Κυριακή, Σεπτέμβριος 22, 2024
Follow Us
Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 21:44

Αυτά τα smartphones θα «κυριαρχήσουν» στο μέλλον

Για πάνω από μία δεκαετία, το design των smartphones είχε «κολλήσει» στο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Τελευταία πολλοί κατασκευαστές έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με διαφορετικές φόρμες.

Έχουμε δει συσκευές με πολλαπλές οθόνες, κινητά ποικίλων σχημάτων και ακουστικά διαφορετικών μεγεθών. Πέρσι η Samsung και η Motorola παρουσίασαν ένα κινητό σε σχήμα όστρακου το οποίο όταν άνοιγε έμοιαζε με κανονικό smartphone, ενώ η Microsoft παρουσίασε το Duo ένα κινητό σε σχήμα βιβλίου, το οποίο είχε δύο οθόνες που ενώνονταν μεταξύ τους με ένα κάθετο μεντεσέ.

Σήμερα υπάρχει μία νέα τάση στο design των smartphones: κινητά με ευλύγιστες οθόνες τα οποία μπορούν να μαζευτούν «σαν ρολό» για να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και να «ξεδιπλωθούν» όταν ο χρήστης θέλει να τα χρησιμοποιήσει.

Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε «ξεδιπλωθούν»; Η μορφή του εκάστοτε κινητού μπορεί να διαφέρει, αλλά η γενική ιδέα είναι ότι η οθόνη του κινητού θα μπορεί να επεκτείνεται οριζόντια ή κάθετα όταν ξεδιπλωθεί για να μεγαλώνει την επιφάνεια αφής. Η μεγάλη διαφορά με τα smartphones που διπλώνουν στη μέση είναι ότι τα «smartphones-ρολά» θα καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και θα είναι λιγότερο ογκώδης όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται υπό ανάπτυξη εδώ και χρόνια, αλλά παρουσιάζεται σε μία στιγμή που οι πωλήσεις των smartophones φθίνουν. Εν μέρει αυτό συμβαίνει λόγω των ανούσιων αναβαθμίσεων που παρατηρούνται μεταξύ των συσκευών που δεν είναι αρκετές για να πείσουν τους καταναλωτές να αλλάξουν κινητό.

Για να καταπολεμήσουν αυτήν τη στασιμότητα οι εταιρείες προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους να κινήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών και η μορφή των συσκευών μοιάζει με εύκολη λύση.

«Είμαστε 100% πεπεισμένοι ότι οι τεχνολογίες της οθόνης θα αλλάξουν τα πράγματα» λέει η Στέφαν Στράιτ, γενική διευθύντρια διευθύνων πωλήσεων στην TLC. «Αν κοιτάξουμε τα τελευταία 10 με 12 χρόνια όλοι χρησιμοποιούμε το ίδιο κινητό. Ο παράγοντας “σχήμα” δεν έχει αλλάξει. Οι καταναλωτές θέλουν να έχουν τη μεγαλύτερη οθόνη στη μικρότερη δυνατή συσκευή, αλλά υπάρχουν περιορισμοί όταν το σχήμα είναι σταθερό».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτά τα designs είναι η υψηλή τιμή. Το πρώτο μοντέλο της Samsung που μπορούσε να «διπλώσει» βγήκε το 2019 και έκανε 1.980 δολάρια. Το περσινό Flip της Z έκανε 1.380 δολάρια, ενώ η τιμή του Duo της Microsoft έκανε 1.400 δολάρια. Όσο όμως οι νέες τεχνολογίες έγιναν περισσότερο προσβάσιμες φέτος σύμφωνα με τον ιδρυτή και πρόεδρο της Moor Insights & Strategy Πάτρικ Μούρχεντ.

«Υπάρχει το ζήτημα της τιμής. Πιστεύω ότι οι τιμές θα πέσουν φέτος» λέει ο Μούρχεντ. «Αν μπορούσε η τιμή να πέσει στα 1.000 δολάρια, θα μπορούσε να αυξηθεί και η παραγωγή».

Ένα άλλο ζήτημα είναι η αξιοπιστία. Τα συμβατά smartphones με σταθερή οθόνη είναι αρκετά ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και τις πτώσεις. Το Galaxy Fold που κυκλοφόρησε το 2019 καταστράφηκε όταν λίγη σκήνη μπήκε μέσα στον μηχανισμό που το έκανε να διπλώνει, καθυστερώντας την κυκλοφορία του και αναγκάζοντας τη Samsung να προχωρήσει σε διορθώσεις. Ήταν μία ντροπιαστική στιγμή, αλλά από τότε σημειώθηκε αλματώδης ανάπτυξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές οι πρώτες συσκευές που θα κυκλοφορήσουν δεν θα περιέχουν όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται, καθώς οι κατασκευαστές θα προσπαθήσουν να μην χρησιμοποιήσουν όλα τα «όπλα» τους για να μην κουράσουν τους καταναλωτές.

«Δεν πρέπει να είναι κάτι τρελό, για αυτό φτάσαμε στην ιδέα του ρολαρίσματος», λέει η Στράιτ. «Εχει το ίδιο πάχος με ένα κανονικό κινητό και έχει το ίδιο μέγεθος και οι χρήστες μπορούν να το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Όταν όμως χρειάζεσαι μεγαλύτερη οθόνη απλά το “ξετυλίγεις” είναι ένα απλό concept».

Όσον αφορά τα παραδοσιακά smartphones με τις άκαμπτες οθόνες μην περιμένετε μεγάλες αλλαγές. Μπορεί να υπάρξουν μερικές μικρές αλλαγές στα χρώματα και στις κάμερες αλλά η «συνταγή» θα παραμείνει ίδια.

με πληροφορίες από Wired