Σάββατο, Σεπτέμβριος 21, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 15:16

Η ομάδα του 3ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Βέροιας έσωσε γεράκι (video)

Συνεχώς αυξάνεται η οικολογική δραστηριότητα της προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (ΠΟΔΑΖ) του 3ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Βέροιας. Μάλιστα η αποτελεσματικότητα των δράσεων και η φροντίδα της άγριας ζωής του τόπου μας, δεν περνά απαρατήρητη ανά την Ελλάδα, καθώς πολλές φορές η ΠΟΔΑΖ του 3ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Βέροιας, αποτελεί σημείο αναφοράς για άλλα προσκοπικά συστήματα.  

Πριν λίγες μέρες η ΠΟΔΑΖ του 3ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Βέροιας περισυνέλεξε και φρόντισε με τις πρώτες βοήθειες ένα πανέμορφο τραυματισμένο γεράκι που εντοπίστηκε στην περιοχή του Τριποτάμου Βέροιας.

Η σχετική αναφορά του 3ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Βέροιας, περιγράφει την προσπάθεια:  

Διασώσαμε Βραχοκιρκίνεζο γεράκι, το οποίο έφερε ανοικτό τραύμα από πυροβολισμό στο δεξί βραχιόνιο. Στο βιντεάκι φαίνεται η στιγμή που μόλις το παραλάβαμε, και προσφέρουμε νερό στο γεράκι. Τονίζουμε πόσο απαραίτητη είναι η χρήση προστατευτικών γαντιών και γυαλιών στην διαχείριση τέτοιων ζώων. Προσέξτε την άγρια φύση του πτηνού το οποίο προσπαθεί να επιτεθεί στην σύριγγα με το νερό!

Το Βραχοκιρκίνεζο βρέθηκε τραυματισμένο από την κα Άννα Ιακωβίδου στον Τριπόταμο Βεροίας, η οποία ζήτησε αμέσως τη βοήθειά μας. Μετά τις πρώτες βοήθειες και βραδινή περίθαλψη, προωθήσαμε το γεράκι στην Δράση για την Άγρια Ζωή, στην Θεσσαλονίκη, για νοσηλεία.

Το Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus) είναι είδος γνήσιου γερακιού. Στην Ελλάδα το συναντάμε καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, ως επιδημητικό πτηνό, σε διαφορετικά τοπία και υψόμετρα, λόγω της ευπροσαρμογής του.

Το Βραχοκιρκίνεζο, που είναι το κοινότερο ημερόβιο αρπακτικό στην χώρα μας, αποτελεί ωφέλιμο πτηνό για την γεωργία, επειδή το τυπικό κοινό θήραμα του είναι τα μυόμορφα τρωκτικά. Το κήρωμα είναι κίτρινο, ενώ υπάρχει χαρακτηριστική μαύρη ταινία στα μάγουλα, κάτω από τα μάτια και χαρακτηριστικός κίτρινος δακτύλιος γύρω από τα μάτια.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το Βραχοκιρκίνεζο είναι η λαθροθηρία με σκοπό την ταρίχευση, ενώ αποτελεί εύκολο στόχο, λόγω της σχετικής αφθονίας του, της συγκατοίκησής του με τον άνθρωπο και της ιδιαίτερης τεχνικής του να αιωρείται (hovering).

Αλλιώς είναι γνωστό με τις ονομασίες Ιέραξ ο βραχοδίαιτος, Ιέραξ ο γνήσιος, Ιέραξ ο μικρός, Αερογάμης, Ανεμογάμης, Κανδηνέλι, Νταμαρογέρακο, Πετρογέρακας, Πετρογέρακο και Πετροκιρκινέζι.

Είναι, πιθανότατα, το πτηνό Κεγχρηίς ή Κέρχνη των αρχαίων Ελλήνων.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο πατώντας στον παρακάτω σύδεσμο

https://fb.watch/301JB8372K/