Σάββατο, Οκτώβριος 26, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 09:23

Φράγμα για το ποτάμι της Βέροιας

ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ. Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ Ο ΔΗΜΑΧΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΟΥΚΙΔΗΣ.

Μια αποκάλυψη «βόμβα» έκανε την προηγούμενη βδομάδα ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κώστας Παλουκίδης. Όπως είπε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκίνησε σχεδιασμός υλοποίησης ενός μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στον ποταμό Τριπόταμο, το οποίο θα δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί, τουλάχιστον, στο τμήμα που διέρχεται τον αστικό ιστό της Βέροιας.

Και το χαρακτηρίζουμε ως αποκάλυψη «βόμβα», γιατί μια προοπτική ανάδειξης και αξιοποίησης του πανέμορφου ποταμού της Βέροιας, αποτελεί διακαή πόθο των κατοίκων, εδώ και δεκαετίες. Άλλωστε και με τον πρόσφατο εξωραϊσμό και τον καθαρισμό της κοίτης  που έγινε από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, φάνηκε από τις θετικές αντιδράσεις των πολιτών πως μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εντός πόλης, επιβάλλεται να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί.  Πολύ δε περισσότερο σε μια εποχή που το βάρος προσέλκυσης εσόδων στην τοπική οικονομία στράφηκε σε μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό, και η συγκεκριμένη περιοχή «δένει» αρμονικά με τα υπόλοιπα σημεία αναφοράς, όπως είναι το Βήμα Αποστόλου Παύλου, τα Παλαιά Δικαστήρια, η Εβραϊκή Συνοικία και η παραδοσιακή γειτονιά της Μπαρμπούτας με τμήμα της παλιάς πόλης.

Σημαντική συμβολή στην ανάδειξη του φυσικού τοπίου θα αποτελέσει και η υλοποίηση του έργου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης με τις Πολιτιστικές Διαδρομές, ένα έργο που αναμένεται να ξεκινήσει για υλοποίηση εντός του τρέχοντος έτους.

 

Κατασκευή αντιπλημμυρικού φράγματος

 Όπως προαναφέραμε, η υπόθεση ανάδειξης και αξιοποίησης του Τριποτάμου αποτέλεσε στόχο και της νυν και των προηγούμενων δημοτικών αρχών της Βέροιας. Μάλιστα είχαν συνταχθεί και αντιπλημμυρικές μελέτες, η τελευταία επί δημαρχίας Χαρούλας Ουσουλτσόγλου, οι οποίες τελικά κρίθηκαν ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν γιατί δεν ήταν εφικτές τόσο οικονομικά, όσο και τεχνικά (υπερυψωμένη γέφυρα κ.λ.π.).

Όμως φαίνεται ότι ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης σε συνεργασία με τον μέχρι πρότινος Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Κώστα Παλουκίδη, βρήκαν την λύση. Να κατασκευαστεί ένα φράγμα το οποίο θα λειτουργήσει ως ταμιευτήρας που θα ρυθμίζει την ροή των νερών σε περιπτώσεις βροχοπτώσεων, ώστε να επιτυγχάνεται σταθερή στάθμη του νερού που θα διέρχεται το τμήμα από την Μπαρμπούτα και μέχρι την γέφυρα όπου γίνεται κάθε χρόνο ο Καθαγιασμός των Υδάτων (πίσω από την ΔΕΗ), χωρίς να δημιουργεί κινδύνους πλημμυρών σε υποδομές που στην συνέχεια θα κατασκευαστούν.

Το φράγμα-ταμιευτήρας μπορεί να κατασκευαστεί έξω και πιο ψηλά από την πόλη της Βέροιας, στην περιοχή «Βρωμοπήγαδο», μια περιοχή η οποία διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για την κατασκευή μιας τέτοιας υποδομής.

 

Κώστας Παλουκίδης: Έγιναν επαφές με την Περιφέρεια 

Όμως για να γίνουμε σαφείς, θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως όλες αυτές οι σκέψεις είναι στα σπάργανα και εν προκειμένω η «είδηση» είναι πως υπάρχει λύση για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ποταμιού της Βέροιας. Ωστόσο, όπως μας διαβεβαιώνει ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Κώστας Παλουκίδης, υπήρξαν επαφές μεταξύ του ιδίου και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας Πάρι Μπίλια, αποσπώντας την διαβεβαίωση πως μπορεί να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

«Με τον κ. Μπίλια υπάρχει μια πολύ καλή σχέση καθώς εγώ ως Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) Ημαθίας και αυτός ως Πρόεδρος του ΤΕΕ Θεσσαλονίκης, συνεργαστήκαμε και υπάρχει, πιστεύω, αλληλοεκτίμηση. Συναντηθήκαμε και μιλήσαμε για την σκέψη που έχουμε με τον Δήμαρχο, αποσπώντας την θετική του γνώμη και στήριξη, συνεπικουρούμενη και από τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη» μας είπε ο Κώστας Παλουκίδης και επισήμανε πως «έγινε λόγος για έναν προϋπολογισμό περίπου 10 εκ. ευρώ, με την συμμετοχή του Δήμου σε ποσοστό 20%».

Για τις επαφές αυτές του Κώστα Παλουκίδη, ήταν απόλυτα ενήμερος ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης. «Αυτό που είπα ως λύση, ήταν η κατασκευή φράγματος. Έτσι ο Κώστας Παλουκίδης έδειξε το ενδιαφέρον του και έκανε την επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών κ. Μπίλια. Όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε κάποια φάση εξαγγελιών, αφού τώρα θα ξεκινήσουμε κάποιες υπηρεσιακές διαδικασίες και στην συνέχεια θα δούμε κατά πόσο τα τύχουμε της στήριξης υλοποίησης αυτού του έργου. Βέβαια θα προηγηθεί και νέα συνάντηση με την δική μου παρουσία με τον κ. Μπίλια. Είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και θα δούμε τι μπορεί να γίνει με την χρηματοδότης ενός τέτοιου έργου το οποίο θα μας δώσει την δυνατότητα στην ανάπλαση του Τριποτάμου, η οποία σήμερα δεν υπάρχει».

     

Κώστας Βοργιαζίδης: Πρώτα αντιπλημμυρική προστασία και μετά αξιοποίηση

Η ανάπλαση και η αξιοποίηση του Τριποτάμου χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η μία φάση έχει να κάνει με την κατασκευή του φράγματος-ταμιευτήρα για να μπορεί να γίνεται η ρύθμιση της ροής του νερού και έτσι να αποφεύγονται οι πλημμυρικές περιπτώσεις στην κοίτη και η άλλη φάση με την κατασκευή έργων υποδομής για την απρόσκοπτη διέλευση των πολιτών, μέσα σε ένα πλούσιο φυσικό τοπίο.

«Υπάρχει μια άριστη συνεργασία με τον Δήμαρχο και πιστεύω ότι η επόμενη κίνηση είναι η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών και στην συνέχεια να ξεκινήσουμε τη μελέτη» μας είπε ο πρώην Αντιδήμαρχος Βέροιας και νυν Πρόεδρος του ΤΕΕ Ημαθίας Κώστας Παλουκίδης, ενώ ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης επισήμανε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για δημιουργία έργων υποδομής και αξιοποίησης της κοίτης του Τριποτάμου, αν δεν κατασκευαστεί το φράγμα-ταμιευτήρας που θα προσφέρει αντιπλημμυρική προστασία. Πάντως έργα αξιοποίησης, που θα αποτελούν μια διαφορετική μελέτη, μπορούν να γίνουν μόνο με ήπιες παρεμβάσεις καθώς ο Τριπόταμος στο συγκεκριμένο τμήμα του είναι χαρακτηρισμένος ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατεύεται. Εμείς διεκδικούμε με μεθοδικότητα και σταθερά βήματα, αλλά ας μην προτρέχουμε».

Κώστας Τσιμόπουλος / Εφημερίδα "Βέροια"