Κυριακή, Σεπτέμβριος 22, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 21:12

Μια βόλτα στα Ριζώματα και στον καταρράκτη Δερματά (βιντεο)

Τα Ριζώματα του Δήμου Βέροιας είναι το μεγαλύτερο χωριό στα Πιέρια. Είναι φημισμένο για τις υπέροχες ντομάτες του, το κατάφυτο με πεύκα, οξιές και δρυς δάσος του και τους γλεντζέδες κατοίκους του.   

Λίγοι όμως είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι στην περιοχή των Ριζωμάτων υπάρχει και καταρράκτης στην τοποθεσία "Δερματά" όπου τα παλαιότερα χρόνια τα πιτσιρίκια του χωριού έκαναν το καλοκαιρινό τους μπάνιο.

Η περιοχή "Δερματά" βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Ριζώματα και Σφηκιά, κάτω από τον "Παλιόκαστρο", στο ρέμα που ξεκινάει ψηλά από τα Πιέρια Όρη, περνάει από τις περιοχές "Αποκλεισμό" και Μουτσιουγκουντή" και καταλήγει στον Αλιάκμονα ποταμό. Παλιά στη "Δερματά" υπήρχε μύλος (τα ερείπια σώζονται ακόμα) όπου άλεθαν τα σιτηρά οι χωριανοί. Κάτω από τα βράχια και δίπλα από τον μεγάλο καταρράκτη υπάρχει μια σπηλιά όπου σώζονται δύο εκκλησάκια και από πάνω τους, μέσα από την πέτρα αναβλύζουν θαυματουργές σταγόνες για τους πιστούς του χωριού. Ο καταρράκτης είναι μοναδικός σε άγρια ομορφιά, ύψος και ορμή ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που τα Πιέρια είναι χιονισμένα και κατεβάζουν πολύ νερό. Για να πάτε εκεί κατεβαίνετε από το γήπεδο των Ριζωμάτων μέχρι την περιοχή "Κανάκας" (εκεί που τελειώνει ο δρόμος) και έπειτα υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στον μύλο, λίγο πιο κάτω από τον καταρράκτη. Ακούγονται τα παραδοσιακά τραγούδια "Πατρώνα", Τσιορναβίτκο" και "Περιστερούδα". Επιμέλεια-βίντεο: Θωμάς Βαϊνάς.

Δείτε δύο βίντεο με περιήγηση μέσα στο χωριό και στον καταρράκτη "Δερματά". 

 

Πολυμέσα