Σάββατο, Σεπτέμβριος 21, 2024
Follow Us
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 15:14

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί στην Ελλάδα για το χειμώνα

Ελλάδα: 10 κορυφαίοι προορισμοί για τον χειμώνα, 10 ορεινές εκδρομές σε τοπία με εκπληκτική φύση! Αν επιλέγαμε μια εικόνα για να χαρακτηρίσει την Ελλάδα, τότε μάλλον δεν θα ήταν ένα χιονισμένο βουνό ή ένα ποτάμι. Δεν θα δείχναμε καταρράκτες ή λίμνες, αναμμένα τζάκια και ομιχλώδες τοπίο… Κι όμως αυτό είναι ένα ακόμα από τα πολλά πρόσωπα της Ελλάδας!

Λιτόχωρο. Βρισκόμαστε στην Πιερία, στους πρόποδες του Ολύμπου. Κάποτε εδώ ήταν ένα μέρος ιερό. Ο τόπος κατοικίας των Αρχαίων Θεών! Το Λιτόχωρο αποτελεί το πανέμορφο ορμητήριό σας για τις εκδρομές στα μονοπάτια του Ολύμπου, τους καταρράκτες και την μαγική ελληνική φύση! Μισή ώρα νότια του Λιτόχωρου στέκει ο Παλαιός Παντελεήμονας, ένας από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς!

Μετέωρα. Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πελώριοι βράχοι που φιλοξενούν μονές στην κορυφή τους. Θρησκευτικό μεγαλείο, δέος, πανοραμική θέα και δυνατές συγκινήσεις, δίπλα στην οροσειρά της Πίνδου. Η Καλαμπάκα και το Καστράκι θα κάνουν την διαμονή σας πιο όμορφη.

Καλάβρυτα. Ένα παραδοσιακό χωριό ομορφαίνει ακόμα περισσότερο όταν υπάρχει ένας οδοντωτός σιδηρόδρομος που περνάει από το εντυπωσιακό καταπράσινο φαράγγι του Βουραϊκού, όταν σε κοντινή απόσταση υπάρχουν σπήλαια και μοναστήρια και ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Ανεπανάληπτες στιγμές στην βόρεια Πελοπόννησο.

Σέρρες. Χιονισμένες οροσειρές, λίμνες που αντανακλούν την ομορφιά της φύσης, θερμά λουτρά και μια ζωντανή πόλη με δυνατό παλμό και φανταστικές νοστιμιές! Βρισκόμαστε στις Σέρρες και είναι σίγουρο ότι η Κερκίνη και ο Λαϊλιάς θα σφραγίσουν τις χειμερινές σας αποδράσεις!

Νάουσα. Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, και ένα τοπίο με πυκνή βλάστηση που τον χειμώνα γίνεται κατάλευκο! Στην Νάουσα, όλο το σκηνικό μπορεί να σας συνεπάρει σε ένα χειμερινό παραμύθι. Η πόλη, το πάρκο Αγίου Νικολάου, μα κυρίως τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και 3-5 πηγάδια.

Βυτίνα. Στην Καρδιά της Πελοποννήσου βρίσκεται η Αρκαδία και στο κέντρο της η Βυτίνα. Ένα πανέμορφο πετρόκτιστο ορεινό χωριό δίπλα στο όρος Μαίναλο. Παρθένα Ελατοδάση, πεζοπορικές διαδρομές, ονομαστοί ξενώνες, ποιοτικά τοπικά προϊόντα και το χιονοδρομικό κέντρο σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα.

Καρπενήσι. Η πρωτεύουσα της Ευρυτανίας είναι χτισμένη σε υψόμετρο σχεδόν χιλίων μέτρων στο όρος Τυμφρηστός. Αλπικό περιβάλλον, και τοπία που κόβουν την ανάσα. Οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο χωριό, ο Προυσός και το μοναστήρι του, το χιονοδρομικό κέντρο Βελούχι και το φαράγγι Πάντα Βρέχει θα γράψουν μια ξεχωριστή σελίδα στο άλμπουμ των αναμνήσεών σας. 

Μέτσοβο. Το πιο αρχοντικό μέρος της Ορεινής Ηπείρου! Καλώς ήλθατε στην Πίνδο. Σε υψόμετρο 1160 μέτρων βρίσκεται μια κωμόπολη με πέτρινα αρχοντικά, λαμπρές εκκλησίες και πολλά χιόνια! Τόπος ευλογημένος που ανέδειξε σπουδαίους εθνικούς ευεργέτες και διακεκριμένους στο είδος τους Έλληνες. Ηπειρώτικη φιλοξενία, ασύγκριτες τοπικές σπεσιαλιτέ με το καπνιστό τυρί Μετσοβόνε να ξεχωρίζει.

Αράχωβα. Η Βασίλισσα του χιονιού στην Κεντρική Ελλάδα! Η νύμφη του Παρνασσού είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του και μια ανάσα από τον ομφαλό του κόσμου, τους Δελφούς. Στην Μύκονο του χειμώνα θα βρείτε τα πάντα, μα κυρίως κέφι, διασκέδαση, και δράση στις λευκές πίστες χιονιού με θέα την θάλασσα!

Παλιός Άγιος Αθανάσιος. Κι όμως αυτός ο πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός της Βόρειας Ελλάδας υπήρξε κάποτε ερειπωμένος και εγκαταλειμμένος. Στις πλαγιές του όρους Καιμακτσαλαν και σε υψόμετρο 1200 μέτρων βρίσκεται ένα μέρος βγαλμένο από τους μύθους. Σαν να πρόκειται για το σκηνικό κάποιας ταινίας. Εδώ η πέτρα και το φως δένουν αρμονικά και ομορφαίνουν κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι σπεσιαλιτέ της Πέλλας θα σας ξετρελάνουν ενώ στο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο θα μπορέσετε να κάψετε τις περιττές θερμίδες.

Από βορρά προς νότο και από ανατολή προς δύση, η Ελλάδα δεν σταματάει να μας γεμίζει τον νου και την ψυχή με τις ομορφιές της, την περηφάνια και το μεγαλείο. Και μην ξεχνάς ότι η Ελλάδα είμαστε όλοι εμείς! 

Αναστάσιος Γκρέκος

Πολυμέσα