «Έρασμο» για επίλυση προβλημάτων, που ωστόσο δε χρήζουν φιλοξενίας.

Ενημερωτικές δράσεις θεματικού χαρακτήρα

Στην κοινωνική του δράση ο «Έρασμος» διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης σε ετήσιο κύκλο υλοποίησης εκδηλώσεων θεματικού χαρακτήρα αναφορικά με τη βία, την κακοποίηση και την αντιμετώπισή τους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται μουσικοθεατρικές παραστάσεις και ημερίδες με έγκριτους εισηγητές (Νομικοί, Ψυχολόγοι Συγγραφείς κ.α.) και συνεργαζόμενους ομόλογους φορείς ή Συλλόγους συναφούς αντικειμένου.

Διανομή δεμάτων αγάπης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Ο Σύλλογος συλλέγει και διανέμει δέματα ειδών διατροφής και Α’ ανάγκης κατά τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα εκάστου έτους σε ανθρώπους και οικογένειες που ανήκουν σε ευπαθείς ή ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, συμβάλλοντας έτσι στην - μερική έστω - αναβάθμιση του μέσου όρου της ποιότητας ζωής τους.

Δράσεις Πρόληψης - Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης

Στο έργο του συλλόγου, από το 2018 συγκαταλέγεται και η διενέργεια δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης (Βιωματικά Σεμινάρια, Σχολές Γονέων και Ομάδα ελεύθερης έκφρασης και συζήτησης με την 3η ηλικία). Οι δράσεις υλοποιούνται σε επίπεδο πρόληψης της βίας και  με σκοπό τη βαθμιαία αναδιαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης των σημερινών αλλά και των αυριανών πολιτών.  Πρόκειται για κλειστούς κύκλους συναντήσεων ανθρώπων της τοπικής μας κοινωνίας που ανταλλάσσουν απόψεις, θέσεις και βιωματικές εμπειρίες με σκοπό την παραγωγή ερεθισμάτων συζήτησης και προβληματισμού πάνω σε θέματα αυτογνωσίας, ταυτότητας, διαχείρισης κρίσεων, σχολικής συμπεριφοράς παιδιού, γονεϊκών ρόλων, ψυχολογική κακοποίηση ηλικιωμένων, κατάθλιψη κ.α.  Οι συναντήσεις διεξάγονται  στη Βέροια, τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια, με την σταθερή συνεργασία των τριών ομώνυμων Δήμων της Ημαθίας.  Από τον Ιούνιο του 2021 και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΤΙΜΑ» ο «Έρασμος» διοργανώνει «Διαδραστικό Εργαστήρι Έκφρασης της 3ης ηλικίας», έναν κύκλο βιωματικών σεμιναρίων 10 συναντήσεων, συναφούς θεματολογίας με τα προβλήματα της 3ης Ηλικίας.

 

Γ. Φωστηροπούλου: «Το όραμά μας έχει δύναμη αλλά με το ΕΣΠΑ δικαιώνεται αποτελεσματικά»!

Στην αξία του εθελοντισμού ως ιδρυτικής αρχής και κινητήριας δύναμης έργου του Συλλόγου αναφέρεται η Πρόεδρος του ΔΣ Γεωργία Φωστηροπούλου, μιλώντας ταυτόχρονα για ένα νέο φάσμα δυνατοτήτων δράσης του «Έρασμου», μέσα από την πρόληψη προσωπικού που επέφερε η ένταξη στο ΕΣΠΑ. «Με πολλή αγάπη και περίσσιο εθελοντισμό ξεκινήσαμε πριν 14 χρόνια το δικό μας αγώνα κατά της κακοποίησης των γυναικών και η αλήθεια είναι ότι είχαμε πολύτιμη βοήθεια από το Δήμο Βέροιας, την τότε Νομαρχία Ημαθίας,  τις αρχές και τους φορείς του τόπου από την πρώτη στιγμή. Κερδίσαμε σημαντικές  μάχες υπέρ πολλών κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, από τους πρώτους κιόλας μήνες της δράσης μας. Ωστόσο, αν και το όραμά μας είχε αρκετή δύναμη, με την ένταξη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ μάς δόθηκαν άλλες δυνατότητες ικανοποίησης των καθημερινών αναγκών του έργου μας. Η πρόσληψη προσωπικού έφερε μια νέα εποχή για τον «Έρασμο» αλλά και για όλες τις ωφελούμενες που δέχονται καθημερινά πλέον τις υπηρεσίες μας και στον Ξενώνα αλλά και στα γραφεία μας, σε ένα πολύ πιο συγκροτημένο θεραπευτικό πλαίσιο με αποτελεσματικότερες προοπτικές. Η ανανέωση της χρηματοδότησής μας από το Πρόγραμμα (έως το 2023) υπήρξε καθοριστική για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας ακόμη πιο δυναμικά και ευχόμαστε να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Είναι κάτι που πραγματικά το χρειάζεται η κοινωνία μας, η αυριανή γενιά ενός κόσμου με λιγότερη, αν όχι καθόλου, βία. Η τρέχουσα επικαιρότητα, άλλωστε, με τόσα καθημερινά περιστατικά κακοποίησης που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αγγίζουν την κόκκινη γραμμή της ανθρωποκτονίας, καθιστά τον κοινωνικό ρόλο μας αναγκαιότερο όσο ποτέ!»