Παρασκευή, Σεπτέμβριος 20, 2024
Follow Us
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 15:23

Δείτε το έθιμο των Θρακιωτών της Μελίκης "Ο Καλόγερος" (βίντεο)

Τις τελευταίες δεκαετίας, τη Δευτέρα πριν την Καθαρά Δευτέρα, στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων, αναβιώνει στη Μελίκη το θρακιώτικο έθιμο "Ο Καλόγερος". Φέτος λογω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία δεν αναβίωσε, γι αυτό σας παρουσιάζουμε το έθιμο από παλαιότερη χρονιά.

Ο Καλόγερος, έθιμο των κατοίκων του χωριού Κωστή της Ανατολικής Θράκης, για πρώτη φορά γίνεται γνωστό το 1873. Έκτοτε, οι ερευνητές μελετούν το έθιμο και τις παραλλαγές του (Βιζυηνός, Daukins, Πολίτης κ.ά.). Το έθιμο επιβίωσε στα χωριά εκείνα όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες από το Κωστή.

Στη Μελίκη άρχισε να τελείται από τους Κωστηλίδες αμέσως μόλις εγκαταστάθηκαν εκεί. Κάθε χρόνο, τη Δευτέρα της Τυρινής, ή αλλιώς Καλογερόμερα, οι Κωστηλίδες τηρούσαν το «αντέτι» δηλαδή το έθιμο του Καλόγερου (όπως και οι συγχωριανοί τους στην Αγία Ελένη).

Στο παρακάτω βίντεο δείτε το έθμιο "Καλόγερος" όπως το κατέγραψε και το παρουσίασε ο γνωστός δημοσιογράφος και λαογράφος Γιώργης Μελίκης για την εκπομπή της ΕΡΤ3 "Ο τόπος και το τραγούδι του"

Πολυμέσα