Τετάρτη, Ιούλιος 24, 2024
Follow Us
Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 10:50

Η κινητή τηλεφωνία βασικός φορέας αλλαγής στον κλάδο της γεωργίας

Η κινητή τηλεφωνία καθημερινά εξελίσσεται και εξελίσσει.

Κάθε νέα τεχνολογική πρόοδος φέρνει ραγδαίες αλλαγές σε όλους τους επιχειρησιακούς τομείς και προσφέρει καινοτομίες που βελτιώνουν την επαγγελματική ζωή σε κάθε κλάδο. Έναν από τους κλάδους αυτούς, που έχουν επωφεληθεί ιδιαιτέρως από την εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας, αποτελεί η γεωργία.

Ο τομέας της γεωργίας έχει δεχθεί ραγδαίες αλλαγές, από τον τρόπο καλλιέργειας και άρδευσης, μέχρι τα εξελιγμένα μηχανήματα και τα ειδικά λιπάσματα, τα οποία έχουν αλλάξει τις συνήθειες των αγροτών και έχουν βελτιώσει την καθημερινότητά τους σε μεγάλο βαθμό. Τεχνολογικές εξελίξεις που κάποτε χαρακτηρίζονταν ως επαναστατικές, πλέον θεωρούνται δεδομένες πρακτικές καλλιέργειας. Οι ανάγκες της αγροτικής βιομηχανίας, όμως, αλλάζουν και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και την πρόοδο της τεχνολογίας, με αποτέλεσμα η δυνατότητα προσαρμογής σε αυτές τις εξελίξεις να είναι επιβεβλημένη.

Με την «Έξυπνη Γεωργία», την εφαρμογή δηλαδή των Σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στον τομέα της γεωργίας, ανοίγει ο δρόμος για την «Πράσινη Επανάσταση». Η εφαρμογή των λύσεων που προσφέρουν οι Σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, δηλαδή ο εξοπλισμός ακριβείας, οι αισθητήρες και ενεργοποιητές, τα συστήματα γεω-εντοπισμού, τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data), τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (Unmanned Aerial Vehicles – UAV), η ρομποτική, μπορεί να συμβάλει πρακτικά και ουσιαστικά στην αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως καλύτερη ποιότητα παραγωγής, μικρότερο κόστος, λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, ισορροπημένη χρήση φυτοφαρμάκων όταν χρειάζεται, πρόβλεψη κινδύνων από φυσικά φαινόμενα ή ασθένειες και ευκολότερη διαχείριση της ζήτησης. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο κάθε γεωργός από όπου και αν βρίσκεται -ακόμα και αν οι καιρικές συνθήκες δεν του επιτρέπουν να μετακινηθεί- να προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες που κρίνει ότι χρειάζονται οι καλλιέργειές του. Η σημασία, λοιπόν, της αξιοποίησης τεχνολογικών εξελίξεων και ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς στον κλάδο της γεωργίας, ιδιαίτερα σε μια κατεξοχήν γεωργική χώρα, όπως η Ελλάδα, είναι πολύ σημαντική.

Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από πολλές επαναστατικές ανακαλύψεις: το Διαδίκτυο των Πραγμάτων- ΙοΤ, το cloud computing, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας και πολλές άλλες αντίστοιχες καινοτομίες, έχουν έναν κοινό παράγοντα: τα δεδομένα και τη συνδεσιμότητα. Αναπόφευκτα, λοιπόν, η κινητή τηλεφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της μεγάλης εξέλιξης, διαδραματίζοντας το ρόλο του βασικού φορέα αλλαγής που θα φέρει τη γεωργία στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Ξεκινώντας από το 5G, η συνδεσιμότητα την οποία ενισχύει η 5η γενιά αποτελεί μια επαναστατική καινοτομία, αφού προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης της καλλιέργειας ακόμα και από κάποια απομακρυσμένη περιοχή, καθώς και την άμεση προσαρμογή των απαιτούμενων εργασιών στις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων. Με την επαναστατική καινοτομία IoT (internet of things), δηλαδή τη σύνδεση στο Internet όλων των συσκευών που χρησιμοποιεί ένας αγρότης, τα διαφορετικά εργαλεία που χρησιμοποιεί για τις καλλιέργειές του, μπορούν πλέον να «επικοινωνούν» μεταξύ τους με έξυπνο τρόπο, αφού είναι ειδικά προσαρμοσμένα στην στατική παρακολούθηση πολλών μεταβλητών, παρέχοντας έτσι τα απαραίτητα δεδομένα για τις καλλιέργειες, τη σοδειά, ακόμα και το χώμα. Με αυτόν τον τρόπο ο φυσικός κόσμος μετατρέπεται σε ένα μεγάλο πληροφοριακό σύστημα.

Την υψηλή σημασία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας μας θυμίζει και η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας μέσα από μια σειρά μονόλεπτων ταινιών. Εδώ, μπορείτε να δείτε το βίντεο της σειράς που αναλύει την στενή σχέση κινητής τηλεφωνίας και γεωργίας. Παράλληλα, άνθρωποι όλων των ηλικιών και από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους εξηγούν πώς τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών τους έχουν βοηθήσει ή και σε κάποιες περιπτώσεις, τους έχουν αλλάξει τη ζωή.Μπορείτε να δείτε και τα υπόλοιπα βίντεο της σειράς που δημιούργησε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας εδώ.

Πολυμέσα