Κυριακή, Οκτώβριος 27, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 19 Μαϊος 2021 09:36

Παράρτημα ρομά και προσλήψεις στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βέροιας

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΔΟΜΗ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ – ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΤΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ – ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΡΟΜΑ

Ιδιαίτερη βαρύτητα στις δομές που φέρνουν πιο κοντά τους πολίτες με τους οικείους Δήμους τους, δίνουν τα Προγράμματα ΕΣΠΑ. Για τον λόγο αυτό χρηματοδοτούν την ίδρυσή τους, κάτι ανάλογο που έγινε και με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Βέροιας.

Πρόκειται για μία δομή που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας του Δήμου Βέροιας.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βέροιας ξεκίνησε τη λειτουργία του από τα τέλη περίπου Δεκεμβρίου 2017 στην οδό Σταδίου 51, σε ειδικά διαμορφωμένο και προσβάσιμο για όλους χώρο. Στο Κέντρο Κοινότητας μπορούν να απευθύνονται όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Βέροιας και ειδικότερα, αυτοί που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αναφερόμενη στο έργο που προσφέρει το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βέροιας, η Διευθύντριά του Νατάσα Δούκα μας είπε ότι «το Κέντρο Κοινότητας λειτουργεί παράλληλα με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και ρόλος του είναι να διευκολύνει και να υποστηρίξει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η προσέλευση είναι μεγάλη, όχι μόνο στο Κέντρο Κοινότητας, αλλά σ΄ ολόκληρη την κοινωνική  υπηρεσία» και επισήμανε πως«είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», με προϋπολογισμό 172.800,00 Ευρώ. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και έχει πάρει παράταση μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2023». 

 

Προσλήψεις, παράρτημα ρομά και …επιχειρηματικές συμβουλές

Πρόσφατα για τον Δήμο Βέροιας εγκρίθηκε πρόγραμμα Παραρτήματος Ρομά το οποίο θα στεγαστεί σε εξωτερικό χώρο του Εθνικού Σταδίου Βέροιας, ενώ για να λειτουργήσει θα πρέπει να προσληφθεί προσωπικό, το οποίο όχι μόνο θα εξυπηρετεί με πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες τους δημότες ρομά, αλλά θα αναλαμβάνει και δράσεις για την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και την κοινωνική τους ένταξη.

«Το υπάρχον δυναμικό του Κέντρου Κοινότητας ενισχύεται με δύο άτομα και συγκεκριμένα ένας εκπαιδευτικός με εμπειρία στην μαθησιακή στήριξη, για την δημιουργική ενασχόληση των παιδιών, την σχολική διαρροή κ.λ.π. και έναν πτυχιούχο Κοινωνικών Επιστημών. Στο Παράρτημα ρομά που θα στεγάζεται σε χώρο κάτω από τις κερκίδες του Δημοτικού σταδίου για να είναι κοντά στην κοινωνική υπηρεσία και στους καταυλισμούς του Εργοχωρίου και του «τριφυλλοπάζαρου», θα στελεχωθεί με πέντε (5) υπαλλήλους. Θα είναι ένας πτυχιούχος ψυχολόγος, ένας πτυχιούχος ΤΕΙ Ψυχικής Υγείας, ένας πτυχιούχος ΑΕΙ-ΤΕΙ Κοινωνικών Επιστημών, ένας πτυχιούχος ΑΕΙ-ΤΕΙ (ειδικής καταγωγής) για την μαθησιακή στήριξη και την δημιουργική ενασχόληση των παιδιών, ένας διαμεσολαβητής ρομά και ένας πτυχιούχος οικονομικής κατεύθυνσης» μας είπε η Διευθύντρια του Κέντρου Κοινότητας Νατάσα Δούκα. 

Από τις πέντε ειδικότητες που πρόκειται να προσληφθούν, οι τέσσερις μας φάνηκαν λογικές και συνηθισμένες. Όμως η πρόσληψη πτυχιούχου οικονομικής κατεύθυνσης, κάπως μας προκάλεσε περιέργεια και σχετικό ερώτημα για τον ρόλο του.

«Θα ασχολείται με θέματα απασχόλησης και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Θα δίνει συμβουλές και για επιχειρηματική δραστηριότητα» μας είπε η Διευθύντρια του Κέντρου Κοινότητας.     

Στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Βέροιας μπορείτε:

•  να ενημερωθείτε για όλα τα επιδόματα που δικαιούστε και όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιασδήποτε μορφής, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας,

•  να λάβετε ολοκληρωμένη υποστήριξη προκειμένου να υποβάλλετε αιτήσεις για να ενταχθείτε στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, καθώς και στο Πρόγραμμα “Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)

•  να αποκτήσετε πρόσβαση σε υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος, εξαρτήσεις, ενδοοικογενειακή βία, προβλήματα σχέσεων, άγχος, κατάθλιψη, στήριξη οικογένειας, παιδιών και εφήβων κλπ).

•  να διασυνδέεστε με αρμόδιες εξειδικευμένες υπηρεσίες και δομές με στόχο την κοινωνική ένταξη και τη βελτίωση του βιοτικού σας επιπέδου (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, Προγράμματα για Ηλικιωμένους, Δομές Ψυχικής Υγείας, Δομές στήριξης παιδιών, εφήβων και οικογένειας, Δομές για ΑμεΑ, Κοινωνικούς ξενώνες Αστέγων, Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών και Θυμάτων Διακίνησης και Εμπορίας ανθρώπων, προγράμματα για Ρομά και Μετανάστες)

•  να έχετε ένα σταθερό σημείο αναφοράς για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων σας που αφορούν θέματα κοινωνικής φροντίδας και να παρακολουθούνται συστηματικά σε όλη την πορεία τους. Επιπλέον το Κέντρο Κοινότητας στηρίζει την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής:

•  Δημιουργώντας ένα δίκτυο δομών για την ολοκληρωμένη υποστήριξη ευαίσθητων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, εξασφαλίζει την αμεσότητα αντιμετώπισης των αιτημάτων και κινητοποιεί ένα μεγάλο μέρος της τοπικής και ευρύτερης κοινότητας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

•  Διοργανώνοντας εκδηλώσεις πολιτισμικού, επιμορφωτικού και κοινωνικού περιεχομένου σε συνεργασία με σχολεία, τοπικούς συλλόγους, επαγγελματικούς φορείς κλπ.

•  Συμπράττοντας στην ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού.

Για κάθε διευκρίνηση / πρόσθετη πληροφορία, τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας είναι στη διάθεση των πολιτών, από Δευτέρα έως και Παρασκευή 08:00-16:00.

Τηλ: 2331353815-826-834