Δευτέρα, Ιούνιος 17, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 01 Μαϊος 2013 16:52

Ο Βαφτιστικός

Γράφει ο Αλέξανδρος Τρομπούκης

Συνήθως γράφω μετά από μια καλλιτεχνική εκδήλωση, προκειμένου να εκφράσω τις θετικές ή αρνητικές προσωπικές μου απόψεις.

Σήμερα θα κάνω μια εξαίρεση με το να αναφερθώ στο καλλιτεχνικό γεγονός που θα παρουσιαστεί στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας στις 8 Μαίου 2013 (8.30 μμ) και δεν είναι άλλο από την οπερέτα ‘’Ο Βαφτιστικός’’ του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Ο όμιλος Φίλων Θεάτρου και Τεχνών σε συνεργασία με το Ωδείο ‘’Δημητρίου’’, ‘’τολμούν’’ να ανεβάσουν μια παράσταση που σπάνια βλέπουμε τα τελευταία χρόνια της οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης..

Με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλοι οι συντελεστές της παράστασης είναι συμπολίτες μας που διαθέτουν καλλιτεχνική ‘’φλέβα’’.

Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω ποιοι υποδύονται τους ήρωες της παράστασης πλην ελάχιστων, αλλά πιστεύω ότι αξίζει η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει με θέρμη την προσπάθεια που θα μας αποσπάσει από τα οικονομικά προβλήματα που ταλαιπωρούν όλους μας!

Ο Βαφτιστικός είναι ένα εξαιρετικό κωμειδύλιο, με απολαυστικά στοιχεία φάρσας και με πηγαίο μελωδικό πλούτο, που συνάρπασε στην εποχή του και εξακολουθεί να γοητεύει ως τις μέρες μας. Αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό και συνάμα εξαιρετικό δείγμα της ελληνικής λυρικής δημιουργίας. Πρωτοανεβάστηκε το 1918 από το θίασο του Ιωάννη Παπαϊωάννου και από την Εθνική Λυρική Σκηνή το 1946, οπότε και έλαβε ενθουσιώδεις κριτικές και επαίνους.

Ο Βαφτιστικός σαν μια χοάνη μουσικών πολιτισμών, ανακατεύει το βιεννέζικο βαλς με το ταγκό, τα πλακιώτικα τραγούδια με τις ισπανικές Habaneras, τις πολωνέζικες μαζούρκες με τα τσιγγάνικα czardas, τις πόλκες με τα στρατιωτικά εμβατήρια σε ένα μελωδικό «πανζουρλισμό» ατελείωτων στροβιλισμών, συναισθημάτων και εκπλήξεων που με δυο λέξεις λέγεται: «Ελληνική οπερέτα!»