Κυριακή, Οκτώβριος 27, 2024
Follow Us
Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 09:13

Εκσυγχρονίζεται το δίκτυο ύδρευσης της Βέροιας

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΩΝ. ΕΡΓΟ 992.000 ΕΥΡΩ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΣΠΑ. ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΒ ΘΩΜΑΣ ΑΧΤΣΗΣ.

Ένα σημαντικό έργο που συμβάλει στην ήδη άριστη ποιότητα πόσιμου νερού και της ασφάλειας των κατοίκων της πόλης, όπως και στην τυχόν εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, υλοποιεί η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Βέροιας.

Αντικαθιστά του υφιστάμενους κεντρικούς αγωγούς από αμιαντοσωλήνεςτου εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης της Βέροιας, με αγωγούς από HDPE, συνολικού προϋπολογισμού 992.000 ευρώ, με χρηματοδότηση Προγράμματος ΕΣΠΑ.

Οι αγωγοί που αντικαθίστανται βρίσκονται επί των οδών Ανοίξεως, Ανθέων, Ανεμώνης, Γράμμου, Καπ. Ευκλείδη, Φ. Εταιρείας, Εμ. Ζάχου, Ήρας, Καρατάσου, Κονίτσης, Κρήτης, Μακεδονομάχων, Μαλακούση, Π. Μελά, Μοράβα, Μπιζανίου, Ολύμπου, Εμ. Παπά, Πίνδου, Ρόδων, Σκρα, Τρεμπεσίνας, Θεσσαλονίκης, Παυσανίου, Ευριπίδη, Αριστομένη, Αρχιμήδη, Διογένους, Ζήνωνος, Περσεφόνης, Πλουτάρχου, Σαπφούς, Στρατού, Φειδίου, Καραϊσκάκη, Ηρακλέους, Μακαρίου και Αυξεντίου, στην εντός σχεδίου περιοχή πόλης Βέροιας. Τα συνολικά μέτρα φτάνουν 8.680.

Το υπάρχον πεπαλαιωμένο δίκτυο παρουσιάζει προβλήματα:

- Το προς αντικατάσταση δίκτυο αγωγών επί των κεντρικών και πυκνοκατοικημένων οδών της πόλης, είναι κατασκευασμένο από αγωγούς αμιάντου προ πενηντακονταετίας.

- Οι υπάρχουσες δικλείδες απομόνωσης που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του δικτύου δεν λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα κάθε φορά που απαιτείται να γίνουν εργασίες επισκευής ή συντήρησης να χρειάζεται να απομονωθούν μεγάλα τμήματα της πόλης και κατά συνέπεια να μην υδροδοτείται μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

- Υπάρχουν πολλά τμήματα του υφιστάμενου δικτύου τα οποία παρουσιάζουν αστοχία (θραύση αγωγών). Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ποσότητα ύδατος διαφεύγει στο υπέδαφος και επομένως πάλι υπάρχει πρόβλημα στην υδροδότηση των κατοίκων.

- Οι παρουσιαζόμενες διαρροές και συνεχείς βλάβες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα και ποσότητα της υδροδότησης του συνόλου της πόλης.

Αναφερόμενος στην σημασία του έργου και την πορεία των εργασιών, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΒ Θωμάς Αχτσής μας δήλωσε:

«Το έργο της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων στην πόλη της Βέροιας είναι ένα ακόμη κομμάτι στο τεράστιο παζλ του εκσυγχρονισμού και της υλοποίησης των έργων υποδομής που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και υλοποιούνται από την ΔΕΥΑ Βέροιας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για αντικατάσταση συστήματος υδροδότησης, με βασικό χαρακτηριστικό το νέο υλικό των σωλήνων που είναι πολυαιθυλένιο τρίτης γενιάς. Αφορά ένα μικρό ποσοστό της πόλης. Η διαφορά δεν έχει να κάνει με την ποιότητα του νερού κατανάλωσης, αφού αυτό είναι αρίστης ποιότητας νερό από τις πηγές Ασπρονερίου και Μαυρονερίου. Η παροχή του νερού μέσω αμιαντοσωλήνων δεν έχει αποδειχθεί από καμία μελέτη ότι προκαλεί προβλήματα υγείας όπως πιθανώς να νομίζει ο κόσμος. Ο αμίαντος προκαλεί αποδεδειγμένα προβλήματα στους πνεύμονες, λόγω των ινών αμιάντου που διαφεύγουν στον αέρα, όχι όμως στο στομάχι, τουλάχιστον με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Τα προβλήματα που οδήγησαν στην αλλαγή του συστήματος και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, ήταν:

α) Η παλαιότητα των συνδετικών υλικών και των δικλείδων, σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις λειτουργίας του δικτύου, λόγω υψομετρικών διαφορών, δημιουργούσε πολλές πρόσθετες βλάβες, με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει η πόλη μπαλώματα από αποκαταστάσεις.

β) Τα συνεργεία επισκευής των βλαβών έρχονται σε επαφή με το επικίνδυνο υλικό σε κάθε περίπτωση επέμβασης λόγω βλάβης.

γ) Η επίχριση των τοιχωμάτων με άλατα, οδήγησε στην μείωση της διατομής των σωλήνων και κατά συνέπεια στην αναποτελεσματικότητα του δικτύου.

Το νέο δίκτυο τοποθετείται σε ξεχωριστό σκάμμα από το παλιό (το οποίο θα παραμείνει θαμμένο), με αποτέλεσμα να προκύπτουν νέα αρχαιολογικά ευρήματα σε πολλά σημεία των νέων εκσκαφών, αφού η Βέροια είναι μια πόλη με καταγεγραμμένη ιστορία 2.300 ετών. Η συνεργασία μας με την Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι όπως πάντα αρμονική. Εξάλλου έχει προβλεφθεί ειδική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την αρχαιολογική επίβλεψη και αποκατάσταση του έργου. Ήδη, τα δύο πρώτα σημεία όπου υπήρξαν αρχαιολογικά ευρήματα έχουν σκεπαστεί και σύντομα θα ξεκινήσει η πρώτη ασφαλτόστρωση. Όλα αυτά σε χρονικό διάστημα μικρότερο του μήνα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η αναγκαστική ταλαιπωρία των κατοίκων.

Ο ανάδοχος εργάζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ανάλογη είναι η χρηματορροή από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να δείξουν κατανόηση στα όποια προβλήματα δημιουργούνται, διότι η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, το έργο όμως θα είναι μόνιμο».