Δευτέρα, Σεπτέμβριος 30, 2024
Follow Us
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 16:11

Χάκερ καταγράφουν τους χρήστες που βλέπουν πορνό

Σε άρθρο που είχε δημοσιευθεί τον Απρίλιο του 2019, απατεώνες έστελναν πλαστά e-mail πως έβλεπαν τους χρήστες να παρακολουθούν πορνό με σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα.

Σήμερα η εταιρεία security Proofpoint, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει κακόβουλο λογισμικό που παρέχει την πρόσβαση των χάκερ στους υπολογιστές καταγράφοντας τους χρήστες χωρίς να το γνωρίζουν ή να το αντιλαμβάνονται.

Οι χάκερ ζητούν χρήματα σε μορφή Bitcoin, ειδάλλως αναφέρουν ότι θα μοιραστούν το υλικό με τους αγαπημένους τους.

 

Πώς εγκαθίσταται 

Το κακόβουλο λογισμικό είναι γνωστό ως PsiXBot και λειτουργεί σε υπολογιστές που τρέχουν Windows.

Το PsiXBot είναι ένας ιός τύπου trojan που έχει σχεδιαστεί για την καταγραφή διαφόρων πληροφοριών ενός συστήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου πολλαπλασιάζουν το λογισμικό μέσω των spam email. Ως εκ τούτου, το PsiXBot διεισδύει στους υπολογιστές χωρίς άδεια.

Μπορεί να εγκατασταθεί όταν ο χρήστης επισκεφθεί κάποια ιστοσελίδα μη ασφαλή ή όταν κατεβάσει κάποιο βίντεο, μουσικό αρχείο ή software.

 

Πώς λειτουργεί

Το PsiXBot λειτουργεί στο background ενώ βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας μέχρις ότου ο χρήστης ανοίξει μια ιστοσελίδα και πληκτρολογήσει συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με την πορνογραφία.

Η λέξη κλειδί ενεργοποιεί το πρόγραμμα και ξεκινά η μαγνητοσκόπηση μέσω της κάμερας του υπολογιστή.

Μετά την εγγραφή το πρόγραμμα στέλνει το υλικό στον διακομιστή.

«Το PsiXBot υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως έχει προστεθεί μια νέα ενότητα που επιτρέπει στους χάκερ να τραβήξουν βίντεο», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας της Proofpoint Werner Thalmeier, Βέρνεν Ταλμάιερ, στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Η απειλή είναι πραγματική και το πρόγραμμα έχει ήδη εγκατασταθεί σε χιλιάδες υπολογιστές», πρόσθεσε.

 

Πώς να αποφύγετε την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού

Να είστε πολύ προσεκτικοί κατά την περιήγηση σας στο διαδίκτυο, τη λήψη, εγκατάσταση και ενημέρωση του λογισμικού σας.

Να είστε προσεκτικοί όταν ανοίγετε συνημμένα αρχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ποτέ μην ανοίγετε από email που δεν γνωρίζετε.

Τα αρχεία/σύνδεσμοι που είναι άσχετα και τα αρχεία που λαμβάνονται από ύποπτες/μη αναγνωρίσιμες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δεν πρέπει ποτέ να ανοίγονται.

Κάντε update λογισμικού μόνο από επίσημες πηγές, χρησιμοποιώντας απευθείας συνδέσεις λήψης.

Πληροφορίες: Daily Mail