Κυριακή, Μαϊος 05, 2024
Follow Us
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 16:50

Ένας σύντομος οδηγός για τους λέβητες υγραερίου

Η δυνατότητα προμήθειας καυσίμων από το δίκτυο φυσικού αερίου είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο. Ωστόσο, εάν το σπίτι σας δεν είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο, μπορεί να βασίζεστε σε λέβητα πετρελαίου για την κεντρική θέρμανση ή σε αντλίες θερμότητες https://www.caloria.eu/category/proionta/antlies-thermotitas/.

Ενώ οι λέβητες https://www.caloria.eu/category/proionta/levites/ έχουν αναμφίβολα τα πλεονεκτήματά τους, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι οι λέβητες υγραερίου είναι φθηνότεροι στην αγορά και παράγουν λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, όταν έρθει η αναπόφευκτη μέρα και χρειαστεί να αντικαταστήσετε τον λέβητα πετρελαίου, μήπως ένας λέβητας υγραερίου είναι η καλύτερη επιλογή;

 

Τι είναι το LPG (υγραέριο);

Το υγραέριο (LPG) σημαίνει Liquefied Petroleum Gas και είναι ένας συνδυασμός αερίων υδρογονανθράκων, που παράγονται από την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου (66%) και από τη διύλιση πετρελαίου (34%). Εκτός από τη χρήση του σε οικιακά συστήματα θέρμανσης, το υγραέριο χρησιμοποιείται επίσης συχνά ως καύσιμο για τη θέρμανση, το μαγείρεμα και τα οχήματα, καθώς και για ψυκτικά μέσα και προωθητικά αεροζόλ. Μπορεί να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί σε μικρά δοχεία, μεγάλες δεξαμενές και φορτηγά.

 

Πώς λειτουργεί ένας λέβητας υγραερίου;

Ένας λέβητας υγραερίου λειτουργεί με πολύ παρόμοιο τρόπο με τους λέβητες φυσικού αερίου και πετρελαίου, δηλαδή ο λέβητας καίει το καύσιμο για να παράγει την ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση νερού από το δίκτυο. Αυτό το ζεστό νερό μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση των θερμαντικών σωμάτων και την τροφοδοσία των βρυσών σας.

Η βασική διαφορά μεταξύ των λεβήτων φυσικού αερίου και των λεβήτων πετρελαίου και υγραερίου είναι ότι το καύσιμο πρέπει να παραδίδεται και να αποθηκεύεται σε δεξαμενή στο σπίτι σας.

Παρένθεση: Είναι δυνατή η μετατροπή ορισμένων λεβήτων φυσικού αερίου σε λέβητες υγραερίου.

Για να εισάγετε ένα σύστημα θέρμανσης υγραερίου στο σπίτι σας θα χρειαστείτε:

- Σύστημα θέρμανσης με υγραέριο / λέβητα

- Δεξαμενή αποθήκευσης υγραερίου

- Προμηθευτή υγραερίου

 

Πόσο κοστίζει ένας λέβητας υγραερίου;

Μπορείτε να βρείτε λέβητες υγραερίου από περίπου 460 ευρώ και πάνω το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από ένα μοντέλο πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Θυμηθείτε ότι θα χρειαστείτε επίσης μια δεξαμενή υγραερίου η οποία θα εγκατασταθεί στον κήπο σας, είτε πάνω είτε κάτω από το έδαφος, ανάλογα με την προτίμησή σας. Είναι δυνατόν να νοικιάσετε τη δεξαμενή από τον προμηθευτή υγραερίου σας.

Όσον αφορά το κόστος λειτουργίας, ενώ το μοναδιαίο κόστος του υγραερίου είναι ακριβότερο από το πετρέλαιο, είναι ένα πιο αποδοτικό καύσιμο, οπότε μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι λογαριασμοί θέρμανσης σας μειώνονται πραγματικά. Ειδικά αν αντικαταστήσετε έναν παλαιότερο λιγότερο αποδοτικό λέβητα με ένα μοντέλο συμπύκνωσης Α.