Πέμπτη, Οκτώβριος 03, 2024
Follow Us
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 16:36

Το TikTok άλλαξε τον κόσμο…

Η πιο δημοφιλής εφαρμογή της χρονιάς, το TikTok, άλλαξε την αυτοέκφραση, την κωμωδία, τη μουσική και τον ακτιβισμό με τρόπο που κανείς δεν περίμενε κατά τη διάρκεια του 2020.

Με ειδήσεις σχετικά με έναν αλγόριθμο που υποβάθμιζε τους «άσχημους και φτωχούς δημιουργούς» και τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθεί να το απαγορεύσει στις ΗΠΑ, το TikTok ήταν ταυτόχρονα η πιο «μοχθηρή» και «σαγηνευτική» εφαρμογή της χρονιάς.

Η πρώτη μεγάλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ξέφυγε από την «κηδεμονία» της Silicon Valley κατάφερε – παρά τις πολλές διαμάχες – να μπει στις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Όμως, ενώ οι «μεγάλοι» ήταν απασχολημένοι προσπαθώντας να καθορίσουν την έκβαση του τεχνολογικού και διαδικτυακού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, οι έφηβοι ανακάλυπταν το ισχυρότερο εργαλείο που είχαν δει ποτέ.

Τώρα, στα τέλη του 2020, το TikTok είναι η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις μέσα στη χρονιά – και έχει αλλάξει πολλά στο πώς «καταναλώνουμε» όσα μας προσφέρουν τα μέσα.

Το TikTok ίσως κατάφερε να συγκεντρώσει διασημότητες όπως ο σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ, αλλά οι χρήστες πλημμυρίζουν την εφαρμογή για να δουν ξεχωριστά αλλά παράλληλα συνηθισμένα και συναφή με αυτούς πρόσωπα. Εάν το Instagram μας χάρισε το μοντέλο IG, το TikTok μας φανέρωσε τον ταλαντούχο γείτονα μας με τη βοήθεια του αλγορίθμου του.

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους το TikTok άλλαξε τον κόσμο κατά τη διάρκεια του 2020.

Μια νέα εποχή ψηφιακού ακτιβισμού

Η ιστορία θα αναφέρει πιθανότατα ότι το TikTok διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο κίνημα Black Lives Matter, προωθώντας το ως τάση στη σελίδα αναζητήσεων του, με το hastag να παίρνει περισσότερες από 23 δισεκατομμύρια προβολές.

Λίγοι θα θυμούνται ότι τις πρώτες ημέρες μετά το θάνατο του George Floyd, οι σελίδες #GeorgeFloyd και #BlackLivesMatter είχαν 0 προβολές λόγω “τεχνικής δυσλειτουργίας”. Ένα χρόνο πριν, το The Intercept είχε βρει αποδείξεις ότι όσοι δεν ήταν λευκοί, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι φτωχοί δημιουργοί υποβαθμίζονταν από τον αλγόριθμο της εφαρμογής.

Όμως, η πλατφόρμα φαίνεται να έχει αλλάξει ριζικά από τότε, με περισσότερους διαφορετικούς δημιουργούς να εμφανίζονται στην σελίδα σας και περισσότερες πρωτοβουλίες που προωθούν τη διαφορετικότητα.

Η εφαρμογή έγινε επίσης μια «αρένα» για διαμαρτυρίες κατά του Ντόναλντ Τραμπ που οδήγησαν σε πραγματικά αποτελέσματα. Οι TikTokkers κατάφεραν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μικρή προέλευση κόσμου στη συγκέντρωση του Τραμπ στην Τάλσα τον Ιούνιο, χαλώντας τη φιέστα του με το να κάνουν προκρατήσεις εισιτηρίων για μια εκδήλωση στην οποία δεν θα παρευρίσκονταν ποτέ.

Ο παραλογισμός του Tik Tok άλλαξε την κωμωδία στο Διαδίκτυο

Τα κωμικά σκετσάκια του TikTok είναι μοναδικά. Εχετε στη διάθεση σας μόλις ένα λεπτό και πρέπει να τραβήξετε την προσοχή του θεατή μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα, αλλιώς απλά θα τα παραλείψει για να πάει στο επόμενο βίντεο.

Υπάρχουν ακόμη και τρόποι απεικόνισης οι οποίοι δημιουργούν πλέον άμεσους συσχετισμούς για τους χρήστες της εφαρμογής. Αν κάποιος φοράει μια πετσέτα στο κεφάλι, για παράδειγμα, αυτό απεικονίζει μια γυναίκα.

«Οσον αφορά στην κωμωδία, το TikTok σκοτώνει ουσιαστικά την τεχνική της “τελευταίας ατάκας”», λέει ο Baron Ryan, ο οποίος έχει περισσότερους από 700 χιλιάδες ακόλουθους στο προφίλ του. «Δεν είναι κακό, είναι απλά διαφορετικό».

Πολλά κωμικά στοιχεία είναι σουρεαλιστικά και – αν και θα μπορούσαν να αποδώσουν και σε πιο mainstream μέσα – μπορούν να «ζωντανέψουν» σε μια πλατφόρμα που απολαμβάνει την περιέργεια.